Çubuk - Esenboğa Kavşağı arasındaki yola “Hız Kontrol Cihazı olan ‘Kule Radarlar’ yerleştirilmeli...
Toprak İnşaat Emlak ve Sefa Market önüne konulan trafik lambaları nihayet hizmete girdi. Ama trafik lambalarının konulması da trafik terörüne çare olmadı. Sorumsuz sürücüler bu lambalara da riayet etmiyor, kırmızı da bile basıp geçiyorlar. Çünkü onların işleri hep acele..
Ama unutulmasın ki, Sürat felakettir. Acele giden ecele gider.
Trafik magandaları hala işbaşında..
İlçede meydana gelen kazaların son bilançosu; 15 ölü, 60’dan fazla yaralı... Gerekli önlemler alınmazsa Allah esirgesin bu sayılar daha da artabilir.
Suçlu kim? Bu yaranın ilacı ne? Bu trajediyi kimler sahneliyor? Yanlış nerede? Bu canavar suyu nereden içiyor? Bunların cevabını bulmak zorundayız. Yoksa hep oturup ağlarız.
İlçe merkezinde 30 veya 50 km. arasında olması gereken hız limitleri, artarak 100-150 arasında değişiyor.
Özellikle Yunus Market ile Toprak İnşaat Emlak Ofisi (eski Moda Life Mağazası) arasında sürücüler sanki otobandaymış gibi araç kullanıyorlar.
Emniyet Müdürlüğü’nün önünde bile çok aşırı hız yapmaktan çekinmiyorlar...
Emniyet yetkilileri, aşırı hız yapan araçların gürültülerini, bırakın Emniyet binasından dışarıya çıkıp izlemeyi makam odalarından bile duyabilirler.
Birtakım trafik magandaları ilçe de terör estirirken, trafik ekiplerinin kontrolünden veya denetiminden nasıl kaçıyorlar? İlçede denetimler neden yeterli değil?
İlçemizde de MOBESE, trafik izleme sistemi ve kule şeklindeki cihazların en kısa zamanda kurulması gerekir.
Ya da yeni bir sistem olan TEDES kurulmalı... Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile de hız ve kırmızı ışık ihlalleri tespit ediliyor.
Yurt genelinde birçok kent ve ilçe merkezine güvenlik önlemleri çerçevesinde MOBESE sistemini yerleştiren İçişleri Bakanlığı, şimdi de TEDES adıyla, “Trafik Elektronik Denetleme Sistemi”ni hizmete (kullanıma) soktu.
Hatta Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile sunulan Wi-Fi ile bedava internetin tam anlamıyla hizmete girdiği kentler bile var.
Trafikteki araçlara ait hız limitlerini ve bu hızların aşılmasını radar kontrolü (mobil ve sabit) ile tespit etmek mümkün..
Metropol kentlerde trafik görevlileri araç seyirlerinin can ve mal güvenliği açısından sorunsuz bir şekilde sağlanması amacıyla değişik kontrol yöntemleri ile hız limitlerine uyumu kontrol etmekte..
Bu amaçla ilçemizdeki işlek yollara da kule şeklinde ‘hız kontrol cihazı’ olan radarlar kurulmalı. Bu uygulamaya neredeyse hemen her gün kazaların olduğu Ankara Bulvarı’ndan başlanabilir.
Bu sistemle hem sürücülerin hız kontrolleri kontrol altına alınmış olur ve hem de hız limitine uymayan sürücüler tespit edilebilir. Evlerine de birkaç gün içersinde kule radarlarının çeltiği fotoğraflı cezalar yollanabilir. Bu suretle hız limitine uymayan hız meraklısı sürücülerin anladıkları dille hareket edilmiş olur.
Ülkemizde kule radarları uygulaması başladı...
Sürücülerin bundan sonra çok ama çok dikkatli olması gerekiyor.
Aslına bakarsanız kurallara uymak hepimizin asli görevi; Kimi zaman aceleden, kimi zaman alışkanlıktan dolayı kuralları ziyadesiyle çiğniyoruz.
Trafik cezalarının başında aşırı sürat, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri takmama, telefonda konuşma ve en kötüsü olan alkollü araç kullanmak geliyor.
En fazla ceza yazılan iki durum ise aşırı sürat ve kırmızı ışık ihlalidir.
Sürekli süratli araç kullanıyoruz ta ki karşı taraftan gelen sürücü selektör yapana kadar. Devlet bunları fark etmiş olacak ki daha fazla önlem almaya ve bütçeye daha fazla para kazandırmaya karar vermiş, hız ölçen kule radar uygulamasına başlamış;
En başta ise yüksek hız ve emniyet kemeri kontrollerini sıklaştıran polis, bu doğrultuda ölüme sebebiyet veren kaza oranını yüzde 8.3, ölü sayısını ise yüzde 7.4 oranında azaltmış..
Şehirlerarası yollarda da caydırıcı önlemler sayesinde kazaların engellenmesini amaçlayan emniyet yetkilileri, hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücüleri 700 lira cezaya çarptırıyor.
Kule Radar; Kırmızı ışık ihlali ve hız ihlalini fotoğraflamaya yarayan bir cihazdır.
Öncelikle ilçemizin en işlek cadde ve bulvarlarına Hız Kontrol Cihazı olan kule radarlar kurulmalı.. Mobil elektronik denetleme sistemiyle ‘hız koridoru’ uygulaması yapılmalı...
Ayrıca ilçe ile Esenboğa Kavşağı arasında kalan 18 km.lik yola Hız Kontrol Cihazı olan Kule Radarlar “acilen” konulmalı...
Bu yolun şimdiye kadar ki kaza bilançosu: 15 ölü ve yaklaşık 60 yaralı...
Bu kazalar (lafın gelişi kaza diyorum aslında cinayet) göstermelik denetimlerle önlenemez.
Belediye tarafından hazırlanacak bir projeyle kentin en işlek yollarına kule şeklinde radar cihazları kurulmalı.. Bu sistem en kısa zamanda devreye girmeli ve bu suretle araçların hız kontrolleri ve ışık ihlallerinin önlenmesi sağlanmalı... Bu konuda İlçe Emniyet Müdürlüğü ile koordineli çalışmalı..
SONUÇ: Trafik sinyalizasyon sistemleri, çoğumuzun “trafik lambası” ya da “trafik ışığı” diye bildiğimiz ışıklı işaretlerdir. Bu işaretler, trafiğin düzenli ve güvenli akışını sağlayan önemli buluşlardandır.
Radarlar para tuzağı! Olmamalı...
Yollara sabit radarlar kurulduğunda tüm sürücüler radara yakalanmamak için yavaşlamak zorunda kalır.
Burada Avrupa ile Türkiye’deki zihniyet farkı ortaya çıkıyor. Avrupa da devlet, radarları para kaynağı olarak değil, kazaların azaltılmasına yönelik bir önlem olarak kullanıyor.
Bizde Radarlar para tuzağı! Olarak kullanılmamalı..
Amaç insanların canını korumak mı, yoksa ceza kesip Hazine’ye gelir sağlamak mıdır? Ülkemizde ölümlü kazalar bu yüzden mi fazla oluyor?
İlçe Belediyesi ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ortak bir proje hazırlayarak kentin işlek yollarında ortak bir radar uygulamasına geçebilir. Bu suretle de trafik kazalarının önüne geçilebilir.
İlçeye öyle bir zihniyet hâkim ki sormayın. Bunlar;
“Cemaat ne derse desin imam bildiğini okur!”
“Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir!”
Kazasız, belasız günler dileğiyle...