Kaçak sigara ticareti vergi gelirini azaltarak Türkiye ekonomisine zarar vermenin yanı sıra toplum sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum sigara kaçakçılığı ile mücadeleyi devlet politikaları açısından daha da önemli hale getiriyor.
Sigara kaçakçılığı ile etkin mücadeleye yönelik ilk adımı 2011’de “Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı”nı yayımlayarak atan Türkiye, özellikle son dönemlerde kritik çalışmalara imza attı. Örneğin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ücretsiz ALO 136 ihbar hattının geçtiğimiz yıl aktifleştirilmesi sonucunda 2013 yılında 19 milyon TL’lik kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Cezaların caydırıcılığını artırmaya yönelik ise Kaçakçılık ile Mücadele Kanununda değişikliği yapıldı ve sigara kaçakçılığını işleyenlere nihayet hapis yolu göründü. Son olarak ise kaçak sigara yapıldığını ihbar edenlere ödül verilmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Kaçak sigarayı satanıyla beraber yakalatanlara parasal ödül veriliyor olacak. Bunun vatandaşın duyarlılığının artmasına katkı sağlayan bir gelişme olacağı umuluyor. Kolluk güçlerinin yoğun çabaları ile ise kaçak sigara satanların yakalamalarında da önemli artışlar oldu. “Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele 2013 Raporu” verilerine göre 2013 yılında emniyet güçleri tarafından ele geçirilen kaçak sigaralarda bir önceki yıla göre %9’luk bir artış meydana geldi. Ancak yakalanan kaçak sigaralar buz dağının sadece görünen kısmı…
Günlük gelirinin yarısından fazlasını sigara satışından elde eden esnaf ise medyada tartışma konusu haline gelen “100 metre mesafe yasağı” ve sigarada “Kara Paket” gibi uygulamalardan dolayı endişeli. Bu tür uygulamaların ancak kaçağı teşvik edeceğini düşünen esnaf, iflasın eşiğine gelmekten ve kaçağa karşı alınan önlemlerin boşa gitmesinden korkuyor.