Şuayip YAMAN
Çeşitli illerimizde, Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşları hırsızlık olaylarına karşı bilinçlendirmek için sürekli uygulamalar yapmaktadır;
“Vatandaşları hırsızlık olaylarına karşı bilinçlendirmek amacıyla uygulama yapan polisler tüpçü diyerek bir apartman dairesinin zilini çaldı. Apartman sakinleri, kendileri tüp istemediği halde komşusunun istediğini düşünerek kapıyı açtı. Polis tarafından ‘dia fon’dan uyarılan vatandaşlar, hatasını anlarken, bir daha kim olduğunu tam olarak anlamadan kapıyı açmama sözü verdi.”
Sitelerin yoğun olduğu yerlerde yapılan uygulamada;
Kendisini su tesisatçısı, elektrikçi, tüpçü gibi tanıtan Toplum Destekli Polis görevlilerince yapılan bilgilendirme çalışmaları kapsamında, dairelerin ziline basıyor.
Polis, “kim o?” diye dia fondan seslenen kadına tüp getirdiğini söylüyor.
Kadın, başka bir soru sorma gereği bile duymadan kapıyı açıyor.
Bunun üzerine tekrar zile basan polis, kadından tüp isteyip istemediğini soruyor.
Kadının, istemediğini söylemesi üzerine polis kapıyı niye açtığını soruyor.
Komşusunun istediğini sanarak kapıyı açtığını söyleyen kadın ise polis tarafından uyarılıyor.
*****
Yine kendisini ‘Ekmekçi’ olarak tanıtan Polis'e, bir vatandaş ise kapıyı açmıyor.
Polis yaptığı uygulamalarla, vatandaşları, hırsızlara ve hırsızlık olaylarına karşı uyarıyor.
Her zil çalana kapının açılmamasını isteyen polis, apartman giriş kapısının mutlaka kapalı bulundurulması gerektiğini vurguluyor.
"Kim O" bile demeden veya tüpçü, sucu, elektrikçi denildiğinde sorgulamadan, teyit etmeden bina ana giriş kapı otomatiğine basarak kapıyı açmayınız.
Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri, "Kapı Zili" uygulaması akabinde de vatandaşları hırsızlık ve diğer suçlar konusunda da uyararak, apartman ana giriş kapılarının kapalı tutulması gerektiği ve zil çalındığında da teyit edilerek kapının açılması gerektiğini iletiyorlar.
. Bunun hırsızlık dahil bir çok suçun önlenmesine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden ekipler, dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklayıcı broşür dağıttı.
Ayrıca, posta kutularında biriken zarfların hırsızlara davetiye çıkardığını da anlatan polis, komşulardan bulunmayanların zarflarını evlerinde saklamalarının daha uygun olacağını vurguluyor.
Apartman Güvenliği İçin Yapılması Gereken Uygulamalar;
· Apartman sakinleri kapı zillerine ad ve soyadlarını tam olarak yazmamalı. Çünkü hırsızlar kapı ziline bakıp isim söyleyerek komşuları kandırabilir.
· Bahçe duvarlarının yüksek olması, güvenlik kamerası ve güvenlik görevlisi gibi unsurlar da çok önemlidir.
· Seyyar satıcı, dilenci, falcı ve bohçacılara, anket düzenleyenlere ve hediye kazandınız diyenlere kesinlikle kapı açmayınız.
· Değerli eşyalarınızı evlerinizde bulundurmayınız.
· İsteyen özellikle apartmanların alt katlarında oturan vatandaşlar pencerelerine alarm taktırabilirler. Hırsız tarafından pencere açıldığı ya da zorlandığı takdirde çalan alarm caydırıcı olabilir.
Vatandaşları aydınlatmak için İlçe Emniyet Müdürlüğü “Kamuyu Aydınlatma Platformu” ekipleri uygulamalara ağırlık vermeli..
Bu kapsamda, İlçe Emniyet Müdürlüğü de vatandaşları hırsızlık olaylarına karşı bilinçlendirmek amacıyla yukarı da bahsedilen örnekler kapsamında ilçemizde çeşitli uygulamalar yapmalı...