FESTİVAL TANITIMI BAŞKAN’DAN

Bu yıl 10. su düzenlenecek olan “Uluslar arası Çubuk Kültür Festivali’nin tanıtımını Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan ‘Yayla Karadeniz Restoran’ da düzenlenen yemekli basın toplantısında yaptı.

                                                                                   Şuayip YAMAN

Haber-Yorum

Bu yıl 10. su düzenlenecek olan “Uluslar arası Çubuk Kültür Festivali’nin tanıtımını Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan  ‘Yayla Karadeniz Restoran’ da düzenlenen yemekli basın toplantısında yaptı. 

Başkan Tuncay Acehan, Ulusal ve yerel basının katıldığı basın toplantısında festival ile ilgili açıklamalarda bulundu. Turşu yaptı.

Sadece Çubuk’ta çıkan ve dünyaca ünlü Çubuk Agat Taşı hakkında bilgiler verdi. Basın mensuplarının Festival ile ilgili sorularını cevapladı.

Başkan Dr. Tuncay Acehan Festival ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın Tek Turşu Festivali Çubuk'ta” sloganıyla 2005 yılında yapılmaya başlanılan festivalimizin bu yıl 10. sunu düzenlemekteyiz.

Festival, ilçemize öz lezzet ve tadı bulunan Çubuk Turşusu’nun tanıtım, satış ve kapasite artırımına çok faydası bulunduğu gibi ilçemizin de hem yurt genelinde hem de yurt dışında tanınmasına ve bilinmesine büyük faydası olmuştur.

Festival, ilçemizin Aşağı Çavundur Mahallesi’nde başlayan ‘Çubuk Turşusu’ üretiminin bu gün ilçe geneline yayılmasına neden olmuştur. İlçemize ekonomik anlamda katma değer yaratmıştır. İstihdam anlamında da çok büyük katkı vermiştir.

Hem yurt dışından hem de yurt içinden binlerce insanın ziyaret ettiği Festival, sadece turşu satışına faydası olmayıp, ilçemizin tüm kaynaklarının ekonomik anlamda değerlenmesine neden olmuştur. Ev yapımı yöresel ürünler (Bazlama, gözleme, cızlama, tarhana, peynir, tereyağ ve benzeri), Çubuk eti, Çubuk Agat Taşı, sebze ve meyve gibi birçok ürünümüz festivalde 4 gün boyunca ilçe dışından gelenler tarafından satın alınmakta ve ilçemize önemli derecede bir para girişi olmaktadır.

Bir zamanlar Ankara'nın et ihtiyacının yüzde 45 ve hatta 48’ ini sağlayan ilçemiz zamanla bu oranın çok altına düşmüştü. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile yapılan tanıtımlar ve reklam çalışmaları Çubuk'ta et pazarını yeniden canlandırmaya başladı. Festivalde açılan kasap reyonları, festivale has büyükbaş hayvanların beslenmesi ve toptan fiyatına perakende satışların yapılması sektörü yeniden canlandırdı ve hareketlendirdi.

Festivalimiz Dünyaya açılan bir pencere olmuştur. Bugüne kadar 50'nin üzerinde ülkeden gelen misafirlerimiz ve katılımcılarımız sayesinde, ülkemizin tanıtımında hem de kültürlerimizin yaşatılmasında çok büyük rolü olduğunu düşünüyorum.

Festivalimize gelerek ilçemizde gezen ve ilçemizin sıcakkanlı insanlarını tanıyan katılımcıların, kendi ülkelerinde birer fahri konsolos olarak ülkemizi ve bizleri tanıttıklarına inanıyorum.

“Türk Dünyası ve Komşuları Çubuk’ta Buluşacak”

Biz bu yılki Festivalimizin konseptini biraz daha değiştirerek kültürel etkinlikleri ve stantları daha çok ön plana çıkaracağız. Bu nedenle ana temamız, ilçemiz topraklarında yaşanan iki Türk ve kardeş devletin (Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur) karşı karşıya geldiği, tarihin en kanlı savaşı olarak da tarihe geçen “1402 Ankara Savaşı” olacaktır. Bu nedenle Türk Devletleri’nin büyükelçilerini tek tek ziyaret ederek ilçemize davet edeceğiz ve onların da katkıları ile tarihi “Bekir Ağalar Konağı” n da küçük de olsa “Türk Dünyası Müzesi” ni açacağız. Elbette bu müze çalışmamız Festivalle başlayacak ve Festival’den sonra da devam edecek. Böylelikle Türkiye’de ilk  “Türk Dünyası Müzesi”ni ilçemizde açmış olcağız. Ayrıca bu ülkelerden gelecek olan halk oyunları ekipleri de Festival süresince sahne alacaklar.

                                                           “Festival Alanı”

Bu yılki Festival alanından da biraz bahsedeyim;

  • Atatürk Caddesi el işi ve el sanatlarının sergilendiği, 
  • PTT Caddesi iç ve dış mekân çiçekçiliği,
  • Kıbrıs Caddesi turşucular,
  • Mevlana Caddesi köylü ürünleri,
  • Atatürk Parkı’nın yan tarafı yöresel yiyecek ve içecekleri ile,
  •  10. Sokak ticari ürünlerin satıldığı ve tanıtıldığı stantların kurulacağı alanlar olarak belirledik.

Bu yılki Festivalimizde yaklaşık 250 tanıtım ve satış standı kurulacak.

Festivalimize katılacak tüm misafirlerimiz Festival boyunca Çubuk Turşusu’nu, etini ve yöresel ürünleri ile birlikte birçok ürünü alarak ucuz ve kaliteli alışverişin de keyfini çıkartacaklar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlarımızı, esnafımızı çok mutlu edecek ve herkese bir katma değer yaratacak Festival gerçekleştireceğiz. İnşallah.

“Çubuk’un Turizm Üssü Olmasını Hedefliyoruz”

Çubuk’u turizm üssü haline getirmek istiyoruz ve bu noktada ilçemizin potansiyellerini ön plana çıkaracağız.

Önümüzdeki süreçte ilçenin yöresel değerlerini ön plana çıkarmak istiyoruz ve ilçemizde sadece 4 gün boyunca değil tüm yılı ekonomik anlamda canlılık yaratacak çalışmaları inşallah yapacağız.  Sahip olduğumuz doğal güzelliklerin yanında, yöresel, kültürel ve coğrafi zenginlikleriyle Ankara’nın turizm üssü olmayı ilçemiz için hedef seçtik.

Çubuk’un çok fazla yöresel değerleri var. Çubuk eskiden Ankara’nın çok önemli bir mesire alanıydı. Çubuk önceden hafta sonları Ankara’dan gelen insanlarla dolar taşar ve ilçemize gelenler buradan etini, turşusunu, bazlamasını, bulgurunu, yününü, balını, peynirini, tereyağını, sebzesini, meyvesini alır giderlerdi. Gerçektende bizler o günleri özlüyoruz.

Sadece festivalle 4 gün Çubuk’u doldurmak ilçemiz için ekonomik bir yeterlilik değildir. Beypazarı’nın yaptığı gibi Çubuk’un otantik değerleriyle birlikte Turizm Üssü bir mesire alanı ve Ankara’nın damak tadına hitap eden yöresel yemekleriyle inşallah gündeme getirmek için çalışacağız.

 

Çubuk Agat Taşı’nı Uluslar arası Platforma Taşıyacağız”

Çubuk Turşusu nasıl bir marka haline geldiyse Çubuk Agat Taşı’nı da aynı şekilde uluslararası platforma taşımak istiyoruz. Bu yarı değerli taşta bizim için çok önemlidir. İnşallah önümüzdeki süreçte Agat Taşı’nın çıktığı alanı Maden İşleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla kayıt ve koruma altına alacağız. Burada o taşı işleyerek yarı değerli süs taşı olarak, uluslararası taş piyasasının gündemine getireceğiz. Bununla alakalı olarak önümüzdeki günlerde çalışmalarımız olacak. 

Geçtiğimiz hafta Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin bir heyetle birlikte; İstanbul’da Mücevher İhracatçıları Birliği, İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteklediği “Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulan “Değerli Taş Kesim Merkezi’ni incelemeye gitti. Orada yapılan çalışmanın bir benzerini inşallah ilçemizde hayata geçireceğiz.  

“Çubuk Vadisi Turizme Kazandırılacak”

Benim hayallerimden biri de “Çubuk Vadisi” projesidir. Milyonlarca yıldan beri bu doğada akan Çubuk Çayı’nın etrafında Çubuk şekillenmiş. Çubuk Çayı var olduğu için Çubuk İlçesi var. Çubuk Çayı’nın ilçemizin en büyük doğal değeri olduğuna inanıyoruz. O doğal değerin etrafında, sosyal donatılarıyla, spor alanlarıyla, mesire alanıyla Ankara’ya hitap edecek. Vadinin 6 kilometrelik bir bantta etrafını da kent ormanı yaparak, harika bir vadi meydana getireceğiz. İlk adımımızı buradan atacağız. Yıllarca bu vadide sabah yürüyüşler yaptım. Benimde hayran olduğum bir bölgedir. O vadi. O vadiyi inşallah doğallığı ile Çubuklulara ve Ankaralılara kazandıracağız.

“10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali Programı”

11-14 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz 10.Uluslararası Çubuk Kültür Festivalimizin ana teması 1402 Ankara Savaşı olacak. Kültürel etkinliklere ağırlık vereceğimiz festivalimiz de; Türkiye’de ilk defa Türk Dünyası ve Komşularını buluşturacağız.

Dört gün sürecek festivalimiz:

  • 11 Eylül Perşembe günü saat 15.00’de çok renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayacak.
  • Festivalimizde bu yıl Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Kora ve Japonya Büyükelçilikleri tarafından ülkelerini, gelenek ve kültürlerini tanıtan stantlar açacaklar.
  • Kardeş Şehirlerimizden Slovakya’nın Sabinov Şehri’nden ve Bosna Hersek’in Maglaj (Maglay) Şehri’nden misafirlerimiz Festival süresince ilçemizde misafirimiz olacaklar.
  • Festival süresince yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının yanı sıra, Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan, Kore ve Bosna Hersek’ten gelen halk oyunu ekiplerinin dans gösterileri olacak.
  • Animasyon, jonglör gösterileri, spor gösterileri ve çeşitli yarışmaların yanı sıra: Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü, İbrahim Altınışık, Ahmet Yılmaz, Ankara Rüzgarı, Kent Orkestrası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arif Demir ve ekibi, Tacikistan Sanatçıları, Çubuklu Selami, Kültür Bakanlığı Sanatçıları, Ömer Göksu, Süheyl-Behzat Uygur Şov, Ankaralı Yasin ve daha birçok yerel sanatçı tarafından da çeşitli konserler verilecek.
  • Festival kapsamında kurulacak kültür sokağında çok sayıda sanatçının el işleri, fotoğraf ve resim sergileri sanatseverlerin izlenimine sunulurken, yöremize has gelenekler, görenekler ve sanatlar gösterilecek.
  • Tarihi Bekir Ağalar konağında TURKSOY tarafından ‘Türk Dünyası’ resim sergisi açılacak ve festival süresince açık kalacak.
  • Ayrıca Çubuk'un simgesi olan turşu konseptli çeşitli yarışmalar da yapılacak. Festival süresince kurulacak kültür sokağında yöremize has gelenekler, görenekler, sanatlar gösterilirken, birçok sergi de sanatseverlerle buluşturulacak.
  • “0” numara salatalık turşusunun 1 kilogramlık fiyatı 5 lira, “1” numara salatalık turşusunun 2 kilogramı fiyatı 7,5 lira, “2” numara salatalık turşunun 5 kilogramı 12,5 lira, türlü turşunun 2 kilogramı 7 ve biberiye turşusunun 2 kilogramı 10 lira olarak belirlenmiştir. Biz festival süresince belirlenen fiyatlardan turşuların satılmasını sağlayacağız. Ayrıca turşu sezonun başından başlayarak festival sonuna kadar gece gündüz turşu üretim yerlerinde denetimleri artırarak daha kaliteli ve hijyenik üretim yapılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Belediye personellerinden oluşan tiyatro grubu;  “Timur’un Filleri ve Nasreddin Hoca’nın Sirke Küpü” konulu skeci sahneye koydular. Skeç de; Yazı İşleri Müdürü Hikmet Metin Nasreddin Hoca’yı, özel Kalem İdari İşler Şefi Cemal Tekinışık muhtarı, memurlardan Sezgin Işık, Sefa Çelik ve Yaşar Ersöz de azaları başarıyla canlandırdılar. Skeç basın mensuplarının beğenisini kazandı ve oyuncular uzun süre alkışlandı.

Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda Esnaf, Turşucu ve Turşucular Kooperatifi Başkanı olan Hasan Hüseyin Benli ile iş önlüğü giyerek önce karışık, sonrada salatalık turşusu yaptı. Değme turşuculara taş çıkarttı. Turşu ve içerisine konan sarımsağın faydalarını anlattı. İlçede yapılan turşu çeşitlerini birer birer tanıttı. Başkan doktorluk, belediye başkanlığının yanında bir meslek daha öğrendi; “Turşuculuk”

Ayrıca Başkan Dr. Tuncay Acehan basın mensuplarına, Yüce Kuyumculuk Sahibi, Çubuk Agat Taşı İşlemeciliği yapan ve aynı zamanda belediye Meclis üyesi olan Ahmet Keser’in hazırladığı Çubuk Agat Taşı standında sergilenen ürünlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.   

Festival’den Yüzümüzün Akıyla Çıkmalıyız

Festival’in adı daha önceleri “Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” idi. Şimdi ise “Uluslar arası Çubuk Kültür Festivali” olmuş.. İnşallah adına uygun bir Festival olur. Çubuk zengin kültürü ile anılır.

Çünkü daha önceki Festival’lerde kültür en son planda idi. Kültürle ilgili çok muhteşem stantlar kurulmasına ve sergilenmesine rağmen vatandaşlar buralara yönlendirilememiş, “nerede çalgı, oraya kalgı” zihniyetiyle yeme, içme ve konser peşinde koşmuştu.

Ayrıca “Çekirdek Çitleme Kültürü” hat safhaya ulaşmış, cadde ve sokaklar neredeyse samanlığa dönüşmüş ve temizlik işçilerinin korkulu rüyası olmuştu. Umarım bu Festival de böyle manzaralarla karşılaşmayız.

Festival’e gelen yerli ve yabancı turistlere güler yüzlü davranılmalı. Çünkü Çubuk Halkı ‘misafirperver’ olarak bilinmektedir. Hiçbir kimsenin bu ilçenin itibarını, onurunu ve şerefini ayaklar altına almaya hakkı yoktur.

Ziyaretçilere kaliteli ve lezzetli ürünler sunulmalı, fahiş fiyatla ürün satılmamalı. Özellikle turşu stantlarındaki ikramlar “3” numara değil, “0” numara turşudan yapılmalı..

Belediye Zabıta ve Temizlik ekipleri görevlerini aksatmamalı, her zamankinden daha fazla mesai yapmalı...

Stantların temizliği ve düzeni sürekli kontrol edilmeli..

Çöp kutuları ve konteynerleri sık aralıklarla ve vatandaşın görebileceği bir şekilde konulmalı..

Yerlere çöp ve izmarit atanlar münasip bir lisanla ikaz edilmeli..

Kuruyemiş satıcıları, kabuklu yemiş alanlara ayrıca, üzerinde “kabukları yere atmayınız” yazılı boş “kese kağıdı” vermeli..

Stantlarında döner, kavurma gibi et ürünleri ile unlu mamul yapan ve satanların mesleklerinde uzman olmaları, özellikle de stant verileceklerin “Festivale Hazırlık Kursları”na katılanlardan, “sertifika” sahibi olanlardan tercih edilmesi gerekir.

İlçede “otopark” yok. Festival’e mahsus oto parklar ihdas edilerek “oto parka gider” levhaları konmalı, bu suretle ilçe sokak ve caddelerine nefes aldırılmalı..

İlçede yeterli tuvalet yok. El yıkama yerleri yok. Bu nedenle en azından gezici el yıkama noktaları yapılmalı, bunlar işaret levhaları ile görülecek yerlere konmalı...

Sağlık ambulansı ve ekibi her an hazır bulundurulmalı, trafik akışı düzenli olarak sağlanmalı..  

En önemlisi de Festival alanı Panayır’a dönüşmemeli...

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...