Şuayip YAMAN
Haber-Yorum
Pazarı pislik ve çöp götürüyor. Oysa Pazar esnafından haftalık veya aylık işgaliye parası alınıyor. Ama ne hikmetse Pazar’da layıkıyla temizlik yapılmıyor. Perşembe Pazarı kaderine terk edilmiş durumda. Pazar esnafı temizliği kendi imkânları ile yapıyor.
Daha çok dar gelirli vatandaşların alışveriş yaptığı Pazar’da tezgahlar arasındaki ızgaralar ağzına kadar çöp ve pis su ile dolu..
Kimi yerde beton zemin çatlayarak, kırılmış. Hatta geçtiğimiz hafta bir çocuk oynak beton parçasına başmış, düşerek çenesini yarmış.. Pazar esnafı, Belediye yetkililerini, bu kırık yeri onarmazsanız, biz bir torba çimento alır. Onarırız” diye uyarmış. Yetkililerde, “biz yaparız” demişler ama ne gelen varmış, ne de giden?
Yine balıkçı tezgâhları ile sakatatçı dükkanlarının arasındaki kemerin duvarları simsiyah. Bu yüzden gündüz bile karanlık ve burada sürekli bir lamba yanıyor. İnsanlar, özellikle çocuklar buradan geçerken ürperiyor. Madde bağımlıları akşamları burada ateş yakıyorlarmış...
Yukarıdaki nedenlerle Çubuklular genelde marketlerden alışveriş yapmak zorunda kalıyor...
Perşembe Pazarı’ nda Alış-Veriş Sağlıklı Değil...
Pazar esnafı, tezgahların arasındaki kötü görüntüyü kamufle etmek (gizlemek) için kanalizasyon ızgaralarının üzerini kartonla örtüyor. Havanın soğuk olmasına rağmen pis kokular hissedilebiliyor. Peki, gerekli önlemler alınmazsa sıcak Yaz günlerinde Pazar’ın hali ne olacak?
Kanalizasyonlar yüzeye kadar dolmuş durumda ve kötü koku saçıyor. Bu yüzden Vatandaş pazarı gezemeden ihtiyacı olan ürünü alıp pazarı hemen terk etmek zorunda kalıyor.
Köylü pazarı yağan yağmur suları ile adeta göl olmuş, çünkü kanal akıntısı yok. Olanların çoğu da dolu...
Hani ilçeye maliyeti milyonlarla ifade edilen alt yapı yapılmıştı. Birikinti suların taşınması için gerekli olan rögarlar ve kanalizasyon ızgaraları nerede? Yok...
Çünkü alt yapı çalışmaları plansız, programsız, denetimsiz ve kontrolsüz yapıldı.
Pazar kurulmadan bir gün öncesinden belediye yetkililerinin bu mazgalları kontrol edip temizlemesi ve Pazarı baştan aşağı tazyikli su ile yıkaması gerekirdi.
Önceki belediye başkanları, Çarşamba günleri Pazar’daki ızgaraları ve mazgalları temizlettiriyor. Tazyikli su ile de tüm pazarı yıkattırıyor, ertesi güne tertemiz bir Pazar hazırlıyorlardı.
Şimdiki Başkan’ın daha önemli işleri olacak ki, böyle bir icraata henüz başlayamadı. Herhalde kendisi marketlerden alışveriş yapıyor. Bu nedenle de gariban vatandaşın alışveriş yaptığı Perşembe Pazarı’na uğrayamıyor. Oysa yerel seçimler öncesi her perşembe günü Pazar esnafını ziyaret ediyor, onlara “ hayırlı işler” temenni ediyor. Ve alışveriş yapan vatandaşlarla sohbet ediyordu.
Birtakım Pazar esnafı, “Başkanımızı çok özledik. Seçim öncesi çok görürdük. Kendisiyle sohbet ederdik. Şimdilerde göremiyoruz. Herhalde bizlerle işi bitti. Önümüzdeki seçimi dört gözle bekliyoruz. İnşallah o zaman görürüz” diye sitem ediyor.
Kısacası Çubuk Belediyesi Perşembe Pazarı’nı unutmuş ve hatta gözden çıkarmış durumda...
Çöpler Çubuk Çayı’na Atılıyor
Çay kenarına stant ve çadır açanlar ile alış-veriş yapan vatandaşlar genel olarak ellerindeki atıkları Çay’a atıyor veya fırlatıyor. Diğer günler de ise Çay kenarından geçen vatandaş elindeki çöpü rahatlıkla ve hiç utanıp, sıkılmadan Çay’a atabiliyor. Belediye seyrediyor. Görevliler ise çevrede adeta konu mankeni gibi geziyorlar.
Pazar esnafı sebze ve meyveyi marketlerden çok daha ucuza sattığımız halde, vatandaş Pazar yerine marketlere rağbet göstermesinden şikâyetçi...
Pazarın en büyük sorunu denetimsizlik
Pazar esnafı Belediye’ nin gereken ilgiyi göstermediğinden şikâyetçi.
Yüksek yer kirası alan belediyenin hijyen konusunda yetersiz kalması da önemli bir sorun.
Pazarcı esnafı Belediye’nin aldığı yer kiralarından ve kontrolsüzlükten yakınırken, vatandaşlar ise pazarın hijyen koşullarına uygun hale getirilmemesinden şikayetçi.
Yurt dışında “Pazar Yeri Temizleme” timleri varmış. Pazar kurulmadan önce veya kurulup kaldırıldıktan sonra; Özel sıcak ilaçlı, deterjanlı ve tazyikli suyla pazar yerlerini ve yolları temizliyorlarmış. Her taraf ışıl ışıl parlıyormuş, mis gibi sabun kokuyormuş. Tabii ki bu uygulama pazarcı esnafının da satışını etkiliyormuş.
Darısı bizim başımıza.. Ama nerede o günler, görecek miyiz?
Modern bir pazara ihtiyaç var
Pazardaki ürünler gerçekten marketlere göre daha ucuz; ancak pazarın kurulumu çok düzensiz. Pazara gelen vatandaşlar yürüyemiyor. Etraf çöpten, pis kokudan geçilmiyor. Bazı pazarcı esnafının davranışları çok kaba. Bu sebeple halk, pazar yerine marketleri tercih ediyor. Alacağı ürünü kendisi seçip alıyor. Pazarda ürüne dokunamıyorsunuz bile. Modern, kapalı ve vatandaşların rahatlıkla alışveriş yapacakları bir Pazar kurulmuş olsa, inanıyorum ki halkın tamamına yakını pazardan alışveriş yapacaktır. İlçemize modern bir pazarın kazandırılması gerekir.
Perşembe günleri kurulan semt pazarında satış yapan esnaf, sattıkları ürünlerin taze ve marketlere göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların yeterli derecede ilgi göstermediğinden yakınıyor.
Pazar kurmak bu toprakların yüzyıllardır süregelen bir geleneğidir. Bizi biz yapan bu geleneği sürdürmeliyiz. Tabii ki, hijyen kurallarına riayet ederek...
Sayın Başkan, Lütfen! Şu Perşembe Pazarı’nın temizliğine bir el atabilir misiniz?
Diyeceksiniz ki, “Başkan nerenin temizliğine el atacak?
Deveye sormuşlar, “Boynun eğri”.
Deve, “nerem doğru ki” demiş...
Allah aşkına ilçenin hangi sorunu doğru çözülmüş ki, Pazar sorunu çözülsün, söyler misiniz?