Ankara’nın Çubuk ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar, dolu, don gibi olumsuz hava şartları turşu üreticisini de vurdu.
İç Anadolu Bölgesi’nde son haftalarda etkili olan yağmur ve dolu, salatalık ve sebze ekimini geciktirdi. Erken ekim yapılan yerlerde fidelerin kırılması nedeniyle bazı üreticiler ikinci, bazıları ise üçüncü kez ara ekim yaptı.
Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, kış aylarındaki kuraklık, bahar aylarında mevsim normalleri üzerindeki yağış, don ve zaman zaman etkili olan dolu nedeniyle başta turşunun hammaddesi salatalık üreticisi olmak üzere tarım sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi.
- Turşuya yüzde 20 zam bekleniyor
Turşu üreticisinin sezona yaklaşık bir ay geç başlayacağını dile getiren Benli, şunları an:
"Özellikle son haftaların şiddetli yağış ve kısmen dolu ile geçmesi, turşuluk salatalık başta olmak üzere sebze üreticisini mağdur etti. Çünkü aşırı yağış bu bölgelerde tam da ekim zamanında ve fide dönemindeki sebzeleri vurdu. Doludan dolayı ikinci bir ekim yapıldı. Hatta üçüncü bir ara ekimleri yapıldı. Bu nedenle mahsulümüz olumsuz etkilendi. Son zamanda ekilen bazı salatalıkları da dolu vurdu. Ondan dolayı bu yıl ekim yapmayanlar da var."
Bu yıl sebze üretiminin biraz sıkıntılı olacak gibi göründüğünü vurgulayan Benli, "Geçtiğimiz yıl, 0-1 numaralı salatalık 1,40 TL’den, 2 numaralı salatalık 70 kuruştan, 3 numaralı salatalık ise 40 kuruştan alındı. Bu sene biraz yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Festivalde turşu fiyatlarında yüzde 20 civarında artış bekliyoruz. Yağışların olması ve havaların çok serin seyretmesi nedeniyle bu yıl rekolteyi de tahmin edemiyoruz" şeklinde konuştu.
Benli, Urfa, Adıyaman ve Diyarbakır’dan gelerek salatalık tarlalarında çalışan mevsimlik işçilerin de yağışlar nedeniyle geç gelmek zorunda kaldığını ifade etti.
- Üretici zorda
Aşağı Çavundur Mahallesi Muhtarı Abdullah Esre ise mahallede yaşayan herkesin salatalık ekimi ve turşu üretimi yaptığını kaydederek, en önemli geçim kaynaklarının yağışlardan etkilendiğini söyledi.
Maliyetlerinin arttığını bu nedenle emeklerinin karşılığını almaları için salatalık fiyatlarının da artması gerektiğini vurgulayan Esre, "Aşağı Çavundur Mahallesi olarak biz salatalık ekeriz. Salatalıkların bir kısmını kendimiz turşu kurarız, bir kısmını da turşu üreticisine satarız. Bizim geçim kaynağımız bu. Bu yıl üçüncü ekimi yapmak zorunda kaldık. Bu nedenle salatalık hasadını bir ay geç yapacağız. Bir üretici olarak masraflarımız çok arttı. Bugün işçi fiyatları da yükseldi. Üreticinin emeğinin karşılığını alması için bu yıl en az salatalık fiyatının 2 TL olması gerekiyor" ifadesini kullandı.