KUR’AN-I KERİM

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

           Kur’an-ı kerim Peygamber efendimiz (s.a.v) in en büyük mucizesidir. Asırlardan bu yana, Kuran’ın benzerini kimse getirememiştir.   Kuran-ı kerim semavi dinlerin, en son kitabıdır ve hükmü (geçerliliği)  kıyamete kadar bakidir. Kuran-ı kerim bütün insanların ve cinlerin kitabıdır. Kur’an’ın ismini Cenabı Hak kendisi koymuştur. ‘Bu kitap pek değerli, şerefli bir kur-an dır ” buyrulmaktadır Vakıa suresi ayet 77 de.                                     

               Kur’an lügatte okumak ve toplamak anlamlarını taşımaktadır. Kur’an-ı kerimin, gelmesiyle diğer semavi dinlerin hükmü sona ermiştir. ‘ Allah nezdinde hak din islamdır’ (Ali İmran süresi ayet 19.) Yine ‘Kim İslam (dinin) den başka bir din ararsa bilsinki kendisinden ( böyle bir din)asla kabul edilmeyecek…’ buyrulmaktadır.(Ali İmran süresi ayet 84)    

            Kuran-ı Kerim 114 süre ve 30 cüzdür. Ayet olarak ta 6666 ayettir. Kur’an-ı Kerim, Peygamber efendimize (s.a.v)  23 senede Cebrail (a.s) vasıtasıyla Allah tarafından gönderilmiştir. Gelen ayetler kâtipler tarafından yazılmış ve hafızlar tarafından da, ezberlenmiştir.

              Kur’an-ı Kerim Allah Tealanın varlığı, birliği büyüklüğü, hikmet ve kutsiyetinden bahseder. Kur’an-ı kerim, insanların içtimaı hayatından, iman, itikat,  muamelat, ticaret, nikâh, talak, doğruluk, adalet, gökler, yıldızlar, cennet ve cehennemden ibret alınacak kıssa ve olaylardan…  Bahseder.

          Kur’an-ı kerim varlık âleminin zerresinden kürelerine kadar, her şeyinden bahseder. Kur’an-ı kerim, şifalı ilaçlarla dolu ecza haneye benzer. Kur’an-ı kerim yolunda gidenleri nifaktan küfür bataklığından, zulümden, adaletsizlikten, aşırı hırstan ümitsizlikten, ataletten, cehaletten, taassuptan, kötü niyetten… Korur ve kurtarır. Kur’an-ı kerim; insanların dünya ve ahıret saadeti ve mutluluğu için gelmiş ve gönderilmiştir.                                                                                                                       

       

           Kur’an-ı kerim, bütün beşeriyetin kardeşlik, saadet, selamet ve mutluluğu için gelmiştir. Kur’an-ı kerim; insanların bütün hayat safhalarına hitap eder. Kur’an-ı, kerim ebedi bir mucizedir. Kur’an-ı,kerimi, lafız ve manası ile okuyan ve dinleyen Müslümanları huzura kavuşturur.

           Kur’an-kerim; gönüllere hayat verir ve yolunda gidenleri saadete, ebedi mutluluğa erdirir. Kur’an-ı,okuyan usanmaz ve bıkmaz. İnsanlığın, en büyük düşmanının cehalet, bilgisizlik olması nedeni ile ilk emrini “Oku’  diye vermiştir. (Enfal süresi ayet 2). “ Müminler ancak, kendilerine Allah’ın ayetleri okunduğunda imanlarını artıran ve yalnız Rablerine dayanıp güvenen kimselerdir.” (Buyrulmaktadır.)                                                                             

            Peygamber efendimiz  (s.a.v) bir hadislerinde “sizin hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir.” (Bu11/240) (buyurmuşlardır)                                                                                           

           Kur’an-ı kerimin içeriğini biraz daha açacak ve izah edecek olursak, acaba neler yer almaktadır: 1-Allah’a kulluk görevinin yerine getirilmesi 2-Kul haklarına saygılı olunması 3-Verilen sözün (ahde vefa) yerine getirilmesi 4-Temizliğe uyulması 5-İçki kumar gibi her çeşit uyuşturucunun yasak olması 6-Yalan ve yalancı şahitlik yapılmaması 7-Kendi aleyhine de olsa doğruluktan ayrılınılmaması 8-İsraftan ve cimrilikten uzak kalınması 9- Komşu haklarına saygılı olunması 10-Emanete riayet edilmesi 11-İnsanlar arasında bozgunculuk Yapılmaması 12-Anne ve baba haklarına saygılı olunması 13-Belalara sabredilmesi 14-Komşu haklarına saygılı olunması 15-İnsanlar arasında bozgunculuk yapılmaması 16-Günahın (kötülüğün) gizli ve açığından kaçınılması 17-Varlık ve darlıkta başkalarına yardımda bulunulması 18- yapılacak işlerde istişare yapılması 19-Tembel olmayıp çalışkan olunması 20-Aleyhine de olsa, adaletten ayrınılmaması…   

                                                       

            Kur’an’ın yararlı, ve faydalı emir ve yasaklarını saymakla bitiremeyiz. Bu emir ve yasaklar Cenab’ı hak tarafından, insanların saadeti ve mutluluğu için konulmuştur. Yazımızı merhum M.Akif Ersoy’un bir şiiri ile noktalayalım  “İnmemiştir Kur’an bunu hakkiyle bilin, ne mezarlıkta okunmak ve ne de fala bakmak için” . Allah’a emanet olunuz