Ehli beyt ev halkı ve ev ahalisi anlamına gelmektedir. Ehli beyt ismi, ilahi vahye mazhar olmuştur. Ehli beyt sevgisi her Müslüman ailede vardır. Bu nedenle hiçbir Sünni ve alevi olan aile, çocuğuna ‘yezid’ ismini koymamıştır.
Ehli beyte, her namaz kılan müslüman, namazında düa eder ve ‘Allahumme salli ala Muhammedin ve ala âli Muhammed’ niyazında bulunur. Bir müslimanın, nesline düa etmesi Allah’ın emridir. Kuran-ı kerim İbrahim süresi ayet 40 da İbrahim (as) ‘ Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz Duamı kabul et’ niyazında bulunmuştur.
Ehlisünnet görüşüne sahip olanlar; ehli Şianın kabul ettiklerini yani Hz. Hüseyinin (ra) neslinden gelenlerin, ehli beyitten olduklarını kabul etmekltedirler. Ehli şıa ise, Ezvacı tahırat ve Peygamber efendimiz (sav)’in hadislerinde yer alan Selmanı Farisininde ehli beytten olduğunu kabul etmemektedirler.
Ehlisünnete göre ehli Beytin görüşünü dini kaynaklara dayanarak açıklayalım. Ehli beyt: kur’an-ı kerim Ahzab süresi 34. Ayetinde şöyle yer almıştır ‘Evlerinizde oturun, eski cahiliye âdetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekâtı verin, Allah’a ve resulüne itaat edin. Ey ehli beyt! Allah sizden, sadece günahı gidermek(şan veşerefinizi kirletme ihtimali bulunan günahları sizden uzaklaştırmak) ve sizi tertemiz yapmak istiyor.’beyanı yer almaktadır.
Ehli beyt kime denir konusunda, Prof Hayrettin Karaman, başta olmak üzere, 6 prof ve doçentler tarafından hazırlanan ‘ku’r-anı kerim ve Türkçe açıklamalı meal adlı eserde’ şöyle yer almaktadır. Ahzab süresi 33.‘Ayette hıtabedilen Ehl-i Beyt,Resulluha’ın ev halkıdır.Ehli Beyt hususunda en uygun görüş şudur:Allah Resulunun evlatları,eşleri,torunları olan Hasan ve Hüseyin ve damadı Hz,Ali (ra) Ehli Beyti teşkil eder.’ Görüşünde dirler.
Bu konuda Yukarda açıklanan Ahzab sürei 33. ayetin mealinde Muhammet Hamdi yazır’ın tefsirindeki görüşünü aktaralım. ‘ Hz.Hasan ve Hüseyinin (r.a.m)’nın (Resulullah’ın) evladından olduğu gibi Hz. Ali dahi Hz. Peygamberin evinde yetişmiş Hz.Fatıma (ra) ile muaşereti, evliliği olduğundan ehli beytindendir. Bunların ehli beyitten olmaları Hz. Peygamberin diğer kızlarının ve onlardan olan evlatlarının, ehli beyitten olmalarına mani değildir.’
Şia, ayetin mevzuunu teşkil eden Ezvacı tahırat-ı (Muhterem eşlerini) hesaba katmayarak,ehli beytin Hz. Peygamberin kendisiyle ,Ali,Hasan ,Hüseyin Fatıma (ram) dan ibaret olduğunda ısrar etmek istemişlerdir.Ve bu yüzden İslam tarihinde çok büyük gürültüler çıkarmışlardır.
Aynı ayetin tefsirinin devamında Eshabı kiramdan ‘ Selman bizden ve ehli beytimdendir.’ Hadisi şerifi ile Selman Bile ehli beyitten sayıldığı halde Peygamberin (sav) Ezvacı Tahırat (Peygamberin hanımları ) ehli beyitten hariç sayılması ne garip bir taassuptur’ demektedir.
Ehli beyt imamları Hz. Peygamber Efendimiz (sa)’in soyundan gelen ve zamanlarında, insanlara, inanç, amel, ahlak, edep ve takvada güzel örnekler sergilemişlerdir.
Ehli beytten olanların bazılarının isimlerini ve hayatlarını kısaca gelecek yazımızda inşaallah açıklamaya çalışacağım.
Allah’a emanet olunuz.