Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından Bakan Nurettin Canikli’nin önderliğinde Esnaf ve Sanatkarlara yönelik düzenlenen projede işbirliği yapılan üniversitelerden birisi de Yıldırım Beyazıt Üniversitesi oldu. Projeye Gıda sektöründe analizleriyle destek olacak olan Türkiye’nin çiçeği burnunda üniversitelerinden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğanprojeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni bir üniversite olmalarına rağmen özellikle kamu kurumlarıyla yapılan birçok projede yer aldıklarını dile getiren Doğan, üniversite olarak projede yer alma gerekçelerini ve projenin esnaflara neler kazandıracağını Haber 7 mikrofonlarına anlattı.
-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi genç bir üniversite olmasına rağmen birçok önemli projeye destek oluyor. Öncelikle bu projede yer alma sebebinizi öğrenebilir miyiz? Bu proje esnaf ve sanatkarlara neler kazandıracak?
“Esnaf çocuğu olduğum için bu projenin benim için ayrı bir anlamı var”
İşte böyle bir proje içerisinde yer almaktan Yıldırım Beyazıt üniversitesi olarak gurur duyuyoruz. Tabi bu projenin benim için büyük bir anlamı var. Ben esnaf bir ailenin çocuğuyum babamda uzun yıllar esnaf olarak görev yaptı esnaf olarak yöneticilik yaptı. Esnaf ve sanatkarların dertlerini her zaman bizim bulunduğumuz ortamda konuşuldu.
“Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak 100’ün üzerinde devam eden projemiz var”
-Esnaflar gelişen teknolojiye uyum sağlamalı dediniz. Bu projeden sonra beden gücünün yerini teknoloji mi alacak?
- Esnaf ve sanatkar aslında ağırlıklı olarak işlerini çok küçük yatırımlarla beden gücü ile yürütüyor. Nüfusun %10 ila %15’lik bir kısmına aslında aile fertleriyle birlikte hitap ediyor. Bu yüzden esnaf ve sanatkarı sadece ekonomik faaliyet yürütüyor gibi görmekten ziyade toplumun sosyal ve kültürel özelliklerini de daha doğrusu toplumun nabzını tutma anlamında büyük bir görev ifa etmekte olduğunu söyleyebiliriz.
‘Esnaf ve Sanatkar güçlü olursa toplum güçlü olur’
Esnaf ve sanatkarların güçlü olması aslında toplumun güçlü olması anlamına geliyor. Fakat değişen ekonomik şartlar gelişen üretim şartları esnaf ve sanatkarı zor durumda bıraktı.
İşte bu projede hedeflenen mevcut durumu tespit etmek ve yapılacak bir analiz ile birlikte esnaf ve sanatkarları yeni koşullara uydurabilmek. Bu çalışma sonucunda hangi önlemlerin alınması gerektiği ile ilgili projenin tamamlanmasından sonra hem kamu kurumlarına hem de kamuoyuna bir sonuç bildirilir.
emre.ozcan@haber7.com
https://www.haber7.com/egitim/haber/1341961-esnafligin-projesinde-yildirim-beyazit-farki