Belediye Başkanımız Sayın Tuğluca belediyemizin www.cubuk.bel.tr web sitesini son düzenlettiği dönemlerde, yani aylar öncesinde ülkemizde ilk defa e-belediyeciliği başlatacağız diyordu. O gün yine pot kırmıştı. Aylar öncesinde, daha bizim belediyenin web sitesi faal bile değilken, İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir gibi anakent ve ilçe belediyelerinde internet ortamından bazı hizmetler veriliyordu. Geldiğimiz noktada başkanımızın e-belediyecilik anlayışında çok ilerleme olmuş. Nerdeyse iki yıllık dönemde sadece festivallerden resimler ve birkaç haber eklenmiş. Çoğu sayfa 2006 yılından beri güncellenmemiş bile. İletişim ve bilgi çağında siz karar verin.
2007 yılı sonuna doğru e-postama sokaklarıyla ilgili gelen bir okurumuzun şikayetini belediyenin web sitesinde bulunan ilgili birimlere ilettiğimde, kota sınırı aşımından iletilemedi cevapları gelmişti. Durumu e-posta ortamında Sayın Başkana da ilettim ama olumlu veya olumsuz bir dönüş olmadı. Daha önceleri de belediyemize bazı hususlarda e-posta göndermiştim ama cevap alamamıştım. Genel hakkında partisinin akparti.org.tr web adresinden Sayın Başbakanımıza bile mesaj gönderince birkaç ay içinde ilgili cevap geliyorken, (başkanın da bilgisi vardır) Fen İşleri Şantiyesinin gece çalışmalarını ankara.bel.tr adresinden şikayette bulununca ilgililer birkaç hafta içinde önce telefon edip ardından ilçemize gelerek yerinde inceleme yapıp en kısa zamanda da sonucu bildiriyorken bizim ilçe başkanımızın duyarsızlığının nedeni nedir? Hizmetlerle ilgili elden şikayet mektubu vermeye kalkınca da görevlisi okuyup, ben bunu resmen kabul edemem sonra kendisiyle görüşürsünüz diyebiliyor. Vatandaş şikayetini noter marifetiyle mi iletecek kendilerine? Varmamız gereken kanaat; Çubuk Belediyesi"nde e-posta adresi tanımlı bulunan başkanından aşağıdaki memurların çoğuna, genel anlamda internet kullanmayı bilmiyorlar yada vurdum duymazlık hakim. Linkler bölümünde Çubuk ile ilgili 7 adet web adresinden kapanmışlar ve henüz faaliyete geçenler bile var. Ama tarafsız haberlerin yer aldığı Çubukluların yakından takip ettiği en çok okunan cubukhaber.com haber sitesi bunca zamana rağmen kendisine yer bulamamış. Demek ki doğrulardan ve tarafsızlıktan rahatsızlık duyuluyor.
Başkanımız Tuğluca vizyonunu belediyemizin resmi web sitesinde Zoru başaran, fırsatı kaynağa çeviren, her alanda örnek ve model bir belediye olmak diye ilan ediyor. Son bir yılda ne yapabilir hep birlikte göreceğiz. Ama son dört yıllık çalışmasının ardından diyebileceğimiz LÜTFEN KİMSEYE ÖRNEK OLMAYIN, hatta Akyurt ve Çavundur gibi belediyeleri örnek alın.
Gönül ister ki, 09.07.2004 tarih ve 5215 sayılı BELEDİYE KANUNU ile 10.07.2004 tarih 5216 sayılı Büyük Şehir Belediyesi Kanunu öncelikli olmak üzere görev ve yetki kapsamında yasal sorumluluklarını takip ederek uygulamaya koyabilsinler. Anakent belediyesinden gelmesi gereken hizmetin ne kadarı alınabiliyor. Doğalgaz ulusal bir proje ve bu kapsamda icra ediliyor. EGO doğalgazı özelleştirmeye çalışıyor. İhaleyle birileri tesisat işini birileri dağıtım işini alıyor. Akyurt"ta bile var. Kadınlar lokali hoş bir çalışma, ama belediyemizin değil sayın Gökçek beyin eşinin çalışması diye biliyoruz. İlçe belediyemiz sağlık, toplu taşıma, yol, su, imar gibi temel hizmetleri ifa ederken, eh işte idare eder cinsten değilde hakkıyla yerine getirebilse keşke. Sonrasında çok şey bekleyebiliriz. Mesela mı, Belediye Diş Polikiliniğimiz açılmıştı, kapanışı bile duyurulamadı.
Belediyemiz ve Ak Parti İlçe Teşklilatından en azından gençliğimize sahip çıkacak projeler üretilmesini beklemeliyiz. Bunu en basitinden Altındağ belediyesi, hatta nüfusu bizim dörtte birimiz olan Akyurt yapabiliyorsa bizimkiler de yapabilirler. Gençlere sahip çıkacak internet ortamından, mesleki eğitim, ders takviye etüd programları, sinema, spor ve eğlence yerlerine kadar gençliğimizi kahve ve dumanaltı internet kafelerden kurtaracak gençlik merkezleri kurulsun. Basit bir tüyo vereyim, bu gençleri orta vadede seçmen olarak yönlendirebilirlerse kendilerine siyasi faydası da çok olur.
Gençlik Merkezleri kurulsun. Bütçesi sorun değil. Oy alınsın diye binlerce aileye verilen bilumum yardımlar sadece hak edenlere verildiğinde arta kalan belediye kaynakları ziyadesiyle yetecektir. Hatta kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli projeler üretilsin. Okul binaları, spor salonları dahi kullanılabilir. Partilerin ilçe teşkilatları ve gençlik kolları da proje kapsamına dahil edilsin. Trabzon"da 17 adet gençlik merkezi kurulmuş. Nedeni gençliğe sahip çıkarak terör oluşumları başta olmak üzere tehlikelerden gençliği korumak, istikbale milli değerlere haiz salih vatandaşlar yetiştirmek. Altındağ belediyesinin faaliyetleri ile Akyurt"ta başlatılan çalışmalar da ışık tutabilir.
Sayın İbrahim Taşkesti"nin duyarlılığı hepimize örnek olmalı. Son yazısı için takdirlerimizi sunuyoruz. Özellikle delikanlı çağındaki gençlerimize sahip çıkalım. Dünyayı kendi başlarına keşfetmeye çıkmasınlar. 13-18 yaş arası kızlarımız ve oğlanlarımız Uyuşturucu, Sigara, Alkol, Terör, Kapkaç, Adi Suç, Cehalet, Fuhuş gibi kötülüklere hiç maruz kalmasınlar. İnternet dünyadır. Dünya insana en büyük nimettir. Öğretmen veya görevli bir uzman gözetiminde internet demek dünyadaki bütün güzellikler, kütüphaneler, basın yayın, üniversite, şehirler, ülkeler demek. Bırakalım okullarda bilgisayar sınıflarında öğretmenleri gözetiminde boş zamanlarını kendilerini geliştirerek geçirsinler. Belediye imkanlarıyla halka açık internet salonları açılsın, gençliğimiz ve halkımız öğretmenler veya görevliler gözetiminde internet dünyasını tanısınlar, isteyenler bedeli mukabili lazer çıktısı alabilsin.
Gençlik merkezinde sinema da olsun, tiyatro da izlesinler, hem bu salonlarda eğitim konferansları da düzenlenir. Sadece yazları halı saha turnuvası düzenlemek sportif hizmet addedilmemeli. Gençliğimizin enerjisini sporun çeşitli dallarında yıl boyu düzenlenen müsabakalarda ve spor eğitiminde ortaya çıkaralım. Gençlerimizin beden ve ruh sağlığına dikkat edelim, sağlam nesiller yetiştirelim.
Muhasebesini doğru yaparsak, gençlerimizin cep telefonlarına yaptığımız giderin yarısına evde bütün ailemizi internet ortamıyla tanıştırabiliriz. Çocuklarımız ödev veya eğlence için gittikleri kafelerde sigaraya ve uyuşturucuya başlamadan evde oturma odasında kendini geliştirebilir, bizler de her türlü haber ve bilgiye ulaşabiliriz. Artık lüks değil, farkında olabilsek telefondan daha elzem bir ihtiyaç. Mesela 1999 yılından beri biraz da işimizin gereği, internet hem işte hem evimizde. Önümdeki şu demode toplama bilgisayarı 8 yıl önce yaklaşık 1500 Dolara almıştım. Üst modele geçmek için 250 YTL harcayıp iki kez değişiklik yaptırdım ve şimdi 300 YTL etmez bile. Rekabet ortamı internet sağlayıcı çok, aylık bağlantısı 20 YTL. Sigara içen bir veli Allah rızası için paket tüketimini yarıya indirebilse bütün bir ailesinin hizmetine hem bilgisayarı almış hem de bağlantı ücretini ödüyor olur.
Belediyemizin internetten korkması yersizdir. Başkanımız TV"lerde gezmek yerine icraat ve projelerini web sitesinden duyurabilir. TV izlenme oranı nedir ki? Anonslara rağmen halkımız dizisinden vaz geçip de ne diyor başkanımız demiyor bile. Zaten konuşması hep aynı, en az yarısı Turşu Festivali. WEB dünyaya açılmak demektir. Belediyemizin ve yerel merkezi yönetimlerimizin katkılarıyla istikbalimizin teminatı gençliğimize asgari düzeyde bilgisayar öğretmeliyiz. Mail yazamayan, Word ve Excel bilmeyen lise mezunları artık bir hiç demek. Esnaf için de gelecek yıllarda durum hazin olacak. Yeni Ticaret Kanunu tasarısında ticari hayatta bile zorunlu hale gelecek olan web sayfası ve e-posta adresi, küreselleşen dünyada piyasanın kendisi, zamanın gereği, bilginin paylaşımı, zamanda mekanın yokluğudur. Doğru kullanılırsa kullanan için en büyük nimetlerdendir.
Sağlıklı nesiller yetiştiren, zamanın teknolojisini kullanabilen, ileri görüşlü zamanı yakalayan, üretken ve eğitimli Çubuk için hep beraber el ele gönülden çalışalım. Yetişmekte olan gençliğimize acilen sahip çıkalım. Hizmette yarışıp, bir tuğla da biz koyalım. Belediyemiz gençlik projelerine katkılarının yanı sıra, kendisi de zamanın teknolojisini kullanarak plan ve uygulamalarını basınla ve kendi sitesinde paylaşmalı ki (belediye misyonunda belirttiği gibi, şeffaflık, açıklık, sosyal belediyecilik vs.) halk olarak görüşlerimizi dile getirebilelim.