Neşeli piyasa hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İnşaat firmalarının 2019 yılı için yatırım yapmaktan korktuğunu, daha önce yapılan sözleşmeleri ve projeleri ertelediğini anlatan Neşeli, yatırımcının önünü göremediği için her şeyden ürker hale geldiğini kaydetti.
-Nakit akış sıkıntısı var, firmalar sıkıntıya düşebilir
Son zamanlarda artan faiz oranları ve bankların kredi vermeyi yavaşlatması sonucu piyasadaki inşaat firmalarının nakit akışı sıkıntısı yaşadığını dile getiren Neşeli, önlem alınmaması durumunda piyasasının 2019 başından itibaren büyük sıkıntılar yaşayacağını söyledi.
Neşeli, konuyla ilgili açıklamaları şöyle;
Özellikle konut satışları bıçak gibi kesildi. Birkaç ay önce satışlar çok iyi gidiyordu. Satıcı ve alıcı için müthiş bir dönemdi. Fakat dövizdeki ve inşaat maliyetlerindeki adı konulmadık anormal bir artış nedeniyle yapanda, satanda, alanda zarar eder duruma geldi. Bu durumun devam etmesi durumunda telafisi mümkün olmayacak derecede firmaların büyük sıkıntıya düşmesi kaçınılmazdır.
-Faizler düşmeli, inşaatçılar sıkıntı yaşamamalı
İnşaat firmalarının sıkıntı yaşamaması için gerekli tedbirler alınması gerekiyor. Faizlerin yukarı doğru değil suratla aşağıya doğru çekilmesi gerekiyor. Gayrimenkul sektörü 200’den fazla sanayi sektörünü ve milyonlarca insanı etkiliyor. Milyonlarca insanın istihdamından bahsediyoruz. Dolayısıyla bu sektörün tökezlememesi, lokomotif özelliğini devam ettirmesi gerekiyor. Bugünkü duruma önlem alınmazsa 2019'un başlarına doğru çok ciddi sıkıntılar yaşanacak.
-Önlem alınmazsa 2019 sıkıntılı geçecek
Bıçak kemiğe dayandı desek yeridir. Gidişat böyle olursa 2019'un başında ve ortasında sıkıntıları daha ciddi hissedeceğiz. İlk seçenek bankaların faizleri düşürmesi gerekiyor. Faizlerde hareketlenme olursa satış hemen başlar.
-Maliyetler neredeyse yüzde %100 arttı
Dolardaki artışın yanı sıra yerli üretimdeki ürünlerde de ciddi manada artışlar yaşanıyor. Bu tarzda piyasayı daraltan yaklaşımlara dur denilmesi gerekiyor. Her kalemde ciddi manada artışlar var. En basitinden demirin ve çimentonun fiyatındaki artış oranları ortada. Dolayısı ile ürettiğimiz konutların fiyatları da arttı. Aynı konutu yeni projelerde aynı fiyata bitirebilmemiz mümkün değil. Bu durumda hem inşaat firması hem de alıcı mağdur olacak.
-Prosedürler ortadan kaldırılmalı ve kolaylaştırılmalı
Yeni inşaatların başlaması ve devam edenlerinde sekteye uğramadan tamamlanması için bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunlardan bazıları acilen inşaat ruhsatı alma süreci kısaltılmalıdır. Prosedürler nedeni ile inşaat ruhsatları alma süreci 5-6 ay gibi uzun bir zaman alıyor. Prosedürler azaltılarak ruhsatların daha kısa sürede verilmesi sağlanmalı. Bunun için belediyeler elini taşın altına koymalıdırlar. Belediyelerde, imar durumuyla ilgili bilgi akışı şeffaflaştırılmalı ve internetten ilan edilmeli. Ruhsat ve yapı kullanma izni için harç bedelleri çok yüksek, harçlar azaltılmalıdır. Yüksek değerlerden hesaplanan sigorta pirim yüzdeleri azaltılmalı. Yapı denetim hizmet bedeli düşürülmeli. KDV farklarının iadesi için prosedürler kolaylaştırılarak hızlandırılmalı ve bu süreçte firmaların devlete ödeyeceği her türlü SSK, stopaj, vergi gibi ödemelerinden de mahsup yapılmalıdır.
-Mevzuatlar anlaşılır ve şeffaf olmalıdır
Belediye imar ve ruhsat mevzuatlarının yeniden ele alınması ve açık, şeffaf olmalıdır. Mevzuatlar özellikle memurların yorumuna gerek bırakmayan sadelikte olmalıdır. İmar ve ruhsat mevzuatları herkese eşit hizmet verecek şekilde yeniden düzenlenmeli.