Çubuk ilçesinde mantar üretimi yapan bir işyerinde işçi olarak çalışan Acemi, evlendikten sonra aile bütçesine katkı sağlamak için eşiyle 20 yıl önce başladığı sektörde sonra kendi işini kurmaya karar verdi.
Bir süre evinin bodrum katında kültür mantarı üreten Acemi, zamanla işlerini büyüterek üretim tesisini günde yaklaşık 20 kişinin çalıştığı bir fabrikaya dönüştürdü.
Ürettiği kültür mantarlarını Çubuk ilçesi başta olmak üzer çevredeki illere pazarlayan Acemi, AA muhabirine, üretim tesisimi bir odadan 31 odaya çıkarırken, kapasitesini de zamanla 500 kilogramdan yaklaşık 310 tona çıkardığını anlattı.
Aracı olmadan ürünlerini kendisinin sattığını dile getiren Acemi, "Özellikle mantar sektöründe iyi pazarlamacı bulmak zor oluyor. Fırsatları hemen kendi lehlerine çeviriyorlar. Ben bunları bildiğim için artık aracıya vermeden kendi malımı kendim satıyorum. Bu da kar oranımı artırıyor" dedi.
Acemi, mantar üretimi ve satışının riskli olduğunu ifade ederek, "Mantarcılıkta hammadde çok önemlidir. Üst üste 2 kere bozuk hammadde gelsin üretim yapamayacağınız gibi iflas edersiniz. Hammadde almak zor, hammaddeyi Antalya’dan Konya’dan alıyoruz. Bir risk alarak onu alıyoruz" diye konuştu.
Sektörde yetişmiş işçi bulmanın da zorluğuna işaret eden Acemi, "Bunlarla birlikte pazarlamanın da ayrıca bir zorluğu var. Mal verip de parasını alamadığımız çok oluyor. Bütün bu sorunlara rağmen çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Acemi, tesiste 10 ila 20 kişiye günlük iş verdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Her işin bir zorluğu var elbette, kolay bir iş yok. Tabi burası da dağlık bir kesim olduğundan soğuk oluyor. Bayanların pek fazla dayanamayacağı bir ortam buralar. Ama yine de işi benimseyen insan çalışıyor. Gerçekten mantar toplamayı seven insan yapıyor. Ben de yıllardır bu işi yapıyorum, şuan bana evde otur deseler ben oturamam, gözüm arkada kalır mantarlarım ne yapıyor diye"