“GAZİ ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKE’ DE KALMALI” İŞTİŞARE TOPLANTISI...

Çubuk Platformu Derneği binasında yapılan, “Gazi Üniversitesi Yerleşke’de Kalmalı” konulu “İstişare Toplantısı yapıldı.

 

                                                                          Şuayip YAMAN

 

Çubuk Platformu Derneği binasında yapılan, “Gazi Üniversitesi Yerleşke’de Kalmalı” konulu  “İstişare Toplantısı’nda; İlçede faaliyet gösteren siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve meslek liselerinin temsilcileri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcisi ve merkez mahalle muhtarları bir araya geldi.

 

Çubuk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip Yaman, ilçede üniversite kurulması ile ilgili faaliyetleri ve gelişmeleri dünden bugüne açıkladığı konuşmasına; Askeri Garnizon’un Yerleşke’yi “eğitim ve öğretim” amaçlı kullanılması amacıyla bırakıp, Çankırı’ya gitmesiyle başladı.

 

Sonra, Gazi Üniversitesi meslek yüksek okullarının yerleşkeye gelişini, Gazi üniversitesi meslek yüksek okullarının gazi üniversitesi Rektörü’nün teklifi ve YÖK’ün onayıyla Yerleşke’yi nasıl ve neden terk etmek zorunda olacağını, bu suretle Çubuk ilçesinin neleri kaybedeceğini ve Gazi Üniversitesi meslek yüksek okullarının Yerleşke’yi terk edişinden sonra yerine gelecek Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek okulunun muhtemel hangi branşlarının geleceğini tarih sırasına göre açıkladı. 

 

4337 öğrencisiyle ilçeye ve ilçe halkına faydası olan mevcut Gazi Üniversitesi meslek yüksek okullarının Yerleşke’de kalmasını, Gazi Üniversitesi’nin Akyurt’ta eğitim –öğretime devam eden ve 950 kız öğrenciden oluşan Kimya Bölümü’nün Yerleşke’ye gelmesini, Gazi Üniversitesi’nin Beşevler Yerleşkesi’nde sıkışan fakültelerinin ve yine her birinden ikişer adet olan fakültelerden her birinin de Çubuk Yerleşkesi’ne gelmesi ile bağımsız bir “ÇUBUK ÜNİVERSİTESİ” kurulmasının Çubuk halkının en büyük hayali olduğunu vurguladı.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör ve yardımcıları tarafından önceleri üniversite yerleşkesi olarak seçilen Bağındaş Mevkii’ndeki 1327 + 180 olmak üzere toplam 1507 dönümlük arazinin yüksek olması nedeni ile beğenilmediğini, neticede Çubuk İlçesi’nin Güney’indeki Esenboğa Mahallesi ve çevresinin Esenboğa Havaalanı’na ve Ankara’ya yakın olması nedeniyle uygun görüldüğünü, bu alanın ise tarım arazisi olduğunu, burada uzun vadede yapılacak fakültelerin ise Çubuk İlçesi’ne hiç mi hiç faydası olmayacağını ve yine Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yetkililerinin Çubuk halkını 3 yıldır oyaladıklarını, Gazi’nin, Yerleşke’yi terk etmesinden sonra 389 dönümlük Çubuk Yerleşkesi’nde sadece 2 yıllık Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na bağlı çeşitli branşlar açmayı düşündüklerini gerekçeleri ile anlattı.

 

Tabiri caizse, “Adı bizim, tadı başkasının olan” Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin, 3 Ekim 2011 tarihinde Ankara’daki 6 yerleşke de eğitim-öğretime başladığını, 7. Yerleşke olan Esenboğa Yerleşkesi’nde ise sadece kamulaştırma yapıldığını, birkaç ay önce ağaç dikildiğini, geçtiğimiz ay içersinde de temelinin atıldığını, bu nedenle de Çubuk’taki çalışmaların adeta “kaplumbağa” hızıyla devam ettiğini, Çubuk halkının ağzına bir parmak bal çalındığını, “elma şekeri ve horoz şekeri ile” kandırılmaya devam edildiğini, Gazi üniversitesi Çubuk Yerleşkesi’nden tamamıyla giderse, burasının atıl durumda kalacağını ve birilerine mekan ve rant kapısı olacağını detayları ile açıkladı.

 

Yukarıda sayılan nedenlerle Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin de Çubuk’ta bulduğu yerde okul veya okullarını açması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Yukarıdaki açıklamalar konusunda ise Dernek Yönetimi olarak hemfikir olduklarını ifade etti.    

 

Konuşmalara geçildi;

 

Gazi Üniversitesi meslek yüksek okullarından birinde görev yapan ve ismini vermek istemeyen bir öğretim görevlisi, “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Çubuk Yerleşkesi’nde kurulacak diye Gazi Üniversitesi, Yerleşke’ye yapacağı yatırımlardan vazgeçti.

 

Çubuk halkından destek ve ilgi görmeyen Gazi Üniversitesi yetkililerinin amacı, Polatlı’da bir üniversite kurmak.

 

Çubuk ve Akyurt’taki Gazi Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksek okulları; Ostim, Başkent Organize Sanayi Bölgesi, Kazan, Polatlı (Temelli) ve Gölbaşı’na gidecek.

 

Özetle; Çubuk’ta ileride bir üniversite mi isteniyor, yoksa yüksek okullar mı isteniyor. Gazi Üniversitesi yüksek okulları Yerleşke’de  kalsın mı ? Buna karar verelim.

 

Gazi Üniversitesi Rektörü, “hemen Çubuk’u bırakalım” diyor. Çubuklular bu konuda siyasi baskı kurmalı.. Gazi Üniversitesi’nin, Yerleşke’de kalmasını sağlar, teknik ve sosyal bilimlerle ilgili okul açtırabilir ve bunların sayılarını artırabilirsek, İleride üniversite kurmak için bir yol haritası çizmiş oluruz.

 

Ayrıca Gazi Üniversitesi’nin Yerleşke’deki meslek yüksek okullarında görev yapan yaklaşık 300 öğretim görevlisi ve ayda 400 bin lira da gideri var. Bu durum ekonomisi çok zayıf olan Çubuk halkına önemli bir girdidir.”

 

Çubuk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Fatih Derin, “Çubuk tarihi bir hatayla karşı karşıya.. 2004-2005 eğitim ve öğretim yılında meslek lisesi açılışında büyük sıkıntılar çektik.

 

Kurumsallaşmayı tamamlayamadık. Gazi Üniversitesi yüksek okulları kuruluşunu tamamlamadan nasıl gidiyor?

Gazi Üniversitesi’nin Yerleşke’den gitmesi çok üzücü bir olaydır. İlçedeki meslek liselerinde 5000-6000 okuyanımız var. Bu konuda Başbakanlığa bilgi ve başvuru yaptım.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Melikşah’ta, Esenboğa’da kurulmalı.. Gazi Üniversitesi de Çubuk’ta büyümeli.. Çünkü ODTÜ ile rekabet edecek (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi) Çubuk’ta kalmaz.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi OTDÜ ile Ankara’da rekabet eder. Çubuk’ta edemez.

 

Gazi Üniversitesi kendi içerisinde bölünürse Çubuk üniversitesi olur. Bu yüzden gazi Üniversitesi Çubuk’ta kalmalı..

 

Benim okulumdan her yıl 100-150 öğrenci Gazi Üniversitesi meslek yüksek okullarına gidiyor. Bu yüzden ayağımızdaki imkânı tepemeyiz. Bu çocuklar fakir, Polatlı’ya veya Ankara’nın başka bir yerine nasıl gidecek?

 

  Burada ki okulları gönderirsek ileride çocuklarımıza, torunlarımıza nasıl cevap vereceğiz* Biz okul olarak konuyla ilgili olarak BİMER’e şikâyet dilekçemizi gönderdik.

 

Bölge milletvekilimiz  ve aynı zamanda  Başbakan Yardımcısı olan Prof. Dr. Emrullah İşler’e de gidilmeli..

 

Yerleşkeden yüksek okullar giderse, Çubuk büyük olaylara gebe.. Tarım bitmiş, hayvancılık bitmiş.

 

Hazır kurulu bir üniversite var.. Meslek liseleri var.

 

Okul olarak Gazi Üniversitesi’nin yüksek okullarından yakın olduğu için çeşitli konularda faydalanıyoruz. Özel şahıslar ve Belediye personeli burada kurs alıyor.

 

3000 öğrenci ile eğitim ve öğretim verecek olan Akyurt’a kaptırdık.

 

Çubuk ilçesi sahiplenmediği için Gazi Üniversitesi Yerleşke’den çekiliyor.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi gelirse gelsin. Gazi Üniversitesi Çubuk’ta devam etsin. Gazi Üniversitesi kalmalı, çoğu fakir olan meslek lisesi öğrencilerimiz dışarıya gitmemeli.

 

Alacağımız karar; Belediye Başkanı, Partilerin ilçe başkanları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri tarafından Gazi Üniversitesi Rektörü’ne baskı yapmalı, araya milletvekillerini koyalım ki, Gazi Üniversitesi Çubuk’ta kalmalı ve Çubuk “Eğitim Kenti” olmalıdır.

 

Saadet Partisi İlçe Başkanı İsa Çınar, “Gazi Üniversitesi Çubuk’a gelmeli ve durmalı..

 

Üniversiteler ilçeye geliyor ve neden gidiyor?

 

Gelen üniversiteleri sıkı tutmalı.. Üniversite rektörleri buna rahatça karar vermemeli..

 

Siyasi irade Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’ne neden müdahale edemiyor?

 

 İlçedeki meslek yüksek okullarının gitmesine kim karar veriyor? “

 

AK Parti eski Belediye Meclis Üyesi İsmail Özdemir, “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ilçeye gelmesiyle ilgili sürecin içinde yer aldım.

 

Bölge Milletvekillerimizden Beşir Atalay, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Lalahan’a, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise Gölbaşı’nda kurulmasını istiyorlardı.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ilçeye gelmesinde eski Belediye Başkanı Lokman Özden’in büyük etkisi oldu.

 

Hatırlarsanız, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, “ben beş yıl Çubuk’ta bir şey yapamam” demişti.

 

Rektör, “İlahiyat Fakültesi yaparız. Ama yine 5 yıl önceden yapılamaz” demişti. Bu yüzden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Yerleşke’ de kurmayı düşündüğü Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun ne zaman geleceği ve hangi branşlarını ne zaman kuracağı henüz belli değil..

 

Önümüzde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Seçim öncesi siyasilere baskı yaparsak Gazi Üniversitesi’nin Çubuk’ta kalmasını sağlayabiliriz.”

 

CHP eski Çubuk İlçe Örgütü Başkanı Ali Naci Yeşiltepe, “Eski Belediye Başkanımız Lokman Özden ilçedeki lokantaların birinde yapılan yemekli bir bir toplantıda, “Biz Amerika Üniversiteleri ile yarışacağız “ demişti. Ama Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Çubuk’ta değil,  Esenboğa’da kurulacak. Bunun da ilçeye bir faydası olmayacak. Biz elimizdekine sahip çıkmalıyız. Yani Gazi Üniversitesi Çubuk’ta kalmalı, burada büyümeli ve genişlemeli..

 

Çubuk İlçesi olarak bizde siyasi bir baskı yaparak ilçeyi bir “Üniversite Kenti” yapmalıyız.  Çubuk’un geleceği de bu olmalıdır.”

 

AK Parti Çubuk İlçe Teşkilatı adına Lokman Kılıç, “Üniversite konusunda Çubuk’ta ortak hareket etmeliyiz. Çünkü esnaf olarak sıkıntıdayız.”

 

CHP Çubuk İlçe Örgütü adına İbrahim Uğur Alp, “Gazi Üniversitesi yüksek okulları burada kalmalı..

 

 Sağlık Bakanlığına bağlı eski Serum Çiftliği’nin 8 dönümlük arazisine “Otonomi” adlı dev bir şirket kurulabiliyorsa, neden Gazi Üniversitesi’ de  eski Çubuk Alay’ının olduğu yere  üniversite kurmasın..Hava alanına yakın olması nedeniyle Yerleşke’de üniversite kurulabilir.     

 

Otonomi Şirketi’ni ilçeye getirebilseydik. Çubuk’a büyük bir yatırım getirmiş olurduk. İnsanlar burada çalışırdı. Çubuk’ta alışveriş yaparlar, piknik yerlerine gider. İlçeye bir faydası olurdu. Ama olmadı, bu şirketi kaçırdık.

 

Önümüzdeki seçimi bir siyasi malzeme yapmayalım.

 

İlçede birlikte hareket etmek, birlikte bir güç oluşturmak lazım. Güneydoğu’da PKK nasıl, “özgürlük” diye bağırıyorsa, Çubuklular da” Çubuk’a Üniversite” diye bağırmalı.

 

Parti gözetmeksizin, Hükümet yetkililerine, Gazi Üniversitesi Rektör’üne birlikte gidelim. Şu anda ileriye dönük neler yapabiliriz? Bunu düşünmeliyiz. “

 

MHP Çubuk İlçe Teşkilatı adına Belediye Meclis Üyesi Recep Öz, “Parti gözetmeksizin bir şey yapılacaksa topluca hareket edilmeli, birlikte bir yerlere gidilmeli. İlçe başkanları birlik olmalı, sivil toplum kuruluşlarının başkanları birlikte gitmelidir.

 

Üniversite konusunda elimizdeki mevcudu koruyalım. Şu andan sonra bunu nasıl başarabiliriz? Bu konuda ortak bir karar alalım. Çubuk için ne gerekiyorsa birlikte masaya vuralım.”

 

Şoförler Odası Başkanı Zekeriya Erdoğmuş, “Siyasilerin ve bürokratların ilçeye bir kini mi var? Çünkü ilçeye yaptıkları yatırımları çok geçmeden başka yerlere kaydırma gayreti içine giriyorlar. Neden Çubuk’a kalıcı bir yatırım yapmıyorlar?

 

Bizler Çubuk’ta yaşayanlar olarak, Şoförler Odası Başkanı olarak bir halk desteği sağlayalım.

 

Birlikte hareket etmeliyiz. Konuyla ilgili olarak yapacağımız toplantılara; İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları temsilcileri, muhtarlar ve esnaftan kişiler katılmalı..

 

Söylenenler hayata geçirilmeli. Çubuk için gerektiğinde değil, gerekmediğinde de elimizi taşın altına koyalım. “İlçede ulaşım sorunu var” diyenler kendi penceresinden bakıyor. Oysa objektif pencereden bakmaları gerekir. İlçede ayrım yapmadan herkesin sorunu için birlikte hareket etmeliyiz.  Bakıyorum üzülüyorum. Bazen de mutluluk duyuyorum.

 

Netice de Çubuk’un zenginleri ilçenin sorunlarının neresinde? Verdiğimiz mücadeleler sonucu bir şeyler alırsak, onlar (zenginler) nasiplenecek. Onlarda olmaları gereken yerlerde hatta bizden önce olmalılar. Bir toplantıya gittiğimizde protokolde oturacak yer bulamıyoruz. Ama burada neden yoklar? Bu tür toplantılarda kimse gelmemek için mazeret üretmesin..

 

Çok önemli toplantılara katılmamak için insanların anneleri hastalanır! Allah esirgesin, bebeği balkondan düşer! Böyle mazeret olmaz. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı’nın durumu ne zaman müsaitse o zaman toplanalım.

 

Partizanlığı bir yana bırakalım. Önümüzde seçimler olsun, olmasın önemli değil. Seçimler geliyor diye bir şey istemiyoruz. Biz her şeyi Çubuk ve Çubuk halkı için istiyoruz.” 

  

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Salih Sadi Saat, “Gazi üniversitesi gelsin diye çok çaba gösterdik. Ama bunu Çubuk halkına anlatamadık. Yola çıkarken davul-zurna ile yola çıktık. Bazen de haberimiz olmadı. Herkes tek başına bir yerlere bir yerlere siyasi bir rant için gitmiş.

 

Elimizdeki mevcudu kaçırmayalım. Üstelik buna yenilerini ekleyelim.

 

Askeriye’yi elimizden kaçırdık. Gazi Üniversitesi’ni getiremedik. Ankara Üniversitesi’ni getiremedik., nazlandırdık. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile henüz tanışamadık.

 

Şimdi de Gazi Üniversitesi mi olsun, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi mi olsun? İkilemine düştük.

 

Büyükşehir, “En büyük yatırımı Kazan’a yaptık” diyor. Neden Çubuk’a yapılmadı?

 

Bu yüzden Büyükşehir Belediye Başkanı’nın desteğini arkamıza alalım.

 

Çubuk halkını bilinçlendirerek Çubuk İlçesini baskı kurumu haline getirmeliyiz. Yoksa hiçbir sorunumuzda başarılı olamayız.”

 

Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Hikmet Oran, “6 yıllık muhtarım. Bu toplantı ile ilçenin sorunları ile ilgili ikinci toplantıya katılıyorum. Birinci toplantı, Atatürk Caddesi’nin çift yön olup-olmaması ile ilgili idi.

 

Maalesef siyasilerimiz muhtarları dolgu malzemesi olarak kullanıyor. İlçenin her hangi bir sorunu için bir yere gidilecekse muhtarlarda götürülsün..Muhtarların kimden eksiği var. Bilakis halka daha yakın insanlarız.

 

İlçenin sorunları ile ilgili olarak önce muhtarlar bilinçlendirilmeli, Çünkü halkla en yakın diyalog ve temas kuranlar ve hoşgörülü davrananlar muhtarlardır.”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Kadir Ay, “Ankara’ya her beş dakika da bir otobüsü olan bir ilçenin üniversite ve yüksek okul öğrencisine ne faydası olur? Çubuk şu anda büyük bir otel gibi.

 

Üniversite Çubuk’un sosyal kültürel ortamını mı geliştirecek? Yoksa sadece otobüs sahipleri ve şoförleri mi kazansın?

 

Oysa herkes kazanmalı.. Burası otel olmaktan kurtarılmalı.. Bu toplantıların amacı, sadece bir anı için bir fotoğraf karesinde yer almamakla kalmamalı.

 

Çubuk’ta eğitim ve öğretimi geliştirmeliyiz. Yerleşik okul kalmamalı, diğerleri bunu takip etmeli.”

 

Çubuk’ta 1200 öğrenci kapasiteli yurt var. Çubuk’ta okuyan meslek lisesi öğrencileri için bir şeyler yapılmalı.. “      

 

Toplantı sonrası katılımcıların üzerinde mutabık olduğu ortak bir “deklarasyon” yayınlandı. Alınan ortak karara göre;

 

A)    Gazi Üniversitesi Yerleşke’de Kalmalı;

1)     Çubuk ve Akyurt yerleşkelerinde faaliyet gösteren ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Süleyman Büyükberber tarafından teklif edilen ve YÖK’ün onayı ile Polatlı ve Kazan’a gidecek olan Meslek Yüksek Okulları Çubuk Yerleşkesi’nde toplanmalı,

2)     Gazi Üniversitesi’nin Beşevler Yerleşkesi’nde sıkışan fakülteleri Çubuk Yerleşkesi’ne gelmeli,

3)      Yine Gazi Üniversitesi’nin Beşevler Yerleşkesi’nde bulunan ve her birinden ikişer adet olan fakültelerinden birer tanesi Çubuk Yerleşkesi’ne gelmeli,

4)     Yukarıdaki okulların Yerleşke’de bir araya gelmesi ile Çubuk’ta müstakil bir “Çubuk Üniversitesi” kurulur. Böylece Çubuk “Üniversite Kenti” olur. Ve bu suretle de  “küçülerek büyüyeceğiz” diyen Gazi Üniversitesi yetkilileri büyük bir yükten kurtulmuş olur.

B)    Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Çubuk’ta kurmayı düşündüğü ve henüz kuramadığı iki yıllık Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na bağlı branşlarını Bağındaş Mevkii’nde veya başka bir yerde kurmalı...

C)    Yukarıda bahsi geçen ve ilçe için hayati değere sahip, tavsiye kararları doğrultusunda öncelikle Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi rektörleri ile en kısa zamanda görüşülmesine, akabinde ise özellikle AK Parti Bölge milletvekilleri ile görüşülmesine katılanların oybirliği ile karar verildi.

Ayrıca “İstişare Toplantısı”nın ikincisinin ise, daha ileri bir tarihte ve genişletilmiş olarak tekrar yapılmasına karar verildi.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...