“ŞANLIURFA KALKINMA DERNEĞİ” SEMİNERİ YAPILDI...

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Şanlıurfa Kalkınma Derneği (KAL-DER) tarafından yürütülen ‘Dezavantajlılara yönelik iyi Uygulamalar Paylaşımı ve Sürdürülebilir Ağ Oluşturulması Projesi’ nin ikinci semineri Şanlıurfa GAP Tarımsal E

 Şuayip YAMAN

 

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Şanlıurfa Kalkınma Derneği (KAL-DER)  tarafından yürütülen  ‘Dezavantajlılara yönelik iyi Uygulamalar Paylaşımı ve Sürdürülebilir Ağ Oluşturulması Projesi’ nin ikinci semineri Şanlıurfa GAP Tarımsal Eğitim Merkezi (GAPTEM) Çok Amaçlı Salonu’nda yapıldı.

 

İlk seminer Ankara - Hotel İçkale’de  yapılmıştı.

 

Sunuculuğunu Şanlıurfa İsmet Paşa İlkokulu Sınıf Öğretmeni Özlem Ateşçelik’in yaptığı Şanlıurfa’daki Seminere; Çubuk’tan Çubuk Platformu Derneği, Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Özel Çubuk Karagöl Özel Eğitim ve Rehabiltasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara’dan; Ankara Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) ve Engelli Dernekler Federasyonu (EDF) temsilcileri katıldı.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Uzmanı Maşuk Özyaramış;

 

Belediye’nin projelerini,

Ötekileştirme ve aidiyet konularını,

Özellikle 7 şube müdürlüğünün faaliyetlerini; Özellikle, Engelliler Şube Müdürlüğü, Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, Gençlik Şube Müdürlüğü’nün faaliyetlerini slayt eşliğinde anlattı.

 

Özyaramış, “Çölyak hastalarına glutensiz un veriyoruz.

Göç ile gelen Suriyelilere yardım ediyoruz.

Toplam 86 kursta 15051 kursiyere meslek eğitimi verdik.

 

Dezavantajlı gruplardan olan madde bağımlılarına yönelik faaliyetlerde bulunduk. Onlarla ilgili önleyici tedbirler olarak, gençlerin çeşitli aktivitelere katılarak maddelerden uzak kalmasını sağlıyoruz.

 

Engelliler Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçirdik. Onlara toplumla iç içe faaliyetleri veriliyor. Bu suretle kendilerini evinde ve ailesinde hissediyorlar. Hayatı paylaşmaya engel yok.

 

BU Koordinasyon Merkezlerinde; Spor salonları, havuz, konferans salonu ve her engel grubuna hitap eden birimler var. Yine ayrıca zihinsel engelliler için Hobi bahçeleri var.

 

Yine İSKEP ( İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim projesi) kapsamında İŞKUR, Aile ve   

Sosyal Politikalar ve Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesi ile dezavantajlı grupların farkındalık toplantılarını yapıyoruz. BU konuda Keçiören ve Altındağ belediyeleri ile koordineli çalışıyoruz.”

 

İŞKUR İş Meslek Danışmanı İbrahim Birgül, İŞKUR’un Temel Amaçları, İŞKUR Hizmetlerinin Hedef Kitlesi, Engelliler, Eski Hükümlüler, İşverenler konularında geniş açıklamalarda bulunduğu konuşmasında, “50 kişi çalıştıran bir kurumda bir engelli çalıştırılır.

 

Madde bağımlılığı konusunda Şanlıurfa ve Ankara ilk beşte yer alıyor.

 

Bağımlılık konusu üzerinde “olağanüstü hal” ilan edilmesi gerekir.

 

Madde bağımlılarının günlük 150 liraya ihtiyacı var. Bunu bulamazsa; evdeki eşyayı satar, hırsızlık yapar, ahlaksızlık yapar.

 

Uyuşturucu baronları bağımlılara, “şu kadar uyuşturucu satarsan, maddeyi sana bedava veririz” diyorlar...

 

Baronlar yine, madde satanlardan yüzde istiyorlar...

 

Terör konusunda devlet ne kadar ciddi faaliyete geçiyorsa) Madde konusunda da bireyler hemen harekete geçmeli... Devlet madde konusunda da ciddi kararlar almalı...7 yaşında madde bağımlısı var...

 

Bugün 5 milyara çözebileceğimiz durumu, önlem almazsak daha fazla parayla çözemeyiz.

 

Madde kişiyi aktif şekilde zarar vermeye yöneltiyor.

 

Madde bağımlısı bir taraftan tedavi edilirken, diğer taraftan da madde satanlar etkisiz hale getirilmeli...

 

Madde bağımlılarının fiziksel olarak ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu konuda toplum yararına programlar yapılmalı” dedi.

 

Birgül, Aktif İşgücü Hizmetleri;

 

  • Engellilere Yönelik Hizmetler,
  • Girişimcilik Eğitim Programı,
  • Özel Politika Uygulamaları,
  • İşbaşı Eğitim Programı,
  • Mesleki Eğitim Kursları,
  • UMEM konularında da açıklamalarda bulundu.

 

Şanlıurfa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Tapşık, “ Dernek olarak ne yaptık, nasıl faydamız oldu, yoksa tabela derneği mi olduk?

 

10 yıla kadar evde bakım ücreti alamıyorduk. Şimdi 10400 kişi evde bakım ücreti alıyor. (maliyeti 9 milyon lira)

 

İŞKUR’dan 10-12 proje yaptık. Derneğimizin merkezi Balıklı Göl’de. Burada İngilizce kursu açtık. Dil öğrenenler gelen yabancı turistlere yardımcı oluyorlar. Ayrıca bilgisayar, kasiyer ve girişimcilik, KPSS, Web kursu açtık.

 

Şanlurfa’da deniz yok, Engelli arkadaşları Belediye’nin de katkı ve desteği ile tatile götürüyoruz.

 

Balıklı Göl’de bir engelli aşağı-yukarı çıkamazdı. Belediyenin desteği ile buna rampalarla çözüm bulundu.

 

Basketbol ve Ampute futbol takımımız var. Şimdilerde Belediye bünyesinde faaliyet gösteriyor. Urda Sıra Geceleri düzenliyoruz.

 

İŞKUR ile bir projemiz kabul edildi. Engellilerin sorunlarını yüzde 90 çözdük.”

 

Canpınarı Derneği Başkanı Necva Gül, Albert Einstein’in “Aptallara göre insanlar; ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere 8'den fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike (karışık) değildir. İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar!” sözünden yola çıkarak başladığı konuşmasında;  Toplumda iyi insanlar ve kötü insanlar olarak yaşıyoruz.

 

Kadın erkeğin omurgasından yaratılmış. Ama kadın kırılgan bir canlı...

 

2008 yılından beri devlet istihdamı ile ilgili olarak kadına yönelik bir çalışma ile karşı karşıyayız.

 

Kadınlar için “Kadın Sığınma Evleri” açtık.

 

Kadınların uğradığı baskılar ve kadının uğradığı ruhsal ve psikolojik baskılar için birlikte mücadele ediyoruz. Sosyal yarımlaşmalar ve dayanışma içindeyiz.

 

Kadınlar için açılan kurslar, özellikle de ve girişimcilik kursları açtık...”

 

***

Madde bağımlılığı konusunda söz alan Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, “Madde bağımlıları uyuşturucuları, diğerlerine (alkollü içkilere) nazaran daha ucuza ve kolay tedarik edebiliyor. Alkollü maddelere zam yapıldıkça gençler maalesef maddeye yöneliyor.

 

Burada ister istemez uyuşturucu maddelerin kullanımı teşvik mi ediliyor?  Sorusu akla geliyor.

 

Gençler sahipsiz, başıboş en önemlisi de işsiz. Bunların sonucu olarak da gerginlik, öfke, çökkünlük, sıkıntı gibi psikolojik durumlarla başa çıkmak için alkol ve madde kullanımına başvuruyorlar. Alkollü içkiler pahalı olduğu için de maddeye yöneliyorlar.

 

Madde kullanımı 11, sigara içme yaşı ise yeterli kontrol ve denetim olmadığı için maalesef 7’ye kadar indi. Oysa her sigara içen madde kullanmaya adaydır.

 

Geçtiğimiz yıl bir eroin bağımlısı gencin annesi ile konuşmuştum;

 

Anne, “ağabey keşke benim çocuğum da rakı, bira içseydi” dedi

 

Ben de olur mu bacım? Onlarda çok zararlı” dedim.

 

Kadın, “senin bildiğin gibi değil ağabey, oğlum rakı bira içseydi; Akşam ev de sızar, sabah kahvaltısında evladımı karşımda ayıkmış olarak görürdüm.

 

Ama evladım bu mereti kullanıp eve geldiğinde; bana mı, babasına mı, kardeşine mi veya eve bir zarar mı verecek yahut da dışarı çıkıp darp mı, gasp mı veya hırsızlık mı yapacak? Her gün diken üstündeyiz. Evladım ne zaman ölecek? Diye uykularım kaçıyor. Hayat bize zindan... Kimse bize yardımcı olmuyor. Yetkililer ise sadece konuşuyor, çözüm bulan yok, önlem alan yok ” demişti.

 

Gençlerin gerek alkollü ve gerekse uyuşturucu maddelerden uzak durmaları en büyük dileğim ve beklentimdir. Hatta Devlet her ikisini de yasaklamalı... Ama buna hiç kimsenin gücü yetmez... Çünkü gençliğin uyuşturulması birilerinin işine geliyor...

 

Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Onları dövmekle, sövmekle, cezalandırıp cezaevine koymakla sorunlarını çözemeyiz. Onları bir taraftan tedavi ettirerek, bir yandan da bir meslek öğreterek, bir taraftan da onlara ahlak ve maneviyat aşılayıp, çeşitli etkinliklerle uğraşmalarını, özellikle de spor yapmalarını sağlayarak veya meşgul ederek maddeden uzaklaştırabiliriz.

 

Ancak bu suretle madde bağımlılarının, ailelerine, topluma ve devlete faydalı insanlar olmalarını sağlarız. “dedi.

 

***

Bir konuşmacı madde konusunda çok önemli ve tüyler ürpertici bir olay anlattı;

 

“Bir ailenin dört madde bağımlısı oğlu var. İki kız kardeşlerini de madde bağımlısı erkekle evlendirdiler. Neden mi? Maddeyi daha kolay bulmak için..”

 

Yine bir konuşmacı;

 

“Bazı h......k kurslarında bile madde kullanılıyor. Bir kızın başı ağrıyor. Bir arkadaşı, “şu hapı iç ağrın geçer” diyerek maddeyi içiriyor. Bundan sonra da o kızımız maddeye bağımlı hale geliyor.”

 

Bu olaylar ülkemizdeki “Madde bağımlığının” nerelere geldiğinin önemli bir kanıtı değil mi?

 

***

Şanlıurfa Kalkınma Derneği Başkanı Abdulkadir Yeşilkendir, 2013 yılında kurulan derneklerinin faaliyet ve çalışmalarını anlattı.

 

Şanlıurfa Kalkınma Derneği Başkanı Mehmet Yumuşak, yaptığı kapanış konuşmasında, “Katkı ve destek sağlandığında Derneğimizin üstesinden gelemeyeceği bir sorun olamaz. Yeter ki bize sağlıklı yol gösterecek insanlar ve kurumlar olsun...

 

İyi haber; Şanlıurfa da 2014-2015 yıllarından beri tecavüz ve cinayet vakasının yer almaması... Madde bağımlısı kadınlar cesaretli değil, Engelliler daha şanslı.. Projemize destek ve katkı veren gerek anakara2dan gelen ve gerekse Şanlıurfa’dan katılan katılımcılara çok teşekkür ederim” dedi.

 

Çubuk Platformu Derneği Başkanı Şuayip Yaman ve Ankara Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) Başkanı İnsaf Kılıç tarafından Şanlıurfa Kalkınma Derneği Başkanı Mehmet Yumuşak’a, “Sosyal Etkileşim Projesi” anısına dernekleri ile diğer projelerde birlikteliğin devamı için birer plâket takdim ettiler.

 

Seminer sonrası katılımcılar için “Balıklı Göl”  gezisi düzenlendi...

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...