Eğer böbrek taşınız varsa ya da hayatınızın bir döneminde böbrek taşı düşürdüyseniz yapmanız gereken ilk iş, bir dahiliye ya da üroloji uzmanına gitmektir. İdrar testiniz ve özellikle de düşürdüğünüz taşın analizi yapılabildi ise bu sonuçlar sizin nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda ışık tutacaktır.
Tartışmalı olan konu kalsiyum tüketiminin nasıl olacağıdır. Çünkü kalsiyumun eksikliği de fazlalığı da kalsiyum oksalat taşı oluşumunu farklı mekanizmalarla etkiler. Bu sebeple genel yaklaşım idrarda kalsiyum miktarı fazla ise kalsiyum alımını azaltmak, oksalat miktarı fazla ise de oksalat kaynaklarını azaltmak ve kalsiyum tüketimini arttırmak şeklindedir.
Sonuç olarak böbrek taşınız varsa diyetiniz doktorunuz tarafından düzenlenmelidir. Eğer ne taşınız olduğu hakkında bir fikriniz yoksa bu kaynakları dengeli tüketmeyi tercih edin. Her zaman denge!
Günde en azından 8 bardak su içilmelisiniz. Çıkardığınız idrarın rengi size günlük su tüketiminizin yeterli olup olmadığı konusunda bilgi verir. Eğer idrar renginiz koyu ise az su içiyorsunuz, eğer renk açık ise yeterli su içiyorsunuz demektir.
Yetersiz su tüketimi hem taş hem de idrar yolu enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdendir.
Su içilmesi ile ilgili önemli noktalardan bir diğeri de günlük sıvı ihtiyacınızı bir ya da iki kerede tamamlamayın. Yani bir kerede yarım ila bir litre su içmeyin.
Alkol, kahve ve çayı az için, unutmayın hiçbir şey suyun yerini tam olarak tutamaz.
C vitamini de oksalat oluşumunu kolaylaştırdığı için C vitamini takviyelerini azaltın.
Fazla miktarda sodyum böbreklerden kalsiyum atılmasını arttırır, bu nedenle sodyum alımını azaltın. Yani yemeklerinizi tuzsuz yemeyi alışkanlık haline getirin. Ayrıca sodanın da önemli sodyum kaynağı olduğunu unutmayın.
Son olarak hayvansal proteinler idrarın asit yükünü arttırıp kalsiyum atılmasını çoğaltırlar. Demek oluyor ki pek çok hastalığın beslenme şeklinde söylediğimiz gibi hayvansal proteinleri mümkün olduğunca az tercih edin.
Böbrekle ilgili hemen her hastalık oldukça sinsi seyreder. Enfeksiyonu, taşı, kisti, fonksiyon yetersizliği… Bu sebeple böbrek taşınız varsa kontrollerinizi lütfen ihmal etmeyin!