Hatalı Düşünme Biçimi

Düşünce hataları, özellikle sıkıntılı olduğumuz zamanlarda aklımıza aniden gelen ve ilk anda mantıklı gibi görünen, ancak; genelde olumsuz duyguları taşıyan varsayımlardır. Gerçekliği çarpıtıp, durum ve somut şartlara uygunlukları da sorgulamadığı için hata diye adlandırılır. Herkes hata yapabilir. Hatalar bizim kötü  bir insan olduğumuzu göstermez. Kendimizi en iyi ve en kötü yönlerimizle değerlendirip ara seçenekleri hesaba katmazsak hata etmiş oluruz.

Öte yandan davranış değiştirmek risk almayı gerektirir. Kişiyi geri çeken şeylerden bir tanesi hata yapma korkusudur. Bu hataların sorun olması bu durumun daha riskli gözükmesine neden olur. Ama herkes hata yapabilir. Kişi öyle hatalar yapar ki kimseye gözükmez ama kendine gözükür.

 

Akıl, Öfke Çoştuğunda Kaybolur

 

Bunalım, öfke, kıskançlık gibi duygulara hükmetmeyi ve işlerinizi ertelememeyi öğrenmelisiniz. Öfke, uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse  kişisel ilişkilerde sorunlara yol açar. Kişisel problemlerin temelinde öfke vardır. Arkadaşınız, anneniz, kardeşiniz, sokaktaki bir adam, öğretmeniniz, amiriniz, memurunuz gibi belli bir insana öfkelendiğiniz gibi; trafik sıkışıklığı, iptal edilen bir randevu gibi bir olaya da öfkelenebilirsiniz. Öfkelenmenizden kendi kişisel kuruntularınız sorumlu olabileceği gibi, daha önceden başınızdan geçmiş ve sizi öfkelendirmiş bazı olayların anıları da sorumlu olabilir. Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engelleme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama sayılabilir. Psikologlar, öfkelendiğimizde 5 boyutun birbiriyle ilişkili ve eş zamanlı olarak aktif olduğunu ifade etmektedirler. Bu boyutlar:

  • Biliş- O andaki düşüncelerimizdir.
  • Duygu- Öfkenin yol açtığı fiziksel uyarılmadır.
  • İletişim- Öfkemizi çevremizdekilere yansıtma biçimidir.
  • Etkileniş- Öfkeli olduğumuzda hayatı algılayış biçimimizdir.
  • Davranış- Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışlardır.

 

Öfke, çok hafif bir tepkiden hiddete kadar farklı yoğunlukta yaşanan bir duygu olduğundan  diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişmelerle birlikte hissedilir. Eğer dinlemeyi biliyorsak, vücudumuz bize öfkeli olduğumuz konusunda bilgi verir. Öfkenin fiziksel işaretleri ise ;

 

·         Uyaran duyguyu harekete geçirir,

·         Stres ve gerginlik başlar,

·         Enerjiyi artıran adrenalin salgısı artar,

·         Nefes alıp verme sıklaşır,

·         Kalp atışları hızlanır,

·         Kan basıncı artar,

·         Vücut ve zihin "savaş ya da kaç" tepkisi için hazırdır.

 

Uzmanlar bastırılan öfkenin kaygı ve depresyona yol açtığını belirterek öfkenin yol açtığı problemleri de şöyle sıralamaktadırlar:

 

·         Baş ağrısı,

·         Mide rahatsızlığı,

·         Solunum problemleri,

·         Cilt problemleri,

·         Böbrek fonksiyonlarında problemler,

·         Sinir sistemi rahatsızlıkları,

·         Dolaşım sorunları,

·         Duygusal rahatsızlıklar ve intihar.

 Not:

Sevgili okuyucu kardeşlerim, motivasyon ile ilgili kaleme aldığım yazılar ; Kişisel Gelişim Eğitimleri"nde anlattıklarımın bir kısmıdır.

 İstenildiği veya imkan verildiği takdirde eğitim vermek üzere kurum ve kuruluşlarımıza bila bedel gelip bildiklerimizi aktarabiliriz.

Buradan bunu da duyurmuş olalım.

BAŞKA SÖZE NE HACET iltifatlarınıza layık olmaya gayret eden ERBAY KÜCET