Ekonomi
Gıda şirketlerine iftira atanlar internette deşifre edilecek
Son yıllarda özellikle internette 'çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor', 'hammaddesi böcek', 'sucukların içinde domuz eti var' şeklinde dolaşan asılsız iddialar gıda firmalarını harekete geçirdi.
Tüm bu sorunların önüne geçmek için Gıda Güvenliği Derneği, gıda güvenliği konusunda tüketicilerden gelecek soruları cevaplamak üzere yeni proje geliştirdi. Gıda güvenliği konusunda doğru bilginin adresi olacak "Çağrı Merkezi", ayda 15 bin tüketici sorusunu cevaplayabilecek. "Güvenli Gıda, Sağlıklı Türkiye" projesi kapsamında faaliyete geçen çağrı merkezi, tüketicileri asparagas haberlere karşı bilinçlendirmenin yanı sıra, gıda üzerine merak edilen her türlü soruya da cevap verecek. Elektronik posta yoluyla yayılan zincir mesajların halkı gıda güvenliği konusunda olumsuz etkilediğini ve bu mesajlarla gerçek dışı bilgiler verildiğini tespit eden dernek, gıdaların üretim aşamalarından tüketim şartlarına kadar geniş bir yelpazede bilgi bankasına sahip olan çağrı merkezi aracılığı ile halkı yanlış bilgilendiren haberlerle mücadele edecek.
Projenin tanıtımı amacıyla gerçekleştiren basın toplantısında söz alan Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Artemis Karaali, asparagas haberlere inanış konusunda tam bir eşitlik yaşandığını, fakir-zengin, eğitimli-eğitimsiz ayrımı olmaksızın hemen herkesin bu gibi haberlere inanabildiğini belirtti. Türkiye'de gıda güvenliği konusunda henüz tüketici bilincinin tam anlamıyla oluştuğunu söylemenin çok zor olduğunu kaydeden Karaali, "Tüketicinin kirlenmiş bilgiyle boğulduğu bir ortamda, eğitimli kişilerin dahi doğru bilgiyle yanlış bilgiyi birbirinden ayırt etmesi bir o kadar zor." dedi. Teknoloji uzmanı Serdar Kuzuloğlu, yayılan asparagas bilgilerin zararının boyutlarının tam olarak ölçülememesinin büyük bir sorun olduğunu söyledi. "Bir marka ya da gıda kategorisi adına yayılan yanlış bilgilerin zamana yayılan etkilerini kestirmek güç. Üstelik aynı yöntemi kullanarak bilginin doğrusunu yaymaya da imkan yok." diyen Kuzuloğlu, Türkiye'nin en büyük eksikliğini gelişmiş ülkede örneğine rastlanan 'bilgi doğrulama' kaynağının olmamasına bağladı. Kuzuloğlu, bundan böyle başvurabileceğimiz bir merkezin olmasının gelecek adına ümit verici olduğunu bildirdi.
ZAMAN GAZETESİ