Kısa adı İLESAM olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Kültür Evi"nde, şiirin, edebiyatın, sanatın ve kültürün konuşulduğu, CUMARTESİ SOHBETLERİ toplantıları devam ediyor.
Cumartesi günleri yolumuz düştükçe de dostlarımızla bir arada bulunmak ve orada kültür, sanat ve yayın konularında havayı teneffüs etmek üzere gidiyoruz. İşte geçtiğimiz cumartesi günü de mutat Küçük Ev Yayınları sahibi Üzeyir Gündüz"ün bürosunda buluştuğumuzda Rıfkı Kaymaz Suudi Arabistan"ın Riyad şehrinde düzenlenen Fuara ülkemizi temsilen katıldığı için yoktu ama telefonlar uzun mesafeyi kısa yaptığından sanki aramızdaymışçasına görüşmeyi devam ettirdik. Ahmet Yozgat sanırım rahatsızlığından dolayı gelemedi. Biz de Sırrı Er ile birlikte İLESAM"ın yolunu tuttuk.
Bulgaristan"dan 1989 yılında vatanımıza göç eden İslâm Beytullah Erdi"yi dinlemek için gittiğimizde kürsüde İLESAM"ın başkanı dostumuz İhsan Işık açıklamalarda bulunuyordu. İhsan Işık"ı Türkiye Yazarlar ve Sanatçılar Ansiklopedisi müellifi olarak tanırsınız. Hani 10 cilt olan ve İngilizceye de çevrilerek dünyaya yayılan ansiklopediden söz ediyorum.
İslâm Beytullah Erdi, bizlere Bulgaristan Türk Edebiyatı"nın hal-i pür-melalini kısa başlıklar ile arz ederken, dinleyicilerin de katkılarıyla güzel dakikalar yaşadık. Özellikle İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kara"nın salondakilere bizleri tanıtabilmek için sarf ettiği emeği göz ardı edemeyiz. Şair değiliz ki şiirlerle onlara cevap verelim. Fıkra ile geçiştirdik amma anlatacağımızı da ifade etmiş olduk. Sırrı Er de yanında getirdiği hikâye kitaplarından ikisini kendisinden övgüyle söz eden İslâm Erdi bey"e imzalayarak verdiğinde salonda alkış sesleri yükseldi.
Bulgaristan"dan gelen soydaşımızı orada yakından tanıma fırsatım oldu. Romanları ve yazıları ülkemizde yayınlanan yazarın yalın ifadeleri dikkatimi çekti. Kısa zaman içerisinde romanlarından bazıları temin edip okumak istiyorum. Samimi, dost yüzlü adıyla müsemma yazarımızı merak ediyorsanız İLESAM yönetim kurulunda görev yaptığını söylesem orada görüp tanışma imkânınız olur. Veya Çubuk"ta sanat ile iştigal etmeyi düşünen dostlarımıza tavsiyemiz İslâm Beytullah Beyefendiyi davet ederek bir konferans verdirmenizdir. Zira Belene Kamplarını da onun ağzından dinlemek güzel olur düşüncesindeyim.
Selamların en güzeli ile güzel Çubuk"un güzel insanlarını selamlıyor ve İslâm Beytullah ERDİ Kimmiş? inceleyiniz diyorum.
Yazar ve çevirmen. 25 Nisan l940, Bisertsi / Razgrat / Bulgaristan doğumlu. Bulgaristan"da İslâm Beytullah imzasını kullandı. Türkiye"de İslâm Beytullah Erdi olarak tanınmaktadır. Razgrat Pedagoji Okulunu bitirerek, 1960"ta öğretmenliğe başladı. Sliven"in Filaretovo İlköğretim Okulunda Türkçe dersleri verdi. Daha sonra aynı ilin Sokolartsi İlköğretim Okulunda müdür olarak görev yaptı. l968"de gazeteciliğe geçti. On yedi yıl Sofya"da yayımlanan Yeni Işık gazetesinin Sliven ve Burgas sancakları kadrolu muhabiri olarak çalıştı. 1976-80 yılları arasında Bulgaristan Gazeteciler Cemiyeti Sliven Şubesi Genel Sekreteri oldu. 1985"te Türk adlarının Slav-Bulgar adlarıyla değiştirilmesine karşı koyduğu için tutuklanarak Belene Ceza Kampına götürüldü. Bir yıl sonra buradan Sofya Genel Tahkikat Müdürlüğüne nakledildi. 1986 yazında Montana"nın Doktor Yosifovo köyüne sürgün edildi. l989 yılında sınır dışı edilince Türkiye"ye sığındı. Ankara"da İngilizce öğretmenliği yaparak emekli oldu.
ESERLERİ:
Edebî çalışmalarına henüz ortaokul öğrencisiyken başladı. l954"ten itibaren yazıları, hikâyeleri ve folklor araştırmaları Tuna Gerçeği (Ruse), Halk Gençliği, Yeni Işık,Yeni Hayat (Sofya), Slivensko Delo (Sliven) gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Memduh Şevket Esendal"ın bazı hikâyelerini Bulgarcaya ve Bulgar yazarlarının bazı hikâyelerini Türkçeye çevirdi. Türkiye"ye yerleşince sanat yazıları, hikâyeleri ve çevirilerini Tarla, Haber 69, Balkanlarda Türk Kültürü, Esinti, Tuna, Evlâd-ı Fatihan, Bizim Anayurt, Balkanlılar, Türk Edebiyatı,Türk Dili, Şeker Çocuk, Damar, Diyanet Çocuk, Diyanet Avrupa, Diyanet Avrasya, Ayyıldız, Karınca, Balkan Türklerinin Sesi, Bizim Külliye, Karınca Kardeş, Bayburt"un Sesi, Yüce Erek, Bayburt Postası, Kırıkkale İl Gazetesi, Yeni Ses, Sevgi Yolu, Alternatif Sanat, Güldalı, Safranbolu Ekspres; yurtdışında ise Şafak (Yunanistan), Birlik, Sesler (Makedonya), Bay, Genç Bay (Kosova), Ümit, Kaynak, Gönül, Balon, Deliorman, Hoşgörü, Jajda, Slivensko Delo, Avtograf (Bulgaristan), Oğuz Yurdu, İstidad (Azerbaycan) adlı dergi ve gazetelerde yayımladı. İLESAM ve TÜRKSAV (Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı) yönetim kurulları üyeliğinde bulundu. 4.Türk Dünyası Yazarlar Kurultayı, Uluslararası Türk Dünyası Halk Edebiyatı Kurultayı, 1. Avrasya Sanat Edebiyat Yıldızları Sempozyumu, 12. Hazar Şiir Akşamları, Ahmet Yesevi"den Hasan Dede"ye Gönül Erleri Sempozyumu gibi daha birçok kültür etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. Halen, KIBATEK"in Ankara temsilcisi ve İLESAM Yönetim Kurulu Üyesidir.
ESERLERİ: RÖPORTAJ: Dünya Ufuklarında (Bulgarca, Po Horizontite na Sveta,1982, Sliven). DENEME: İnsanı Düşündüren İnsan (1997). ANI-ARAŞTIRMA: Güneşi Ararken (1996), Bisertsi"ye Hiç Gittiniz mi (2006). HİKÂYE: Gelinuçtu (1998), Tutuklunun Sevgilisi (2003), Vicdanın İsyanı (2001, Bakü), Beleg ot Roza (Bulgarca, 2004, Sofya), Yaşamak Hakkı (2005, Bakü). ROMAN: Aşkı Arayanlar (2000). ÇEVİRİ: İslâm Mutluluk Yolu (Bulgarcaya, 2002), Özet Olarak İslâm (Bulgarcaya, 2002), Kur"an Okumaya Giriş (Bulgarcaya, 2003), Balkan Ülkelerinden Masallar (Türkçeye, 2003), Temel Dinî Bilgiler (Bulgarcaya 2003), Özüne Dön Halkım (Türkçeye, 2004). Anadolu ve Rumeliden Esintiler (Almanak, Azerice, Bakü, 2006), Gümüş Kakmalı Ağızlık (Hikâye ve Gezi Notları, Ankara, 2008)