Son yıllarda Türkiye’nin kanayan yarası olan dağılan aileler ve kadına şiddetin önlenmesine yönelik, Çubuk’ta önemli bir proje hayata geçirildi. Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin’in katıldığı toplantıyla başlayan ‘Aile Destek ve Şiddetin Önlenmesi’ projesi ilk etapta din görevlilerinin eğitimiyle başladı. Proje kapsamında 8 hafta süresince din görevlileri başta iletişim, iletişim engelleri, çatışma çözme, aile ilişkileri, eş olma, eşten beklentiler, anne ve baba rolleri, yasal tedbirler, ailenin korunmasına yönelik tedbirler, kişilerin korunması, medeni kanun, İslam da aile ve kadının önemi gibi konularda eğitim verilecek. Konusunda uzman kişiler tarafından verilecek eğitimin ardından din görevlileri, bölgelerindeki sorunlu ailelerle bire bir görüşmeler yaparak ailelerin dağılmasını ve kadına şiddetin önlenmesinde aktif rol oynayacak.
Projeye gönüllü olarak destek veren 16 din görevlisi ile Çubuk Aile Danışma ve Toplum Merkezi toplantı salonunda bir araya gelen Kaymakam Cemal Şahin, proje hakkında bilgi verdi. Projenin ilçe için önemine vurgu yapan Şahin, ’’Biz sadece kadına şiddeti hedef alan bir projeden ziyade, aile yapısındaki çözülmeye dönük bir proje yapmak istedik. Aile yapısının çözülmesini yani boşanma oranlarını düşürmek istiyoruz’’ dedi.
İlçedeki evlenme oranlarına bakıldığında yıllık evlenme sayısıyla boşanma sayısının oransal olaraktan evlenme sayısına ciddi bir yekün teşkil ettiğinin altını çizen Şahin, ’’Bu çok acı bir şey. Biz bu tabloyu görünce mutlaka bu konuda bir proje yapmak istedik. Sosyal Hizmetler Müdürümüz Sayın Samiye Korkmaz’da güzel bir çalışma yaparak adını da çok iyi koymuş ve ‘Aile Destek ve Şiddetin Önlenmesi Projesi’ni hazırlamıştır’’ diye konuştu.
Projenin uzun süreli bir çalışma olacağına dikkat çeken Şahin, gönüllü din görevlileriyle başlayan projenin öğretmenler, emniyet görevlileri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla devam edeceğini ifade etti. Şahin, ‘’Burada konusunda uzman kişiler tarafından çeşitli konularda eğitim gören din görevlilerimiz, aldıkları eğitimler ışığında çevrelerinde problemlerin çözümünde aktif rol alacaklar. Yoğun olarak halkın içerisinde olan imamlarımız, ev ziyaretlerinde, sohbetlerde, düğünlerde, cenaze evinde, esnaf ziyaretlerinde aile birliğinin sağlanması ve kadına şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacaklar. Yani kısaca kapalı grup çalışmaları yapacaklar’’ dedi.
Şahin, projeye destek olan gönüllü din görevlilerine ve proje yöneticilerine tek tek teşekkür etti.
Toplumun önderleri olan din görevlilerine çok büyük görevler düştüğünü söyleyen İlçe Müftülük Şefi İsmail Demirtaş, projenin toplumsal sorunların çözümünde faydalı olacağı kanaatinde olduklarını belirtti.
Bu eğitimlere katılmadan önce de kendilerinin zaman zaman ailevi sorunlar yaşayan insanlara yardımcı olmaya çalıştıkların ifade eden Mevlana Camii İmamı Bayram Şahiner, alınan bazı teknik eğitimlerle birlikte daha çok insanlara faydalı olacaklarını kaydetti.
Şahiner, ’’Öncelikle kürsüden, mihraptan biz bu çalışmalarımızı yapacağız. Bunlarla birlikte bire bir insanlarla, ailelerle görüşmeler yapacağız. Biz daha öncede bizden yardım talep eden insanların ailevi sorunlarının çözümüne yardımcı olmaya çalışıyorduk. Bundan sonra daha çok aktif olacağız’’ dedi.