Uygur’lu soydaş girişimciler Çubuk’ta organik sera yatırımı, hayvancılık, çiçekçilik ve enerji konularında yatırım imkanlarını araştırdılar.
Ankara Kalkınma Ajansı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık yetkililerini ziyaret ederek Ankara’da yapılacak yatırımlar hakkında bilgi alan heyet, daha sonra Çubuk’ta incelemelerde bulundu.
Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın daveti üzerine Çubuk’ta çeşitli temas ve incelemelerde bulunan heyet, ilçenin doğal güzelliklerine hayran kaldı.
Başkan Acehan ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak’ın eşlik ettiği heyet, organize hayvancılık ihtisas bölgesi, büyükbaş besi çiftlikleri, küçükbaş hayvancılık yapılabilecek mera ve yaylalar, sebze ve çiçek seralarını inceledi.
Ankara’da ve Çubuk’ta çok iyi karşılandıklarını anlatan konuk heyet Başkanı Ömercan Abdurrahim, aynı zamanda Türkiye’yi kardeş ve dost olarak gördükleri için yatırım yapmak istediklerini söyledi.
Çubuk, hem toprak verimliliği olarak hem de işgücü ve teknik açıdan yatırım için doğru bir bölge olduğunu söyleyen heyet danışmanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Varis Abdurrahman Çakan,” Yatırımcı arkadaşlar 2 yıl önce organik tarım ve hayvancılık, temiz enerji rüzgar enerjisi ve inşaat alanında Türkiye’de yatırım yapmayı düşündüklerini söylediler. Bu Alkut Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Apdurrahim Bey bunlar Türkiye’de böyle bir yatırım planı olduğunu ve benden bir fikir istediler. ‘Acaba Türkiye’de bunu yapsak olur mu?’ diye sordular. ‘Yatırım için Türkiye gayet uygun bir ülkedir’ dedim. Türkiye’ye 2-3 kez geldiler. Araştırdılar ondan sonra da bu sefer heyet olarak geldiler. Yönetim kurulu başkanı üyeleri 4 alanda, 4 sektörde Türkiye’de girişimde bulunmak istiyor. Elmadağ’da rüzgar enerjisinin üstü olarak orada yatırım yapmak istiyorlar. Bu konuda milyar dolarlık bir projeleri var. Birde Çubuk’ta organik tarım alanında bir üst kurmayı düşünüyorlar. Bu konuda sağ olsun Belediye Başkanımız Dr. Tuncay Acehan ve Ankara Kalkınma Ajansı bize çok yardımcı oldular. Bizim amacımız Türkiye’ye ve Çubuk’a bir şeyler kazandırmak. Mesela bir projeleri daha var, turizm amaçlı organik tarım köy projesi yapmak istiyorlar. Bunun için 300 hektara kadar kapasitemiz var diyorlar. Serada 1 hektar arazinin maliyeti sera tarımında 3 milyar dolar. Önce 1 hektarla başlayacağız çalışmaya, Çubuk’tan bir yer tespit edip ondan sonra bunu genişleteceğiz.3, 10, 50, 100, 300 daha sonra bunu şuanda mevcut kapasite 300 hektar alanda sera tarımı yapacaklar” diye konuştu.
İki günlük inceleme ve ziyaretin ardından Uygur Heyeti Çubuk’a organik tarım ve hayvancılık konusunda yatırım yapmaya karar verdi.
İlçelerine yatırım yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan ise, “İlçemiz tarihi, doğası ve tarımsal alanlarıyla yatırım yapmak isteyenler için avantajlı bir bölgeye sahiptir. Böylesi güzel vere yerinde projeleri önümüze getiren ve bu projeleri hayata geçirmekte kararlı olan misafirlerimizi kutluyorum. Bizimde yapmak istediğimiz olan bu projelerin tarihsel bağlarımızın bulunduğu soydaşlarımızdan gelmiş olması bizi çok mutlu etti. Biz belediye olarak ilçemizi her yönden ileriye taşıyacak her projeye destek veremeye hazırız” dedi.
Yapılmak istenen yatırımın önemine dikkat çeken İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak, “Çin’in Sincan Uygur bölgesinden gelen heyetimizin Çubuk’ta ki potansiyeli görmesi açısından çeşitli yerleri gezdirdik. Bunlar OSB bölgemiz hayvancılık yapan işletmelerimiz ve bu gelen heyetimizin düşüncesi küçükbaş, büyükbaş hayvancılık, meyvecilik, sebze ve serayla ilgili yatırım düşünceleri var. Heyete ilçemizin çeşitli yerlerini gezdirerek, buraları tanıtmaya çalıştık. İlçemiz bu konuda son derece uygun. İlçemizde buna müsait gerek alt yapı olarak, gerekse coğrafi konum olarak her türlü imkana sahip olan yerimiz biz buraları tanıtmaya çalışıyoruz. Beğendiler, gelen heyetimiz güzel yer olduğunu söylediler. İnşallah yatırım düşünceleri olumlu olur. Bu konuda ilçemizin önü açılmış olacak. Artık dünya da organik tarım ciddi anlamda üzerinde durulan ciddi anlamda yatırımlar yapılan paralar harcanan bir konum haline geldi. Artık insanlar suni bilgileri suni üretilen gıdaları yemek istemiyorlar. Doğal ürünler yemek istiyorlar. Bu konuda ilçemiz her türlü imkana sahip, bizde bunu değerlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.