Avrupa Uzay Ajansı tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde, evrenimizin geçmişinden hareketle oluşumunun nasıl meydana geldiğini anlayabilmek için uzaya fırlatılan Planck aracındaki alıcıların algıladığı, düzenli biçimde ESA tarafından incelenen görüntüler, bilim insanları tarafından birleştirilerek fotoğrafı hazırlandı.
Hazırlanan gök görüntüsünün merkezinde Samanyolu Galaksisi'nin radyasyonu görülüyor. Aslında bu fotoğraf, daha doğrusu resim, Planck'ın alıcılarının şimdiye kadar topladığı verinin karmaşık görüntü işleme araçları ile işlenmesinin sonucu. Evrenin başlangıcından kalan radyasyon normalde başka astronomik radyasyon kaynakları tarafından perdeleniyor; bu görüntülerin ilişkili olduğu araştırmalardan muhtemelen biri de bu radyasyon kaynaklarının perdelediği bilgiye ulaşmak.
Samanyolundan daha da önemlisi ise kırmızılıklar üzerinde yer alan sarı noktalar. Bilim insanlarına göre bunlar evrendeki en eski fotonlar. Tahminlere göre oluşumları Büyük Patlama'dan 380,000 yıl sonra gerçekleşmiş. Yani ortam soğumaya ve ilk atomlar oluşmaya başladığı zamana karşılık geliyor bu süre.
Kozmik Mikrodalga Arkaplanı olarak isimlendirilen bu ilk fotonlar tahminlere göre, evrenimizin ilk oluşum sürecinde yaydığı ilk radyasyon ve cılız ısı dalgalanımlarının, daha sonra hangi kozmik yapıların oluştuğuna/oluşacağına ve gelişme sürecine dair yansıtılan kaynağın izini sürmemize yarayacak.