SİLAHSIZ YOK EDİLİYORUZ

NEVZAT LALELİ

 

             

            AGD Anadolu Gençlik Derneğimiz bir onulmaz yaramıza daha parmak basmış ve aşağıda gördünüz resmi verilerin tablosunu      çıkartarak sosyal medyaya koymuştur. Kendilerini bu açıdan da tebrik ediyorum.

            2006 yılında çıkartılan 5553 sayılı yasayla, ülkemizde tohumculuk üretimi yasaklanmış, üretim yapanlara ağır cezalar getirilmişti. Böylece ülkemiz yiyeceği bütün hububat, bakliyat ve sebzelerde artık ithal tohum kullanmaya mecbur olduk.

            2006 dan bu yana 9 sene geçmiştir. Bu süre içerisinde eğer özel merakı ile yerli tohum üretip saklayanlar hariç, çiftçimizin elinde artık yerli tohum kalmamıştır. Zira tohumculukda devamlılık esastır. Bir sene ekilip dilimleyen tohumlar çürüyeceğinden bir daha yerli tohumlara dönme şansımız da kalmamıştır.

            İthal tohumlarının fiyatları bu kanun çıkmazdan önce çok ucuz olduğu halde bu kanun yürürlüğe girdikten sonra tohum fiyatları adeta, “bir gram tohum, bir gram altın” seviyesine çıkartılmıştı. Tabii tohum ithalimizin büyük bir kısmını İsrail’den getirtmekte olduğumuzu söylemeye gerek duymuyorum.

            İthal tohumlar, GDO’lu yani Genetiği ile oynanmış kısır tohumlardır. Bu tohumlarla ürettiğiniz gıdaların tohumlarını artık elde edilemez. Onları her mevsim tekrar ithal etmeye mecbursunuz. Yoksa o gıdayı yemeyeceksiniz. Üstüne üstlük, bu tohumlarla beslenenlerde tohumun özellikleri görülmekte ve şu anda % 15’e ulaşmış olan kısırlık oranımız her gittikçe artmaktadır. Ayrıca bu gıdalarla yapılan beslenmelerde kanser oranı da artmaktadır.

            Kendilerinin ürettiği ama kendilerinin yemediği bu tohumlar, İsrail’de, ABD’de, AB Avrupa Birliği ülkelerinde, Rusya’da kesinlikle kullanılmamakta, bizim gibi dışa bağlı Müslüman ülkelerde yasayla yerli tohum üretimleri yasaklanarak, GDO’lu ithal tohumları kullanmaya mecbur bırakılmaktadır.

            TABLO NE SÖYLÜYOR

  • Bu veriler, TÜIK Türk İstatistik Kurumuna aittir.
  • Tohum ithalatı genellikle özel sektör eliyle yapılmaktadır. Altı dev gıda tröstüne bağlı bayilik ve distrübüterler vasıtasıla tohumlar ülkeye yayılmaktadır.
  • Bütün gıdalara ait tohumlar ithal edilmektedir. Devlet üretme çiftliklerinin ürettiği tohumlar var deniyorsa da, o tohumlar kendi tohumunu üretmiyorsa onlar da GDO’lu tohumlardır.
  • Bu tablo 2013 yılı verileri olup 2014 yılında değerlendirilmiş ve 2015 başında ilan edilmiştir.
  • İthal ettiğimiz tohumların bir kısmını ihraç etmekteyiz. (Bize bazı güvenen Müslüman ülkelere)
  • Sadece domates tohumunu 55.568.190 milyon dolar ithalatımıza karşılık 4.450.697 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusudur. “Dostlar alış verişte görsün” kabilinden yapılan sadece domates tohumu ticaretinde 2013 yılı zararımız 51.117.493 milyon dolar olmuştur.
  • 2013 yılı ithal tohum için toplam 109.044.679 milyon dolar öderken ihracatımızdan elde edilen 18.227.148 milyon dolar olmuştur. Buna göre 2013 yılında sadece tohumlardan dış ticaret açığımız 90.817.531 milyon dolardır.
  • Bu gıdaların ülkemiz ve insanımıza saçtığı zehirin maddi ve manevi boyutu rakamlara sığmamaktadır.
  • Ne diyelim… Kazığı ve zehiri ile bu gıdalar hepimize afiyet olsun…