Kahvehane Kültürü

Günümüzde "zaman öldürme merkezi" konumunda bulunan kahvehaneler; ergenlik çağındaki gençlerimizin kumar, sigara, alkol, uyuşturucu, okuldan alıkoyma, zamanı bilinçsizce harcama gibi bir takım sapma davranışları edinebilecekleri mekân konumunda olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.

 

Kahvehane veya kıraathane olarak isimlendirdiğimiz bu mekânların ilk bakışta dikkat çekmeyen ancak, gerçekte var olan olumsuz fonksiyonları, olumlu fonksiyonlarına baskın gelmektedir. Üzülerek ifade etmeliyiz ki bu olumsuzluklar herkes tarafından bilindiği halde yönetimlerce yeterli tedbirler alınamadığından toplumsal hastalığımız olarak varlığını sürdürebilmektedir.

 

Konuyla ilgili olarak geniş bir araştırma yapan Polis Akademisi Elazığ Zühtü Ağar Polis Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. M. Cengiz Yıldız"ın “Kahvehane Kültürü” adıyla Beyan Yayınları"nca yayınlanan kitapta, kahvehanelerin kültürümüzdeki yeri, ilk zamanlarda kahve içilen mekânlar olarak görülen yerlerin sonraları amacından uzaklaşarak bugünkü olumsuz konumuna nasıl, niçin ve neden geldiğine dair ince ayrıntıların anlatıldığı eserde özellikle İslam coğrafyasında kahvehanelerin yayılıp çoğalmasında önemli etkenlerin başında bu mekânların bazı dönemler haricinde dinî yasaklamaların kapsamı içerisine girmesinden kaynaklandığını ifade eden yazar, kahvehane sayısının artmasının da dinî açıdan meşru görülmesine bağlamaktadır.

 

Kahve kelimesinin etimolojisi, bitkisin özellikleri, keşfedilmesi, yayılması, Osmanlı"ya girişi, kahve ile hastalık tedavisi, kahve içme ile ilgili hurafeler gibi başlıklar altında bilgi verilirken, öte yandan kahvehanelerin edebî kültürümüze katkıları ve günümüz kahvehanelerinin kafe ve internet kafelere dönüşmesini rakamlarla açıklamaktadır.

 

İşsizlik ve kahvehane başlığının yanı sıra kahvehane dostluklarının da ele alındığı bölümlerin ardından kahvehanelerin olumsuz işlevi olup olmadığı da derinlemesine ele alınmış.

 

Ne diyelim kalemine sağlık. Derli toplu bir kahvehane kültürümüzü ele alan bir eser olmuş.