FARKINDA OLMAMAK EN BÜYÜK ENGEL...

Şuayip Yaman Görünen Köy

“Dünya Engelliler (Özürlüler) Günü” her yıl 3 Aralık tarihinde kutlanmaktadır,

Engelli olan vatandaşlarla ile ilgili olarak her yıl 3 Aralık tarihinde Dünya Özürlülüler Günü olarak kutlanmaktadır, bu günün amacı engellilerin yaşamış olduğu sorunları toplumun her kesiminden insanlara ulaştırmak, onların sorunlarını benimsemek ve sosyal anlamda pek çok şeye karşı daha duyarlı olmak, toplumu bilinçlendirmek, eğer sonradan oluşan bir rahatsızlık söz konusu ise bu ve bunun gibi sorunların önüne geçmek, tekrarlamasını önlemek amacıyla insanlara toplumsal duyarlılık kazandırmaktır.

Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de “Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Programda ilçe protokolü tarafından; günün anlam ve önemine dair anlamlı konuşmalar yapılır, bu arada çeşitli sözler verilir. Vaatler maalesef bir gün sonra vaatler unutulur.

İlçemiz Türk Telekom Ortaokulunun organize ettiği,  Çubuk Belediyesi,  Hizmet İş Sendikası  ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün birlikte düzenlemiş olduğu Dünya Engelliler Günü  Programı 04.11.2017 tarihinde İlçemiz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü  Salonu’nda yapıldı.

 

İşaret dili eşliğinde yapılan Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan organizasyonda  İlçe Kaymakamı İbrahim Çenet, engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla son yıllarda devletimizin büyük  çalışmalar gerçekleştirdiğini,  ülkelerin gelişiminin göstergesinin de vatandaşına, özellikle engelli bireylere sunmuş olduğu hizmet kalitesi ile ölçülebileceğini ifade etti.

 

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan ise herkesin bir engelli adayı olduğuna ve asıl engelin sevgisizlik olduğuna vurgu yaptı. Devletimizin mali ve manevi açıdan artarak süren uygulamalarının ise bu konuda bizlere ışık tuttuğunu dile getirdi.

 

Ankara Hizmet İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Recep DERE ise sendika olarak engelli vatandaşlarımıza yönelik daimi çalışmalarda bulunduklarını,  özellikle Çubuk Belediyesi Başkanlığının da bu konuda çok duyarlı davranarak kendilerine destek olduğunu belirtti.

 

Allah aşkına engellilere yönelik hizmetlerin hangisi ilçemizde gerçekleştirildi?

Öncelikle hepimizin bir engelli adayı olduğunu kesinlikle unutmamalıyız...

Bir gün göremediğinizi, konuşamadığınızı, yürüyemediğinizi veya duyamadığınızı hayal ettiniz mi?

Bu gibi duyguların hayalinin bile bizi sarstığını ancak bunları dünyada birçok kişinin yaşadığını biliyoruz.

Engelli vatandaşlar en az bir bireydir ve bu durumları onları toplumun bir parçası olmasını etkilememektedir. Dünya Özürlüler günü olan 3 Aralık günü kendimizde onlar için bir şeyler yapabilme gücü bulmalı ve hiç olmazsa onları anlamaya çalışmalıyız. Bu günde dünyanın dört bir tarafında etkinlikler yapılmaktadır. Her yıl bu güne özel bir konsept (kavram) hazırlanmaktadır.

Bizlerde 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde bu kimseleri biraz olsun anlamaya çalışmalı ve hayatımızın bir parçaları olduğunu onlara hissettirmeliyiz.

Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Kültür, Yardımlaşma Derneği Başkanı Sabahattin Horoz, “Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle ilgili alarak yaptığı açıklamada; “Amacımız, her ne kadar engelli kategorisinden olsak da, ülkesini seven duyarlı bir yurttaş olarak, yakın gelecekte meydana gelmesi olası problemler konusunda da fikirlerimizi ve tespitlerimizi paylaşarak bulunduğu makamların hakkını vermeyen ve ülkemizin geleceğini çalan sorumsuz sorumlular hakkında da tedbir alınmasını sağlamaktır.

 

Derneğimiz 08.02.2013 tarihinde kurulmuş olup, kuruluş tarihinden itibaren hizmet vermekte olan Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Kültür, Yardımlaşma Derneği’dir.  

 

Derneğimizin hali hazırda 138 muhtelif engelli üyesi bulunmakta, engelli dostu diğer üyelerimizle birlikte yaklaşık 300 kişilik kocaman bir aile olarak muhtelif faaliyetler yapmaktayız.

 

Sizlerin de takdir edeceği üzere; Bizim kimimiz görmediğimiz bir dünyayı hayallerimiz ile biçimlendiririz. Kimimiz atamadığı adımların özlemini duyar, kimimiz duymadığı seslerle tanımadığı Dünya’da cereyan eden olaylar ve olgulara duyguları ile biçim vererek içten içe haykırırız.

 

Top yekûn bizler yalnızlığın koynunda kendine dayatılan şartlarda hayata tutunmaya çalışırız.

 

Bizlere acıyarak bakmayın, destek ve katkı verin, önümüzdeki engelleri kaldırın. Başka bir şey istemiyoruz.” Dedi.

 

İlçemizde Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar...

 

Sorunları üç ana başlıkta toplayabiliriz.

 

·        Kamu binalarının girişleri

 

İlçemizdeki tüm kamu kurum ve kuruluş binalarının fiziki şartlarının düzeltilmesi konusudur. Zira ilçemizdeki resmi binaların çoğu engellilerin giriş ve çıkışları için uygun özellikte bulunmamaktadır.

 

·        Kaldırımlar, sarı şeritler ve engelli asansörleri

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi kapsamında bulunan hizmetler yeterli değil.

 

Engelliler, Ankara Çubuk yolu üzerinde ve İlçe içindeki kaldırımlarda engelli rampalarının ve yapılan sarı şeritlerin kullanıma uygun olmadığını ifade ederek sorunların belediye yetkililerinden ivedilikle çözülmesini istiyor ve bekliyorlar.

 

Özellikle yüksek kaldırımlara konulan durakların durumu onları zor durumda bırakıyor. Ayrıca, toplu taşımda kullanılan ulaşım araçlarında engelli asansörlerinin bulunmaması, olanlarında çoğunun arızalı olup hizmette bulunmaması, engelli vatandaşlarımızın konuyla ilgili taleplerinin dikkate alınmaması en büyük sorunlar arsında yer almaktadır..

 

Yöneticileri ilgisiz ve sevgisiz davranışları

 

Engellilerin ifadesi ile “Yerel yöneticilerin ilgisiz ve sevgisiz davranışları ile engellileri yok farz etmesidir. Bu konuda özellikle Belediye hizmetlerinden ziyadesiyle şikâyetçiler.

 

Bu şikâyetleri engellilerin ifadesi ile:

 

·         İlçe Belediye yetkililerinin engellilerle ilgili hiçbir hizmeti bulunmamakta bundan böyle de bulunulacak gibi görünmemekte,

 

·         Belediye Meclisi kararı olmasına rağmen engellilerin temel ihtiyaçlarının (manuel ve akülü sandalye, koltuk değneği, beyaz asa vs.) ve bu tür araç-gereçlerin yedek parçalarının karşılanmaması,

 

·         Derneğin maddi ve manevi anlamda Belediye tarafından tamamıyla yalnız bırakılması ve hiçbir desteğin verilmemesi,

 

·         Dernek tarafından gerçekleştirilmek üzere hazırlanan hiçbir projeye destek verilmemesi veya görmezden gelinmesi (esas itibariyle sadece Engelliler Derneği’ne değil, gerçek anlamda faaliyetini sürdüren derneklere de destek verilmemekte),

 

·         Dernekçe gerçekleştirilen projeler gereğince zorunlu olarak yapılması gereken engelli üyelerin ulaşımı veya taşınması yönünde hiçbir kolaylığın gösterilmemesi ve bunun bir çeşit üzüntü kaynağı haline gelmesi,

 

·         Esas itibariyle Belediye’ye göre sosyal, kültürel ve eğitimsel çalışmalar Belediye’nin yapması gereken işler olmayıp fantezi kabilinden görülmesi” şeklinde sıralayabiliriz...

 

Engel Grupları

 

Ülkemizde yaklaşık 12 milyon engelli vardır.

 

·         Bedensel Engelliler,

·         Görme Engelliler,

·         İşitme Engelliler,

·         Konuşma ve dil sorunları,

·         Psikiyatrik/psikolojik sorunlar,

·         Dikkat eksikliği ve hiperaktivite,

·         Öğrenme güçlükleri,

·         Nörolojik bozukluklar,

·         Otizm-asperger (Asperger sendromu (AS) ya da Asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan otistik spektrum bozukluklarından),

 

·         Diğer engel grupları: süreğen hastalıklar.

 

Gördüğünüz gibi 10’a yakın engel grubu bulunmaktadır.

 

Engellilerin sorunları dediğimizde her engel grubunun kendine özgü sorunları bulunmaktadır.

 

Örneğin bir tekerlekli sandalye kullanıcı ile bir işitme engellinin sorunları aynı değildir.

 

Tekerlekli sandalye kullanıcısı için mimari sorunlar birinci sırada gelirken işitme engelliler için mimari şartlar hiçbir şekilde sorun değildir.

 

Engellilerin Sorunları:

 

·         Mimari sorunlar (yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması),

 

·         İşsizlik (yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır)

 

·          Toplum tarafından dışlanma,

 

·          Eğitim (engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır),

 

·          Sosyalleşememe ( mimari koşullar nedeniyle evinden çıkamayan engelliler sosyal hayatın içine katılamaz.)

 

·          Ailesi tarafından terk edilmesi (Acı olsa da engelli çocuğu olan bazı aileler çocuklarını ya topluma göstermekten utanmaktalar ya da onu terk etmekteler.)

 

·         Devletin Engelli Sorunlarına Yaklaşımı Özellikle son yıllarda devlet engelli sorunlarına eğilmiş bu alanda yasal düzenlemeler yaparak engellilerin yaşadığı sıkıntıları çözmeye çalışmıştır. Ancak bu yasal düzenlemelerin birçoğu kâğıt üzerinde kalmış yaşama indirgenememiştir. Yasal olarak zorunlu olmasına rağmen ülkemizde hala çoğu kamu binası engellilerin erişimine uygun değildir.

 

Aynı şekilde toplu taşım araçlarının neredeyse % 90’ı engelliler için uygun değildir.

 

Bununla birlikte umumi tuvaletler, lokanta, alışveriş merkezi, parklar, sinema ve tiyatrolar da engelliler için uygun değildir.

 

Engelli Sorunlarına Çözüm Önerileri

 

Öncelikle engellilerle ilgili devlet (hükümet) nezdinde kararlar alınırken mutlaka engellilerin görüşü sorulmalı.

 

Örneğin; Alınacak her karar öncesi engellilerle ilgili STK’lar çağrılıp görüşleri alınmalıdır.

 

Toplum tarafından engelliliğin anlaşılması için kamu spotları yaptırılıp toplumsal farkındalık yaratılmalı. Engellilerin sosyal yaşama katılımı ve görünür olmaları sağlanmalı.

 

Türkiye ve Dünya’da Engellilik Türkiye dünya ülkeleriyle kıyaslandığında engellilerin yaşama katılımı, özel eğitim, sağlık, vb. gibi konularda devletten daha az destek aldığını görüyoruz.

 

Avrupa ülkelerine baktığımızda özellikle engelliler ve spor konusuna çok destek verildiğini haberler veya yazılı basından okuyoruz.

 

Son yıllarda iktidar Partisi ülke genelinde engelsiz yarınlar için büyük adımlar atmış ve engellilere engelsiz bir dünya engelsiz bir Türkiye sloganıyla büyük atılımlar gerçekleştirmiştir.

 

Örnek vermek gerekirse bunlardan bir kaçı;

 

·         Özürlü hizmetleri yeni adıyla engelli hizmetleri birimi oluşturmuş ( Özürlüler İdaresi Başkanlığı ) İstanbul gibi büyükşehirlerde özel birimler kurmuştur.

 

·         AK Parti rehabilitasyon (iyileştirme) merkezlerine sağladığı katkılarla özürlü bireylerin yaşam hakkına verdiği önemi göstermiştir.

 

·         Özellikle bakım hizmetleri (Evde Bakım Hizmetleri ve Evde Bakım Maaşı vb gibi) bunlara örnek gösterilebilir.

 

İlgili birimler ilçemizde de mevcuttur. İlçemizdeki engelliler bu hizmetlerden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Görevini layıkıyla yapan kurum ve personeli tenzih ederim.

 

Engellilerle İlgili Dernek Vakıfların Engelli Sorunlarındaki Yeri?

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de STK’ ların engelli sorunlarının bilinir ve görünür olmasında yeri büyüktür.

 

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD), Türkiye Omurilik Felçliler Derneği (TOFD)  ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’na (TESYEV) v.b. dernekler engelliler için el ele vererek sosyal hizmet ya da sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirmeye çalışan kurumlardandır.

 

Bunun yanı sıra spor federasyonu ve gönüllü kişiler engelli sporculara gönüllü sponsor olarak spor eğitim merkezi v.b. gibi merkezlerden destek alıp engelli sporcuların önünü açmaya çalışmışlardır.

 

Bu çabaların sonucu, pek çok engelli sporcu milli sporcu unvanı alarak ülkemizi uluslararası arenada temsil etmişlerdir.

 

Son olarak “Türkiye Ambute Milli Futbol Takımı”,  Avrupa Şampiyonu olarak Milli gururumuz olmuştur.

 

Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) Avrupa Şampiyonası'nın final karşılaşmasında Türkiye, İngiltere'yi 2-1 yenerek şampiyon oldu.

Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar Ve Çözüm Yolları

Engelliler gündelik hayatlarında kendi engellerini aşmış olsalar bile sosyal yaşam onlara pek çok engel çıkarmaktadır. Trafikte yaşadıkları sorunlar da bunların başında gelir. 

 

Bu sorunların en önemlileri ise şunlardır;

 

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve bunların hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hükümetlerin ve yerel yönetimlerin görevleridir. Belki engellilerin bir kısmı eğitilerek mevcut ortama uyum göstermeleri sağlanabilir.

Bu tedbirlerin alınması için valilik ya da kaymakamlık, belediye başkanlığı, trafik müdürlüğü, kara yolları müdürlüğü, deniz işletmeleri ve demiryolları işletmelerine hem ayrı ayrı görevler düşmekte hem de koordineli bir şekilde çalışmaları gerekmektedir.

Bu sorunlar ve alınması gereken tedbirler şunlardır:

1- Ağaçların, elektrik direklerinin, trafik levhalarının dikilmesinde belirli bir standart getirilmelidir. Bunların dikilmesi görme engellilerin ve ortopedik engellilerin yürümelerine engel olacak şekilde olmamalıdır:

·         Bunlar yol tarafındaki kaldırım kenarına aynı aralıklarla ve aynı hizada dikilmelidir. Öyle ki görme engelli bir kişi hangi kaldırıma çıkarsa çıksın karşısına çıkacak olan bu engellerin hep aynı olduğunu bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Şayet kaldırımın ortasına dikilmesi gerekiyorsa, kaldırımın yol tarafındaki kenarında bir kişinin ya da tekerlekli bir sandalyenin geçebileceği kadar boşluk bırakılmalıdır. Bebek arabası taşıyanların da aynı sıkıntıyı yaşadıkları unutulmamalıdır.

·         Ağaçların alt dalları görme engellinin kafasına çarpmaması için kesilmelidir.

·         Ağaç gövdelerinin etrafı geniş çemberlerle çevrilmelidir.

·         Trafik levhaları görme engellilerin kafasına çarpacak şekilde alçak dikilmemelidir.

·         Araçların çıkışını engellemek için kaldırım kenarlarına dikilen beton mantarlar, çok kısa olduğundan görme engellilerin ayağının takılıp düşmesine sebep olmaktadır. Şayet dikilmesi gerekiyorsa bunlar daha sık ( bir tekerlekli sandalye sığacak aralıklarla) ve mümkün mertebe yol kenarına yakın dikilmelidir.

2- Esnafın kaldırımlarda mallarını sergilemesine kesinlikle izin verilmemeli ve bunu önleyici tedbirler alınmalıdır.

3- Araçların kaldırımlara park etmeleri kesinlikle önlenmeli ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır.

4- Su birikintilerini engellemek ve yürüyüşü kolaylaştırmak için kaldırımlardaki çukurlar, bozukluklar giderilmelidir. Kaldırım yüzeyinin düz olmasına dikkat edilmelidir.

5- Kaldırımlarda bodrum kat girişi ya da merdiven boşlukları bulunmamalıdır. Zorunlu ise bunların bulunduğu kısımların etrafı demir parmaklıklarla çevrilmelidir.

6- Dış kenarı boş veya derin olan kaldırım (ya da kaldırımın olmadığı yollarda), bu kenara duvar ya da parmaklıklar yapılmalıdır.

7- Kaldırım olmayan yerlerde şayet araçların yollara park etmesi zorunlu ise kesinlikle ters park ettirilmemelidir. Görme engelliler araçların ters park edilmesinden dolayı özellikle kamyon, kamyonet gibi yüksek araçları bastonlarıyla fark edemediklerinden kafalarını çarpmaktadırlar.

8- Bütün trafik ışıklarına sesli sinyalizasyon takılmalıdır. Özellikle trafiğin yoğun , nüfusun kalabalık olduğu yerlerde ses sinyalizasyonu mutlaka bulundurulmalıdır.

9- Yol, kaldırım, kanalizasyon, telefon ve elektrik gibi yapım çalışmalarında mutlaka görme engellilerin fark edebileceği şekilde barikatlar yapılmalı, yapım çalışması biter bitmez çukurların üzeri kapatılıp düzeltilmelidir. Bu gibi yerlerde engellilere yardımcı olunması için uyarıcı levhalar bulunmalıdır.

10- Geniş kaldırımlarda görme engellilerin takip ederek yürüyebileceği farklı zeminler olmalıdır. Ayrıca yaya geçitlerinin ve alt/üst geçit girişlerinin zemini farklı döşenmelidir. Bu zemin görme engelliyi alt/üst geçit merdivenlerine götürebilmelidir.

11- Belediye otobüslerinde:

a- Durma düğmeleri bedensel engelli, kısa boylular ve çocuklar için mutlaka aşağılarda ve oturma yerlerine yakın yerlerde olmalıdır.

b- Otobüs ve minibüslerdeki koltukların dizilişinde tek yada en fazla iki çeşit standart getirilmelidir.

c- Otobüsün hangi durağa geldiği ve sonraki durağın hangisi olduğu anonsla duyurulmalıdır.

d- Giriş kapılarına sesli sinyalizasyon konulması görme engellinin otobüse kolay binmesini ve inmesini sağlayacaktır.

12- Otobüs Durakları görme engellilerin bastonlarıyla ve ayaklarıyla hissedebilecekleri şekilde zemini kaldırımdan farklı olmalıdır.

13- Tren, tramvay ve Metroda görme engellinin, bineceği kapıyı kolayca bulabilmesi için kapılara sesli sinyalizasyon yapılmalıdır. Ya da aracın belirli bir yerde durması sağlanarak açılan kapıya kadar olan kısımda zemin farklı olmalıdır.

14- Metroda sarı çizgi bastonla tanınabilecek şekilde tırtırlı ve 55-60 cm genişliğinde tutulmalıdır.

15- Vapurlarda yolcuların inip-binme yerlerinin her iki tarafına sesli sinyalizasyon konulmalıdır.

16- Bütün bunlarla birlikte trafik görevlileri, yol ve kaldırım yapım ve onarımında çalışanlar, vapur, metro, tren, belediye otobüsü çalışanları ile konuyla ilgili herkesin sık sık engellilerle ilgili eğitim seminerlerine katılmaları sağlanmalıdır.

17- En önemlisi toplumun engellilere karşı davranışları konusunda bilgilendirme programları hazırlanmalı ve televizyon, gazete ve broşürler aracılığıyla yayınlanmalıdır. Yukarıdaki uygulamaların birçoğu bu şekilde başarıya ulaşabilir.


Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümleri için;

 

Engelliler için şehirlerin alt yapısı konusunda yapılması gereken çok iş var. Ve biz AB ye girmek için bunları yapacağımıza dair gerekli belgeleri imzaladık. Tarihini bilmediğim yakın gelecekte sözüm ona bitirilecek.

 

Havaalanlarında ve yabancı sermayeli marketlerde, engelliler için düzenlenmiş, park yeri, tuvalet gibi düzenlenmiş şeyler var.

 

Birçok ülkede görme engelliler elinde baston olmadan yürüyebiliyor. Bunu kaldırım taşlarının biçimi, yönü vs. ile ayakları ile hissedip yapabiliyorlar.

 

Trene giden yolun taşları başka, otobüse giden farklı. Kaldırımda yürürken önüne ağaç çıksa, kaldırım bitse bastıkları taşlar ile anlayabiliyorlar. Onları taşlar yönlendiriyor.

 

4 yollu bir kavşakta bile trafik lambalarında hangi yöne yeşil yandığını çalan müzikle anlayabiliyorlar.

 

Tekerlekli sandalyeler için her şey özel düzenlenmiş.

 

Özel asansörler dahi var. Darısı bizim engellilere.

 

Engelli İstihdamı...

 

4857 sayılı İş Kanununun işverenlere getirdiği çalıştırma yükümlülüklerinden biri de engelli istihdamıdır. 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri çalışanlarının % 3'ü oranında engelli kişileri istihdam etmek zorundadır.

 

Engelli çalıştıran işverenlere asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, devletçe ödenir. Yükümlü olunduğu halde engelli çalıştırmayan işyerlerine de çalıştırmadıkları her engelli ve her ay için 2016 Yılında 2.212 lira idari para cezası uygulanmıştır.

 

Özel Sektörde Çalışan Engelliler

Engellilerin çalıştığı kamu kurum ve kuruluşu özelleştirme kapsamındaysa, kapatma ve tasfiye halleri dışında engelli çalışan işten çıkartılamaz.

Kapatma veya tasfiye halinde işine son verilen engelli vatandaşlar ildeki Türkiye İş Kurumuna başvurmalıdır. Bu durumda iş kaybı tazminatı, kurumun diğer çalışanlara tanıdığı hakların iki katı oranında ödenmektedir.

 

Engellilerle ilgili önemli birkaç söz...

 

·         Engelliye avuç açtırmayalım. Engelliyi eğitimsiz, işsiz, güçsüz bırakmayalım.

 

·         Engelliyi eğitip iş sahibi yaparak onu tüketici olmaktan kurtarırız. Engelliyi üretici yaparak mutlu ve yararlı duruma getirmeliyiz.

 

·         Engelliye acımak, ona yardım etmek suç değil; ama toplumların onları bünyesinden ayırması, kenara itmesi suçtur.

 

·         Engelli olmak suç değildir. En büyük engel, engellenmektir. Engelliler yardıma değil, şefkate muhtaçtır.

 

·         Engellilere saygı göstermez ve onları küçük görürsen yarın sen de aynı duruma düşünce saygı ve sevgi bekleyemezsin.

 

·         Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin.

 

·          Engellilere saygı, onlara yaşama sevinci verir.

 

·         Özel eğitim olmadan çağdaş eğitim olmaz.

 

·         Engelli insanlara saygı, insanlığa saygıdır.

 

·         Engelli olmak bir kusur değildir.

 

·         Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?

 

·         Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?

 

·         Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?

 

·         Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?

 

·         Engelsiz bir dünya için hep birlikte el ele.

 

·         Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

 

·         Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?

 

·         Siz zihinsel engelli yerine geri zekâlı ya da deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?

 

·         Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?

 

Unutmayalım ki; herkes bir engelli adayıdır...

 

Engelsiz bir yaşam dileği ile ...