hayat boyu sürekli spor

Dr.Tuncay ACEHAN

hayat boyu sürekli spor

geçen pazar günü  miğre dağı zirvesine ( 1620 mt.) çıktık... miğre dağı zirvesi, çubuk merkezine kuşuçuşu 13.144 metre uzaklıkta.

 

hem,  çubuğumuzun güzelliklerinden birisini daha genç arkadaşlarımıza ve  halkımıza tanıtmış olduk...

 

hem de, mürted ovasını, kazan'ı, kızılcahamam'ı, akyurt'u pursaklar'ı, hüseyingazi'yi ve çubuğu kuşbakışı seyrederek... tüm bölge şehitlerimiz adına dualar ettik.

ama asıl amacımız, “hayat boyu düzenli ve sürekli spor” ilkesini  çubuk insanımıza hatırlatmak ve  bu  alışkanlığı  hayata   geçirmek  için  bir  çeşit   d a v e t t e   bulunmaktı...daha önce, bu konuda, çubuk halkımıza bir çağrım daha olmuştu...  gözatmanız dileğiyle, lütfen tıklayın :

http://www.cubukhaber.com/author_article_detail.php?id=29

çağımızın vebası,  atheroskleroz – damar sertliğidir…   ölümlerin ve sağlık problemlerinin  % 70’i  bu hastalıktan kaynaklanmaktadır.

tansiyon, şeker hastalığı, beynin ve kalbin damar tıkanıklıkları,   aslında damar sertliğinin sebep olduğu ikincil hastalıklardır.

damar sertliğinin en  baş nedeni ise

“aşırı  b e s l e n m e  ve  az   h a r e k e t” tir.

eski insan – yeni insan

ilk  çağlarda insan, hayatını sürdürebilmek, vahşi hayvanlara karşı savaşabilmek, güç tabiat şartlarına göğüs gerebilmek ve beslenebilmek için güçlü olmak zorundaydı...  sürekli bir savaşın içindeydi, insan... o zamanın insanı çok güçlü bir fiziksel yapıya sahipti…  tüm kasları büyük bir gelişim göstermişti...   daha güçlü, daha süratli, daha dayanıklıydı…  sürekli bir hareketler dizisi içerisindeydi…

 tarih boyunca uygarlık, gün geçtikçe büyük gelişmeler göstermiştir…  artık otomasyon ve mekanizasyon insan yaşantısında büyük bir yer tutmaktadır….  her gün insanın rahatlığı için yeni bir alet geliştirilmektedir…   bulaşık yıkamaktan, ekmek kesmeye kadar her şey aletlerle yapılıyor...   gerek genel üretimde, gerekse günlük yaşantı da insan her dakika daha az aktif olmaktadır.

örneklemek gerekirse; genel üretimdeki insanın fiziksel aktivitesi 19. yüzyılda % 92 oranındaydı. günümüzde ise bu  oran gelişmiş  ülkelerde   % 28’ in altına düştü...   açıkça bilinmektedir ki,  insan organizması uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kalmaktadır...   hareket azlığının organizma üzerindeki olumsuz etkileri düşünülmeden, her geçen gün yeni bir alet geliştiriliyor…    insanlar, rahatlığımız için deyip, bu aletleri kapışıyorlar.

günlük bir saat yürüyüş

İşte,  “hayat boyu spor” ihtiyacı bu gerekçeden doğmuştur… 

peki, ne yapalım?  

her gün en az bir saat   y ü r ü y ü ş   yapalım…   

mümkün olduğu kadar, araba, asansör, uzaktan kumanda, otomatik elektronik alet kullanmayalım… 

bilgisayar ve  televizyon karşısında uzun süre kalmayalım…

çocuklarımızı   spora teşvik edelim, daha iyisi bir spor kulübüne üye yapalım.

sofradan doymadan kalkalım...

akşam yemekleri'ni ya kaldıralım veya çok hafif alalım ve sonrasında mutlaka hareket edelim…

…ve bu çok önemli : yatağa son üç saattir boş kalmış mideyle gidelim…  kaliteli ve huzurlu bir uyku çekelim.

sağlıklı günler dileğiyle..    5.11.2007