TURŞUCULARA BİR GÜNLÜK STANT...

“11. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” n de turşuculara bir günlük stant kurma izni çıktı.

Şuayip YAMAN

 

Haber –yorum

 

“11. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” n de turşuculara bir günlük stant kurma izni çıktı.

 

İlçemizde 2004 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen Festivallerin bu yıl ki bölümünde ülkemizde yaygınlaşan terör eylemlerinin artışı nedeniyle eğlence ve diğer stant etkinlikleri iptal edildi. Diğer sportif etkinliklerin de ertelenmesi, ya da başka bir isimle yapılması gerekirdi.

 

Bundan Festival’in özünü teşkil eden turşucular da nasibini alacak..

 

Başkan Dr. Acehan turşuculara bir günlük (Pazar günü için) kıyak yapmış. Turşucular için  gün Atatürk Parkı’nda ücretsiz stant kuracakmış.. Zahmet etmiş. Oysa ona da gerek yoktu.

 

Üstelik turşucuların ürünlerinin satamama gibi bir endişeleri yok. Hepsinin de kendilerine göre müşterileri hazır.

 

Sadece son gün olan 13.09.2015 Pazar günü, turşuculara, “Sizlere Park içerisinde bir günlüğüne turşu standı açma izni veriyorum. O gün turşularınızı satabilirsiniz” demiş. Üstelik de stant ücreti almadan...

 

Konuyla ilgili olarak ilçede faaliyet gösteren turşucularla görüştüm;

 

Koçum Turşuları (Sahipleri: Hacı Ali ve Selahattin Koç Kardeşler) adına Mehmet Arslan, “Festival’de bize Atatürk Parkı içerisinde bir gün stant açma izni veriliyor. Tabiri caizse 3-4 saat için getir-götür yapacağız. Tanıtımı olmayan Festival’de kime satış yapacağız. O kadar eziyete, cefaya değmez, katlanamayız. Biz işyerimizde olmayı düşünüyoruz.” 

 

Çav-Tur-San (Sahibi: Cihan Yılmaz) adına Cemal Yılmaz, “Bir gün içinde ne satış olur? Zaten tanıtım da yok. 1,5-2 saatte kime ne satacağız? Ama biz yine de komşuları yalnız bırakmamak için stant açacağız. İşyerimiz Park’a yakın olduğu için getir-götür sorunu yaşamayacağız.

 

Bu yıl dolu ve afattan dolayı 50 gün toplayacağımız salatalığın ömrü 18 güne düştü. Bu nedenle bu yıl sıkıntı yaşayacağız”

 

Benli Turşuçuluk Sahibi Hasan Hüseyin Benli, “Bir gün de olsa Çubuklular için stant açacağız. Amaç turşu satmak değil, tanıtım yapmak.”

 

Ulus Turşuları (Sahibi: Kadir Ulus) adına Genel Müdür Ahmet Hasdemir, “ürünleri standa götürüp, getirmek büyük bir zahmet. İşyerimiz stantların tam karşısında. Bu yüzden bir gün için buna gerek yok. Bir gün için, yapılan zahmete değemez. Biz yerimizde ürünümüzü satacağız. Bölük-pörçük stant açılmaz. Ya tam yapılsın ya da hiç yapılmasın..”

 

Çubuk Zavrak Turşuları (Işık Turşuculuk) (Sahibi: Salim Işık) adına Hasan Işık, “Turşuculara bir gün için stant izni verilmesi hiç önemli değil. Bizim için bir günle, hatta bir saatle 4 gün arasında bir fark yok. Yapılan olayın arkasında Festival olduğu müddetçe bu böyle olmaz. Kültürel bir festival olacaksa, afişlerdeki Festival tanıtımındaki ‘Turşu’ ibaresini kaldırırsınız, sadece ‘Kültür Festivali’ olur.

 

Üstelik Festival kapsamında yapılacak Satranç Turnuvası’ için billboardlara bir özel kurumun (Y.K) adının yazılması bizim için eksi bir değer, böyle bir organizasyonun ilçemizde konuşlanmış olması da farklı bir şey. Uluslar arası bir ‘Satranç Turnuvası’ yapılacaksa bunun reklamının (Y.K) de ne işi var?

 

Biz Pazar günü stant açmayacağız. İlçemizi turşu konusunda gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında en iyi şekilde tanıttığımıza inancımız tam...”

 

S.S. Çubuk Turşu Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, “ Başkan Acehan bir gün stant için izin verdi. Ben ise, “Başkanım cumartesi, pazar olmak üzere 2 gün olsun” dedim. Başkan kesin bir şey demedi. Ama beklentimiz 2 gün olması.. Belediye Başkanımız henüz bu isteğimize bir cevap vermedi. Sonucu merakla bekliyoruz.”

 

Turşu kurmada kullanılan mahsullerin tedariki konusunda bu yıl sıkıntı yaşadıklarını belirten Kooperatif Başkanı Benli, “Bu yıl yaşadığımız doğa afetleri özellikle dolu ve afat bize zor anlar yaşattı. Bu da ürün fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

 

İlçede salatalık bitti. Domates de sıkıntı var. İlçede dolu vurmayan yerlerden eksik mahsulleri tamamlıyoruz. Dış ilçe ve illerden (Afyon, Eskişehir, Bursa ve çevresi) salatalık getiren arkadaşlarımız var.

 

Özellikle ‘kornişon salatalık’ getirenler var. O da bizim turşu kültürümüze uygun değil. Kornişon salatalıktan yapılan turşuları Çubuk’ta satmıyoruz. Sadece Ankara ve çevre illerdeki lokantalar için kornişon turşusu kuruyoruz.

  

İlçedeki turşularımız bu yılın mahsulü.. Hiçbir işyerinde kesinlikle eski turşu yok. Ürünlerimiz gerek imalat yerlerimizde ve gerekse işyerlerimizde; İlçe Tarım Müdürlüğü ve Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Vatandaşlar ürünlerimizi gönül rahatlığı ile tüketebilirler.”

 

Bu vesile ile Dağlıca ve Iğdır’da, terör örgütü PKK’ın hain ve kalleşçe saldırıları sonucu şehit edilen asker ve polislerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralananlara da acil şifalar dilerim.”

 

Festival’de bu yıl;

 

  • Aşık Atma Turnuvası,
  • Doğa Yürüyüşü Trekking
  • Geleneksel ve Modern Türk Okçuluğu,
  • Oryantiring,
  • Bisiklet Sürüşü,
  • Ankara Rallisi, gibi etkinlikler yapılacak..

 

Bu sportif etkinlikler Festival’in kültürel kısmında yer alıyorsa, ilçemiz bunun neresinde?

 

            Festival tamamen iptal edilmeli idi

Ülkemizde Festivaller birer birer iptal oluyor. Ülkemizde onlarca polis ve askerin yaşamını yitirdiği katliam ve yükselen terör nedeniyle yurt genelinde festival ve şenlikler iptal edilirken, ilçemizde festival önce iptal edildi, sonra ise maalesef sportif de olsa yapılıyor.

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan bu yıl düzenlenecek Festival’le ilgili olarak yaptığı önemli bir açıklamada;

“Terör olayları ve şehit haberleri nedeniyle 10 ve 13 Eylül tarihlerinde 11'incisinin yapılması planlanan Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nin iptal edildiği bildirdi.

Son günlerde meydana gelen terör olayları nedeniyle üzüntü içerisinde olduklarını belirten Başkan Acehan, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde yaşanan elim acılar herkes gibi bizleri de üzmektedir. Bu olaylar nedeniyle 10 ve 13 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 11. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ni iptal ettik. İlçe merkezinde stant kurulmayacak. Sahne programlarının yapılmayacak. Sadece daha önceden programlanan sportif etkinliklerin yapılacak. Terör saldırında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilerim" demişti.

Ama bazı çevrelerce, (reklam ve afişlere bakılacak olursa) sanki Festival yapılıyormuş gibi bir hava yaratılmak isteniyor. Bu nedenle sportif etkinliklerin de iptal edilmesi ilçenin Festival tarihi açışından çok daha önemli olurdu.

 

Sportif etkinlikler de Festival adı altında değil, sessiz sedasız, tantanasız ve masrafsız bir şekilde ve başka bir ad altında yapılabilirdi.

 

Artan terör olayları nedeniyle ülkemizde, özellikle Tekirdağ’da 14. Fanta Gençlik Festivali, Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali, Malatya’da Kayısı Fuarı ve Arguvan Türkü Festivali, Zonguldak’ta Gülüç Kültür ve Sanat Festivali, Tunceli’de 15. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği 6 konserlik programı, Antalya Konyaaltı Belediyesi, 20. Yaz Şenlikleri, Mersin’in Tarsus ilçesinde bu yıl yapılması planlanan Üzüm ve Kültür Festivali, Osmaniye Belediyesi, 19. Çocuk Şenliği, Sivas’ın Gürün ve Koyulhisar ilçelerinde düzenlenecek kültür ve sanat festivalleri iptal edildi.

 Örnekleri çoğaltmak mümkün...      

İlçemizde de Festival, her ne ad altında olursa olsun yapılmamalı idi.

 

Aslında festival adı altında hiçbir etkinlik yapılmadan, “11. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, terör nedeniyle iptal edilmiştir.” Şeklinde ilçenin Festival tarihine geçse çok daha iyi olurdu.

 

Hani ilçemizde de terör nedeniyle Festival iptal edilmişti? Sadece sportif müsabakaları yapacaktınız, o kadar reklamı neden yapıyorsunuz ve tüm halkı davet ediyorsunuz?  

 

Üstelik Festival ile ilgili olarak,  işyerlerinde, otobüs ve dolmuşlar da reklam afişleri var. Ve tüm halk davet ediliyor. Bu ne garip bir çelişki.. Etkinliklere tüm halkın katılması teröristlerin arayıp da bulamadığı bir ortam değil mi?  O zaman eğlence ve konserler dışında kalan diğer stant ve etkinliklere neden izin vermediniz?

 

Türkiye peş peşe gelen şehit haberleriyle kavrulurken, ülkemizin dört bir tarafında düzenlenen “Şehide saygı ve teröre lanet” miting ve yürüyüşlerinde halk teröre ve elebaşına lanet yağdırırken, onlarca aileye ateş düşerken; analar, babalar, kardeşler, eşler ve çocuklar ağlarken; teröre 59 Şehit ve 23 Gazi veren ve “Şehitler Diyarı” olarak anılan bir ilçede sportif de olsa bir Festival’in yapılması nasıl izah edilebilir?

 

Festival de yapılacak sportif etkinliklere katılanlar hangi duygularla hareket edecek? Sporcular nasıl konsantre olacaklar, hangi duygularla, başarı için mi yoksa formalite icabı mı yarışacaklar? Doğrusu merak ediyorum.

 

Türkiye şehitlerine ağlarken; Sizler istediğiniz kadar “konser verdirmeyin, turşu ve diğer stantları açtırmayın,  Festival’de sportif etkinlikler yapın” ancak ve ancak kendinizi kandırırsınız veya avutursunuz.

 

Bu Festival, katılanların belleklerinde bir  “11. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” de böyle geçti” şeklinde yerini alacaktır. Çünkü afişlerde öyle yazıyor...

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri

Çubuk Kuzey Yıldızı Sanayi Sitesi 2026’da Açılacak
Çubuk'ta Kayıt Dışı İstihdama Dikkat Çekiliyor
Çubuk Basma Peyniri: Gelenekten Sofralara
Çubuk Basma Peynirine Yoğun Talep
Çubuk'ta patlıcan turşusu mesaisi başladı