Derginin seçtiği 100 isme internet kullanıcılarının verdiği oylarla belirlendi. Ankette ilk 20 kişi arasına birçok Müslüman ismin girmesi dikkat çekti.
Derginin yeni çıkan sayısında, anket sonuçlarıyla birlikte, oylamayla ilgili bir değerlendirme de yer aldı. Açıklamada, ankete 500 binden fazla kişinin oy kullandığı ifade edildi. Oy kullananların sayısıyla ilgili olarak 'çığ' benzetmesini kullanan dergi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu kadar büyük ilgi, seçtiğimiz kadın ve erkeklerin gücü hakkında özel bir şeyi ortaya çıkarıyor. Listeye eklenen aydınlar, fikirlerinin etkisi nedeniyle seçildiler. Fakat 'halk aydını' olmak geniş ve çeşitli kitlelerle iletişim kurma yeteneğine de sahip olmak demektir."
Foreign Policy, listedeki bazı aydınların kişisel internet sitelerini kullanarak, bir kısmının da basın açıklamalarıyla anket hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi tercih ettiğini hatırlattı. Dergi, anketin en etkili biçimde ise Fethullah Gülen ismiyle birlikte tanıtıldığını vurgulayarak, Gülen'e yakınlığıyla bilinen Zaman Gazetesinin ilk sayfasında anket haberinin yayınlanmasından sonra oyların akmaya başladığını belirtti. Gülen'in destekçilerini, 'sınıf atlamaya istekli, eğitimli Müslümanlar' olarak tanımlayan dergi, bu kişilerin verdiği oylarla Gülen'le birlikte diğer Müslüman aydınları da ilk 10'a taşıdığına dikkat çekti. İlk 10'a giren Müslümanların fikirlerinin birbirinden farklı olduğu yorumunu yapan dergi, oy verenlerin dini kimliklere bakarak tercihlerini yaptığını yazdı.
İkinciliği Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus'un aldığı sıralamada Mısırlı İslâm âlimi Yusuf Kardavî üçüncü, Nobel ödüllü Orhan Pamuk da dördüncü oldu.
Anket sonuçlarını haberleştiren İngiliz Guardian gazetesi, sonuçların organizatörleri şaşırttığını ifade etti. Gazetenin anket hakkındaki sorularını cevaplandıran
Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, sonuçların, bir grubun kampanyasıyla belirlendiği görüşünü redderek, dünyada Gülen'in fikirlerini destekleyen birçok kişi bulunduğunu ve bu fikirlerin uluslararası diyalog ve hoşgörüye çağırarak dünya barışına katkı yaptığına dikkat çekti. Keneş ayrıca, Fethullah Gülen ismini "yaşayan en büyük 100 entelektüel" listesine taraftarlarının değil bizzat derginin aday gösterdiğini hatırlattı.
Zaman