Şuayip YAMAN
Yağmur Duası’na; Kargın Köy Muhtarı Haydar Kaya ve Köy Halkı ile birlikte Cücük Köyü Muhtarı Ahmet Şakir Reçber ve Cücük Köy Halkı, Çubuk İlçesi’nden ve Ankara’dan çok sayıda davetli katıldı.
Bir gün öncesinden hayırsever köy halkı tarafından alınan adak kurbanları dualar eşliğinde kesilmiş ve bir gün sonra misafirlere ikram için pişirilmiştir.
Kargın Köyü İmamı Naci Ay ve Müezzin Halil Aktaş’ın okudukları Kuran Tilaveti’nden sonra dualar okundu. Dua sonrası katılımcılara bir gün önce hazırlanan ikramlar yapıldı.
Her yıl geleneksel olarak yaptıkları yağmur duasını bu yıl da gerçekleştirdiklerini söyleyen Kargın Mahallesi Muhtarı Haydar Kaya, “Şu anda Cücük sınırları içersinde bulunan Çalın tepe Mevkii’ndeki Hamdi Sultan Türbesi’nde toplanmış bulunuyoruz.
Bu tür etkinlikleri her yıl geleneksel olarak yapıyoruz. Bu yılda bol ve bereketli bir hasat mevsimi geçirmek istiyoruz. Bu temenni ile Mahalle halkımız ve misafirlerimizle birlikte buradayız. Yer, gök her şey duayla.. İnşallah Yüce Allah duamızı kabul eder. İlçe halkımız ve mahallemizde bu yağmurdan nasibini alır' diye dua ettik” dedi.
Ziyaretçiler ‘Yağmur Duası’ öncesi; Trabzon Uçağı’nın çarptığı yer ile enkazın gömülü olduğu yeri gezdiler. Konuyla ilgili olarak görgü tanığı olan köylülerden bilgi aldılar.
23 Aralık 1979 tarihinde THY' nin Samsun-Ankara seferini yapan Trabzon adlı F-28 tipi uçağı, Ankara yakınlarında inişe geçtiği sırada türbülans nedeniyle Cücük tepe’ye düştü. Dört mürettebattan üçü ve 39 yolcudan 36’sı ölmüştü.
Çalın tepe’nin de içinde bulunduğu orman arazisi Osmanlı döneminde köylüye ekip-biçsin diye verilmiş..
Çalın tepe arazisi Osmanlı döneminde ormanlıkmış, Ankara’daki Yeğenbey Camii ve Leblebici camisinin keresteleri buradan gitmiş..
Yeğenbey Camii : Anafartalar Caddesi eski Adliye binasının arkasında bulunan cami 1917 yangınında tamamen harap olmuştur.
Leblebicioğlu Camii : 1713 yılında Ankara Müftüsü Kantar zade Mustafa Bey ve oğulları tarafından inşa edilmiştir. Denizciler Caddesi’ndedir.
Yapılan duaların ardından misafirlere kazanlarda pişirilen et, bulgur pilavı, çoban salata, ayran ve kola ikram edildi.
Hamdi Sultan Kimdir?
Hamdi Sultan, Sultan Kalender Veli’nin oğludur. “Şah Kalender Veli Türbesi” de Sele Köyü’nde bulunmaktadır.
Bir rivayete göre de Kargın köyünü kuranların atası Hamdi Sultan, babası Kalender Veli ile birlikte önce Cücük Köyü’ne yerleşmiş ve burada yaşamışlardır. Burada şu anda sadece Hamdi Sultan’ın türbesi bulunmaktadır. Köy daha sonra şu andaki yerine taşınmıştır.
Kalender Veli’nin oğlu Hamdi Sultan, Hacı Ali Türabi’nin torunu ile evlenerek Cücük Çiftliğine ev yaparak yerleşir. Zamanla koyun ve sığır sürülerine sahip olur. Günlerden bir gün Hamdi Sultan’ın babası Kalender Veli ile Hacı Bektaş Veli onu ziyarete gelirler.
Hamdi Sultan, Hacı Bektaş Veli için 300-400 kuzu kurban eder. Hacı Bektaş Veli bunun üzerine “ Hamdi amma da kuzukıranmışsın,. Bu kadar kuzu kesmene ne gerek var. Bir kuzuyu bizim yememiz için eşin hazırlasın. Ben dua edeyim, siz ‘amin’ deyin ve diğer kuzular dirilsin” der. Sonuçta kuzular dirilip ayağa kalkarak yürümeye başlarlar. O tarihten sonra Hamdi Sultan’ın lakabı Kuzukıran’dır. Nitekim onun soyundan gelenlerin soyadları Kuzukıran, Büyükkuzukıran ve Özkuzukıran’dır. Bu menkıbede, bir taraftan Hamdi Sultan erenlerinin piri olan Hacı Bektaş Veli’ye ne kadar saygı duyduğunu ve değer verdiğini göstermekte, diğer taraftan Hacı Bektaş Veli, israfın yanlışlığı ve tutumlu olmak gerektiği konusunda taliplerine kalıcı bir ders vermektedir.