SEÇİME DOĞRU GİDERKEN…

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

        Seçimler bir hizmet yarışıdır. Bu doğrultuda seçilecek olanlara başarılar dilerim. Yazımıza bir hadisi şerifin meali ile başlamak isterim. ‘ İnsanların hayırlısı insanlara yararlı olanıdır.’ Gerçekten millete hizmet için yola çıkanlar, Onurlu bir işe teşebbüs etmişlerdir.

 

           Belediye başkanına eskiden ‘Şehrül emin’ denilirdi. Bunun anlamı, şehrin güvenilen insanı demektir.

 Adaylar ve seçmenler hakkında düşündüklerim;

 

           1-Belediye Başkanı seçildikten sonra, vatandaşlar arasında ayırım yapmadan eşit seviyede durması ve işlerini bu doğrultuda yapması.

 

           2-Adaylar kendi çevresine ve seçmenlerine güven verecek şekilde davranmalı, özü sözüne, sözü de özüne uygun olmalı. Mevlana’nın dediği gibi ‘ ya ğöründügün gibi ol veya olduğun gibi görün’ yanı Belediyenin bütçesine ve kendi becerisine göre seçmenlerine vaat, de bulunmalı.

 

          3-. Belediye başkanı seçilen kimse, geçmişte Belediye başkanlığı yapmış tecrübesine güvenilen, zevatı ziyaret etmeli ve düşüncelerinden istifade etmeli.

 

          4 -Belediyenin işlerinin mevzuata uygun yürütülmesi için, belediye işlerinden anlayan bir avukatın bulunması ve gerekli istişarelerin yapılması.

 

 

          5-Belediye başkanı seçilen kimse, hizmet alanında, halkın içine girmeli. Ayrıca haftada veya ayın belli günlerinde bir salonda toplantılar yapmalı.

 

          6- Adaylar, yapacağı işleri başka adayların aleyhinde bulunmadan, seçmenlerine, kendisini ve yapacağı işleri tanıtmakla yetinmeli.

 

          7- Seçilen Başkan ve meclis üyeleri bir arada hizmet alanındaki daire amirleriyle birlikte, haftanın bir gününde eksiklikler tespit edilmeli, yapılan işlerin noksan tarafları varmı! Veya yapılmayan işler varsa, neden yapılamadığı araştırılmalı ve formüller bulunmalı.

 

           8-Belediye başkanının işlerinde daha iyi başarılı ola bilmesi için, halktan ‘akıl’ kişilerle istişare yapması.

 

          9-Belediye başkanının sosyal alanda, devlet idaresinde görevli olanlarla veya halkla ilişkilerin iyi gitmesi ve imtizacın sağlanması için, ziyaretlerde bulunulması.

 

          10-Seçim propagandası devresinde seçmenlere, oyunu bize veya bizim adayımıza verecek misin veya vereceğine dair sözmü? Gibi sözlerle, seçmenlerin rahatsız edilmemesi, seçmenlerin kendi vicdanı ile baş başa bırakılması.

 

         11- Adaylar seçilmezden önce, yapacakları işlerin, hukuki yönlerini, kanun, tüzük ve genelgelerin neleri ihtiva ettiğini çok iyi bilmelidirler.

 

          12-Başkanın hizmet alanında olan yerlerde, işlerin takipçisi olması ve gerekli kontrol işlerini zamanında yapması.  

 

          13-Seçilen başkan’ın hizmet alanında bulunan fakirlerin tespiti, dertlilerin derdine çare ola bilmesi için, toplum temsilcileri olan,  muhtarlar ve dernekler gibi kuruluşlarla görüşmeler yapması.

             

           14-Başkan halkın isteklerini ve derdini dinlemek için bir gün ayırmalı.

            

            15- Seçimlerde yapılan çalışmalar esnasında, kırıcı, gönül yıkıcı olunmaması. Bir hadisi şerifte Peygamber efendimiz(sav)  ‘Bir kimse ile dost olduğun zaman, düşman olabileceğini, düşman olduğun zamanda da, dost olabileceğini unutma’buyrmaktadır.

            Bu nedenle birliğimiz ve dirliğimiz bozulmasın dileğimizdir. Allah’a emanet olunuz.