Sünnet İçin Olmazsa Olmaz Şartlar

Okulların kapanmasına yakın anne ve babaların sünnet araştırmalarına başladığı bu dönemde sizin için en çok merak edilen sorular....

- Sünnet hangi şartlarda yapılmalıdır?

- Tarihçesi yaklaşık 15 bin yıl öncesine kadar uzanan sünnet, farklı kültürlerce ve tüm dünyada birbirinden bağımsız olarak uygulanıyor. Sünnet aslında çok basit bir işlem gibi görünse de uzman ellerde yapılması büyük önem taşıyor. Sünnet, hem cerrahi yönü hem de psikolojik yönüyle üzerinde önemle durulması gereken bir işlemdir. Sünnetin ehil kişiler tarafından ve cerrahi işlem kurallarına uygun olarak yapılması şarttır. Sünneti yapacak kişinin uzman olması, penisin anatomi ve fizyolojisini iyi bilmesi gerekir. Sünnet esnasında gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi ile hatalı sünnetler geliyor.

- Sünnetin çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri nasıldır?

- Sünnetin diğer bir önemli yönünün de çocuk psikolojisi üzerine etkileri olduğunu vurgulayan Kozyatağı Central Hospital Üroloji Bölüm Başkanı Opr. Dr. Temiz “Ne yazık ki, bu konuda da çocuklara ve ailelere yeterli eğitim verilemiyor. Çocuğa sünnet için ön hazırlığın yapılması ve uygun ortamlarda sünnetin gerçekleştirilmesi şarttır. Psikolojik olarak olumsuz etkilenen çocuğun, ilerideki cinsel hayatına yansıyabilecek bir takım sorunların olabileceği unutulmamalıdır” diyor.

- Sünnette anestezi genel mi lokal mi olmalıdır?

- Sünnet esnasında çocuğun, ve/veya bebeğin 15-20 dk. Süresince stressiz ve heyecansız durması gerektiğine dikkat çeken Dr. Temiz : 2-3 ayın altındaki bebekler veya 6-7 yaşın üzerindeki ikna edilebilen çocuklar lokal sünnet için en uygun adaylardır. Bunun dışında kalan diğerleri veya korkan, heyecanlı çocuklarda genel anestezi tercih edilmelidir. Günümüzde Genel anestezi eskisi kadar riskli bir yöntem değildir. Sonuçta 10-15 dk. lık kısa anestezi ile sünnet yapılabilmektedir.

- Sıklığı gittikçe artan yenidoğan sünnetini öneriyor musunuz?

- Yenidoğan sünneti tecrübeli ellerde kısa sürede biter ve bebek hiç anestezi almadan acı hissetmeden bu önemli olayı kolayca atlatır. Yenidoğan sünneti lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu nedenle bebeğin aç kalması gerekmez. Tok karnına işlem yapıldığında bebek sünnet sırasında çoğunlukla uyur. Yenidoğan sünneti ile hijyen daha kolay sağlanır ve penis ön derisinin yapışıklıkları ve darlıkları (fimozis) önlenmiş olur.

Bebek bir cerrahi işlem için minik görünse de, bedenin kendini onarımı bu yaş gurubunda daha hızlı olduğundan iyileşme süreci çok kısa sürmektedir. Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin kanama hemen hemen hiç görülmemektedir.

Yenidoğan sünnetinin diğer bir önemi çocukta psikolojik travma oluşturmamasıdır. Hatırası olsun diye yapılacak olan sünnet düğünü hafızalarda acı bir hatıra olarak kalmayacaktır. Bu nedenlerle sünnet için en ideal dönem, daha bebek hastaneden çıkmadan önceki zaman olarak kabul edilmektedir. Yani, yenidoğan sünnetinin ilk bir ay içinde yapılması en doğrusudur.

- Aşağıdaki durumlarda yeni doğan sünneti uygulanamaz?

- Bebek premature (erken doğmuş ise) veya hasta ise, ailede hemofili hastalığı öyküsü var ise, hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi var ise yeni doğan sünneti uygulanmaz.

- Sünnet sonrası bakım zor mudur?

- Sünnet sonrası bakımı oldukça kolaydır. Sünnet işleminden iki üç saat sonra evinize gidebilirsiniz. Sünnet sonrasında antibiyotikli bir krem günde üç-beş kez penis etrafına sürülür. Yara 1 haftaya kalmaz iyileşir. Sünnetin komplikasyonları enderdir. Yara yerinde kanama, enfeksiyon, derinin az kesilmesi ve hatalı iyileşme gibi sorunlar görülebilir.

- Sünnet sonrası doktorunuza haber verilmesi gereken durumlar:

- İşlem sonrası 8 saat içinde idrar yapamama veya damla damla yapma,

- Penis başının mor veya siyahımsı renk alması,

- Devam eden çok miktarda kanama,

- Ateşlenme veya halsizlik

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çubuk'ta zabıta ekipleri fırınları denetledi
Çubuk Belediyesi çalışanları, lösemi hakkında bilgilendirildi
Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'nde MR cihazı hizmete girdi
Çubuk Belediyesi Sağlık işleri müdürlüğü iş başında
Çubuk Belediyesi Sünnet Şöleni kayıtları uzatıldı!