TÜRKİYE’NİN VE ANKARA’NIN YEŞİL ALTINI ÇUBUK TURŞUSU

Bilindiği üzere Turşu, neredeyse tüm dünya mutfaklarında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Amerika’dan, Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Uzak Doğu’ya her kültürün kendi lezzetleriyle şekillenmiş kendine özgü turşu tarifleri vardır. Bazı kültürlerde şekerli bazı kültü

Bilindiği üzere Turşu, neredeyse tüm dünya mutfaklarında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Amerika’dan, Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Uzak Doğu’ya her kültürün kendi lezzetleriyle şekillenmiş kendine özgü turşu tarifleri vardır. Bazı kültürlerde şekerli bazı kültürlerde tuzlu olarak seviliyor. 

Ülkemizin zengin yemek kültüründe de turşunun ayrı bir yeri bulunur, hemen hemen her sebzenin ve meyvenin turşusuna rastlamak mümkündür. Pazarların, mahalle çarşılarının renkli vitrinleriyle ağız sulandıran turşucuları da kültürümüzün lezzetli bir parçasıdır. 

Türk mutfağının öyle bir turşusu vardır ki tek bir ilçeyle özdeşleşmiş ama ünüyle de tüm ülkede tanınmıştır. Dünyada adından söz ettiren adına festivaller düzenlenen işte karşınızda 9 madde ile turşunun Türk mutfağındaki yeri ve meşhur mu meşhur Bizim Çubuk Turşuları

Turşunun MÖ 2000’li yıllardan beri yapıldığı bilinmektedir. Yiyecekleri saklamanın en verimli yollarından biri olan turşunun Türk mutfağındaki yeri Osmanlı Devleti’nden bile önceye yani Selçuklular’a kadar dayanmaktadır. 

Türkler Anadolu’ya geldikten sonra, klasik öğünleri olan et yahnisi, pilav ve börek çörek gibi yemeklerin yanına turşuyu da eklemiş, özellikle davet sofralarında bu lezzete yer vermişlerdir. Osmanlı Sarayı’nda ise mutfakta çalışan özel turşuculara yer verilmiş, birçok sebze ve meyveden turşu yapılmıştır. En çok da hardal tohumu kullanarak yapılan üzüm turşusu Osmanlı’nın klasik lezzetleri arasına girmiştir. Ordular sefere çıktıklarında da yoğun olarak turşu tükettikleri bilinmektedir.  

Osmanlı’dan sonra çeşitler biraz değişse de turşunun Türk mutfağındaki önemi değişmemiş ve turşu sofraların değişmez lezzetleri arasında kalmıştır. Birçok Türk yemeği için mükemmel bir eşlikçi olması ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara iyi gelip, bağışıklığı güçlendirmesi turşuyu vazgeçilmez kılmıştır.

Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Bizim Çubuk Turşularıdır. Bizim Çubuk Turşuları adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara’nın Çubuk ilçesidir. Bizim Çubuk Turşuları’nın doğum yeri gerekli patent ile resmileştirilmiştir yani sadece Çubuk ilçesinde üretilen turşulara Bizim Çubuk Turşuları denilebilir.

Şanına yakışır bir Çubuk turşusunu yapmak için dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta bulunsa da, bu özel tarife has malzemeler arasında sarımsak, dereotu ve defne yaprağı bulunur. Bu malzemeler Bizim Çubuk Turşularına başka turşularda bulamayacağınız o eşsiz aromayı verir.

Bizim Çubuk Turşularının yapımında kuyu suyu kullanımının da büyük önemi olduğu söylenir. Bunun sebebi Ankara Çubuk bölgesinin sularının sert ve mineralli olmasıdır. Bizim Çubuk Turşularının bir başka değişmez malzemesi ise sirkedir.

Aslında ülkemizde her ustanın turşu yaparken kullandığı malzemeler farklıdır, turşucuların ürünleri arasındaki farkı sağlayan, turşu kültürüne lezzet zenginliği katan da işte bu tercihlerdir. Türk sinemasının sevilen eserlerinden Neşeli Günler filminde de bu duruma mizahi bir açıdan bakılır ve turşunun limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılması gerektiğine dair durmaksızın tartışan bir ailenin hikayesi izleyiciye sunulur.

​​​​​​​

Bizim Çubuk Turşuları sanıldığının aksine sadece salatalıktan yapılmaz. En bilinen ve en çok sevilen Bizim Çubuk Turşularının türü salatalık olsa da; fasulye, lahana, biber, kelek, pancar, armut, koruk, karnabahar, patlıcan, erik, kekik gibi meyve sebzelerden de Bizim Çubuk Turşuları kurulur.

2004 yılından beri her sene genellikle Eylül ayında ve dört gün süreyle Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali düzenlenir. Her sene festival komitesi festival için bir ana tema belirler ve festival boyunca açılan stantlarda çeşit çeşit Çubuk turşuları ziyaretçilere sunulur, bu lezzet ile tanışmaları sağlanır. Bizim Çubuk Turşuları’nı www.bizimkoysepeti.com internet adresinden gönül rahatlığı ile online olarak alabilirsiniz. 

ANKARA / ÇUBUK 

Doğal Ev Yapımı Ankara Çubuk Turşusu

Bizim Köy Sepeti’nden %100 Probiyotik organik ev yapımı geleneksel lezzet

Bizim Köy Sepeti’nden Bizim Çubuk Turşuları %100 #salatalık #lahana

Çubuk Turşusu, Bizim Köy Sepeti’nden alınır. Bizim Köy Sepeti, Bizim Çubuk Turşuları, Bizim Köy Tarhanası, Bizim Köy Sucukları, Meşhur Bizim Çubuk Yöresel Ürünlerini üreterek Türkiye’nin her yerine kargoyla satışa sunmaktadır. Bizim Köy Sepeti’ndeki tüm ürünler bizim köyde üretilen ve doğal, organik ev yapımı ürünlerdir. 

Sarımsak, Defne yaprağı ve dereotu turşuya mükemmel tadı veren iksir. Kendi tarlamızda geleneksel yönetemlerle ektiğimiz ürünleri siz değerli tüketicilere sunuyoruz.

Çubuk turşusu Bizim Köy Sepeti’nden alınır

Tarladan sofranıza Bizim Çubuk Turşuları

Türkiyenin her yerine kargo

KAPIDA ÖDEME YOKTUR

Yağmur YİĞİNER

WhatsApp/BİP/SMS: 0 (552) 808 35 37 yada ????DM üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı, Ev Yapımı Organik Yöresel Ürünlerimizden Siparişlerinizi Bekleriz

 @bizimkoysepeti @bizimcubuktursulari @bizimkoysucuklari

#BizimKöySepeti #BizimÇubukTurşuları #BizimKöySucukları #turşu #istanbul #bodrum #gastronomi  #instafood #healthyfood #foodvideo  #türkiye #zeytinyağlı #gastronomi #yemektarifleri #izmir #manisa

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...