TERAVİH NAMAZI VE NİYETİ

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

            Teravih sözlükte rahatlamak anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğuludur. Teravih namazı; Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile bir namazdır. Yatsı namazından önce kılınması, caiz değildir. Teravih namazını dört rekâtta selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletli ve makbuldür. Teravih namazı kadınlar ve erkekler için sünnet-i müekkededir. Teravih namazı, orucun değil, vaktin sünnetidir.

            Teravih namazı, 20 rekâttır. Teravih namazı, oruç tutanlar için, sünnet olduğu gibi, mazeretleri dolayısıyla, oruç tutamayanlar için de, kılınması sünnettir. Teravih namazının cemaatle kılınması sünnet-i kifayedir. Bir mahallede, bir yerde teravih namazı, cemaatle kılınmış olursa, diğer mükelleflerin teravih namazını, cemaatle kılma sorumluluğu kalkar. Teravih namazı, cemaatle kılındığı gibi, tek başına da, kılınabilir.Teravih namazının  cemaatle kılınması Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik duygularınıda güçlendirmektedir. Teravih namazını Peygamberimiz (S.A.V) hayatında iken, cemaatle kıldığı gibi, sahabeleri de, cemaatle kılmışlardır. Cemaatle kılınan namazın sevabı, tek başına kılınan namazdan,27 derece daha fazladır.

 

            Teravih namazı, nasıl kılınmalıdır?

 

            Teravih namazı 2 rekâtta, bir selam verilerek, kılınabileceği gibi, her 4 rekâtta, bir selam verilmek suretiyle de, kılınabilir.

Teravih namazı, 2’şer rekâtlar halinde, kılındığında; Tıpkı akşam namazının 2 rekât sünneti gibi kılınır.

Teravih namazı, 4’er rekatlar, halinde kılındığında ise; Tıpkı yatsı namazının ilk dört rekat sünneti gibi, kılınır, yalnız farkı “niyet” tir. Niyeti de,(cemaatle kılındığında) şöyle yapılır; “Niyet ettim Allah rızası için, teravih namazını kılmaya, uydum imama” denmesi yeterlidir. Teravih namazına, toptan niyet edilmez. Her selamdan sonra ayrıca niyet edilmelidir. Teravih namazının, Niyeti, dil ile söylenmezse, kalbinden geçirmesiyle de, niyeti, kabul olur.

Teravih namazı,4 rekât olarak, kılındığında; ilk oturuşta, “Ettehiyyatü” okunduktan sonra Allahumme salli, Allahümme barik, salevatları da okunur. 3. rekâta, kalkınca da, “Sübhaneke” okunarak başlanır. Her 4 rekâtın bitiminde, bir süre dinlenmek sevaptır.  Zaten Teravih namazı, adını da “bu rekâtlar arasındaki dinlenme süresinden” almaktadır.

Teravih namazı, vaktinde kılınamayınca kaza edilmez. Camiye geç gelen kimse, cemaatle, teravih namazının kılındığını görse, öncelikle yatsı namazını kılar, daha sonra da, teravih namazının, cemaatine katılır.

Teravih namazında, tadil-i erkâna uyulmalıdır. Cemaat, namazın, çabuk kılınmasını istiyor diye, imam, teravih namazını, çabuk kıldırmamalıdır. Okunacak kıraatte harfler ve mahreçler yerini bulmalıdır. Namaza niyet ettikten sonra ve 3. rekâta, kalkınca “Sübhaneke” okuna bilmeli ve oturuşlarda “Ettehiyyatü” den sonra Salâvatlar da, okunabilmeli. Usulüne uygun kılınmayan namazdan sevap ve hayır beklenmez. 

            Vitir namazı; yatsı namazından sonra olmak üzere, teravih namazından önce yâda sonra da kılınabilir. Vitir namazı, ramazan ayında, cemaatle kılınır. Ramazan ayı dışında ise cemaatle kılınmaz,

            Ramazan ayı ve Teravih namazının fazilet ve sevabı ile ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmaktadır; “Kim inanarak ve sevaıbınıda, Allahtan bekleyerek Ramazan namazını ( teravih) kılarsa onun geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari ,Salatütteravih ,1:Müslim ,Müsafirin,174). Allah’a emanet olunuz .                    

                                                                                       Abdurrahim SOMUNCU

                                                                                      Emekli Müftü

 

E-posta: abdurrahimsomuncu@gmail.com