44'ncü Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen kutlama'da "Dijital Kültür ve Yeni Nesil Kütüphaneler" konusu işleniyor.
İlk olarak 1964 yılında kutlanmaya başlanan "Kütüphaneler Haftası"nın amacının halka okumayı ve kitabı sevdirmek olduğunu belirten Çubuk Halk Kütüphanesi Müdürü Ömer Yıldırım , haftanın amacının kütüphaneleri halkın daha yakından tanıması ve okuma alışkanlığının kazandırılması olduğunu söyledi.
Yıldırım Şöyle devam etti ¨Kütüphanelerimizin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki önemini belirtmek, halkın ve öğrencilerin kütüphanelerden ve çeşitli fikir ürünlerinden, eğitici kültürel faaliyetlerinden daha çok yararlanmalarını sağlamak, daha verimli hizmet verebilmek için önlemler almak, yapılanları anlatmak, yapmak istediklerimizi vurgulamak, bu vesile ile kütüphanelerin ve kütüphanecilerin sorunlarını dile getirmek şeklinde özetlenebilir.
Kütüphanelerimiz her yaş ve kültür düzeyindeki okuyucularımızın, her çeşit fikir ürünlerinden, eğitici ve kültürel faaliyetlerinden ücretsiz istifade edeceği; boş zamanlarını değerlendirebileceği yerlerdir.
Geleceğimizin aydınlığa kavuşmasını istiyorsak okumaya ve dolayısıyla kütüphanelere önem verelim.Kütüphaneler aydınlık yarınlara ulaşmamızı sağlayan köprülerdir. Gelin hep beraber bu köprülerden geçelim. Unutmayalım ki gelişen zekaları bilgi ile donatmayan milletler çökmeye mahkumdurlar. Hizmet insanlar içindir ve hizmetin sınırı yoktur. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.¨ şeklindeki açıklamasıyla kütüphanenin önemini vurguladı.
İlçe Halk Kütüphanesi ile ilgili bilgi veren Halk Kütüphanesi Müdürü Ömer Yıldırım Kütüphane'nin genel durumuyla ilgilide bilgi verdi.
"Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi , 20.07.1987 tarihinde Çubuklu okuyucuların hizmetine başlamıştır.
Halihazırdaki Kütüphane binası Çubuk Belediyesine ait olup eski Belediye Düğün salonu yeri olarak da bilinmektedir. Kullanım alanı olarak yaklaşık 140 m2 olarak bir salon ve küçük bir idare odasından ibarettir.Hemen yanında İlçe Seçim Müdürlüğünün çıktığı kısımda Kaymakamlığımızın yeni kurduğu bir İnternet Salonu yer almaktadır.
İki memur personel ve bir de Özel İdare personeli olarak toplam 3 adet personel görev yapmaktadır.
Kütüphane içerisindeki Kitap sayısı ise en son gelen kitaplarla beraber 11.000 adettir. Konularına göre kitaplar ise;
KONULAR 2007 YILI
KİTAP SAYISI
1 Genel Konular (000) 826
2 Felsefe ve Psikoloji(100) 163
3 Din(200) 244
4 Toplum Bilimleri(300) 1.156
5 Dil ve Dil Bilimi(400) 904
6 Doğa Bilimleri ve Matematik(500) 538
7 Uygulamalı Bilimler ve Teknolojileri(600) 504
8 Güzel sanatlar(700) 749
9 Edebiyat(800) 4.832
10 Coğrafya ve Tarih(900) 397
TOPLAM 10.313
Bunların yanı sıra Müdafa-i Hukuk,Değirmen,Yeni Odak,Bir rüyadır gibi 13 adet Süreli yayınlar,Ansiklopediler ve Oks-Lgs ve Öss ye hazırlık kitapları gibi öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitaplar da mevcuttur.
Kütüphanemiz bir Halk Kütüphanesi olduğu için yediden yetmişe herkese kapısı açıktır. Okuyucular gelip kütüphane içerisinde kitap okuyabilir veya eve ödünç Kitap alabilirler. Ödünç almak için sadece Kütüphanemize üye olunması yeterlidir.Üye olmak için de 16 yaşından küçük olan çocuklar velilerine Üyelik formunu imzalatması,yetişkin dediğimiz 16 yaşından büyükler de kendi imzalayıp kullanım kurallarını kabul etmesi yeterlidir.
Ödünç alınan kitapların getirilme süresi maksimum 15 gündür. Bu süre dolduğunda okuyucular isterse bir hafta daha uzatabilirler, daha sonra kesinlikle getirilmesi gereklidir.
Geçtiğimiz 2007 yılı içerisinde kullanıcı tablosunu verecek olursak,
2007 TOPLAM KULLANICI SAYISI
ÇOCUK YETİŞKİN TOPLAM
Erkek 1.128 181 1.309
Kız 1.282 212 1.494
GENEL TOPLAM 2.803
Kütüphanemizde 2007 yılı başından itibaren başlatılan iyileştirilme çalışmalarımızdan sonra kayıtlı üye sayımız bir yılda 30 kişiden 700 kişiye ulaşmıştır.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün,Kaymakamlığımızın ve Çubuk Belediyemizin destekleri ile yaklaşık 5.000 kitap temin edilerek,kitaplarımız hem güncellenmiş hem de eksikleri tamamlanmıştır.
Kütüphaneye kat kaloriferi yapılarak, her tarafı ısınacak şekilde dizayn edilmiştir.Bu vesileyle öğrencilerimiz sıcak bir ortamda oturarak çalışma imkanı bulmuştur.Kütüphaneye Bilgisayar temin edilerek internet bağlatılmış olup gerek personelin gerekse kullanıcıların kullanımına sunulmuştur.
Kütüphanemiz Tüm Türkiyedeki Kütüphanelerce yeni kullanılmaya başlayan Milas Otomasyon sistemine hemen geçerek, İlçemizdeki Meslek Lisesi Müdür, Bilgisayar öğretmen ve öğrencilerin katkılarıyla şimdiye kadar 4.600 adet kitap kaydı tamamlanmıştır.
Herhangi bir yerdeki İnternete bağlı olan bilgisayardan https://www.ekutuphane.org adresinden Milas programına tıklandığında sistemdeki tüm kütüphanelerden Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi seçilerek ilçe okuyucularımız kütüphanede aradığı kitapları var veya yok olarak sorgulayabilmektedirler.Eğer varsa kütüphanedeki rafına kadar görebilmektedirler.
Bu çalışmaların devamı olarak, Ulaştırma Bakanlığı+Milli Eğitim Bakanlığı+Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü projeye kütüphanemiz de dahil edilerek, 21 adet Bilgisayarlı bir Bilgi Erişim Merkezi kurulma çalışmaları başlatılmış olup, alt yapısı hazırlanarak yaklaşık bir ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanacak şekle gelmiştir.
Halkımızın özellikle çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin fikir ve yaşama seviyesinin geliştirilmesine, daha bilgili vatandaşlar haline gelmelerine yardımcı olmak dileğiyle 31 Mart-06 Nisan 2008 Kütüphaneler Haftası nda Çubuk ilçe Halk Kütüphanemize ve içinde açılan Kitap Sergisine tüm halkımızı bekleriz .
Adres: Yavuz Selim mah. Hükümet caddesi No; 23 çubuk/ANKARA
Tel : 0 312 837 18 39
https://www.ekutuphane.org