Turist olarak 1985 yılında gittiği Filipinler de 11 yıl madencilik ile uğraşırken yarı değerli taşları görüp inceleme olanağı bulan Mustafa Gürağaç (68), 1998 yılında Çubuk"a geldiğin de köylerde gezerken daha özel ve farklı yarı değerli taşlara rastladığını belirtti. Gürağaç, taşları ilk keşfedişini anlatırken şunları söyledi:"" Filipinlere turist olarak gittiğim 1985 yılında tanıştığım Lübnanlı arkadaşım ile birlikte madenciliğe merak sardım ve o günden itibaren yaklaşık 11 yıl Filipinlerde altın ve değerli taşlarla uğraştım. Filipinlerde başta altın, yakut ve yarı değerli taşlarla işimiz gereği ilgilendik. Filipinlerden on bir yıl aradan sonra 1998 yılında Çubuk"a geldiğimde Ankara da bulunan değerli taş satıcılarını gezerek inceledim. Orda satılan taşların nerelerden geldiğini sorduğumda Almanya, Hollanda ve Çin gibi ülkelerden gediğini öğrendim. Çubuk"ta yaptığım gezilerde birkaç noktada Ankara"da satılan yarı değerli taşlara rast geldim ve bu şekilde ilçemizde bulunan taşları keşfetmiş olduk"" dedi
""TAŞLARLARIN İŞLENMESİ İLE BİR ÇOK KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANABİLİR""
Taşların bulunduğu bölgelerde köylerde yaptığı incelemelerde, araştırmalarda köylülerin ve ilçe halkının bu taşların değeri hakkında bilgi sahibi olmadıklarını öğrendiğini ifade eden Gürağaç, sözlerine şöyle devam etti:"" Ankara da yarı değerli taş satan yerleri gezdim baktım ki bu taşlar değerli ve yurt dışından yüksek paralar verilerek alınıyor. Köylülere sorduğumda senelerce çok sayıda yabancı insanın bu taşları araçları ile gelerek parasız götürdüklerini öğrendim. Daha sonra ben bölgeyi gezerek yarı değerli taşları toplamaya başladım. Taşları topladıktan sonra yıkıyorum ve temizliyorum. Çubuk Agat taşları Kg fiyatı yaklaşık 10 TL civarında alıcı buluyor. Ben bu taşları Ankara da bulunan toptancılar sayesinde Hindistan, Almanya, Çin ve Hollanda gibi ülkeler de bulunan firmalara satıyorum. Bu yarı değerli taşların işlenmiş hali Kg fiyatı 60 ila 70 TL arasında alıcı buluyor. Yetkililer ilçemizde taş işleme atölyesi açmış olsalar bu sayede bir çok kişi istihdam edilmiş olur. Ayrıca ülkemizden gönderdiğimiz taşları tekrar döviz vererek satın almış olmayız"" diye ifade etti.
""İLÇEYE ÖNEMLİ BİR GİRDİ SAĞLAR""
İlçede İş Kur, Kaymakamlık ve Belediye"nin ortaklaşa açmış olduğu özürlülere yönelik küçük bir atölyenin olduğunu belirten Gürağaç, bunun yeterli olmayacağını iddia ederek daha büyük atölyenin açılması ve takı tasarım kursları ile güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gürağaç, açılacak büyük bir atölyenin ilçeye çok önemli girdiler sağlayacağını sözlerine ekledi.
(Hüseyin Yiğiner)