DSİ 5. BÖLGE’DEN KÖYLÜLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 51. Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen ve ekibi Yukarı Çavundur Mahallesi’ndeki köylüleri bilgilendirdi.

 Şuayip YAMAN

 

Yukarı Çavundur Göleti Sulaması İnşaatı çalışmaları esnasında zarara uğrayan bahçe sahiplerinin şikâyetlerinin artması üzerine Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak’ın daveti üzerine köye gelen DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 51. Şube Müdür Vekili Mahmut Dilmen ve beraberindeki görevliler ile yüklenici firma yetkilileri, Köy Derneği binasında köylülerin sorunlarını dinleyerek, açıklamalarda bulundular. 

 

 “Yukarı Çavundur Göleti Sulaması Projesi” çalışmaları kapsamında zarara uğrayan köylüleri aydınlatmak amacıyla Dernek Binası’ndaki ‘Bilgilendirme Toplantısı’na; Dernek Başkanı Osman Şahbudak ve mağdur olan köylüler katıldı.

 

Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen yaptığı açıklamada , “Yukarı Çavundur Göleti bitti. Sulama Kanalı’nın inşaatını ise bitirmek üzereyiz. Gölet sulama amaçlı kullanılacak.

 

Şimdiye kadar 1500 metre boru döşendi. 4000 metre daha döşenecek. Çalışmaları seneye bitireceğiz.

 

Bahçelerden geçişlerde tutanak tutacağız. Devlet olarak çalışmalarımızda kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bahçelerdeki zarar-ziyanlar anında tespit edilip ödenecek. Ayrıca arazisinden boru geçenlerin de ödeme yapılacak.

 

Bir bahçe sahibi, Bahçemde patates ve mısırım var. Elma ve armut gibi meyvelerim var. Mahsuller bir aya kadar kaldırılır. Ama kesilen meyve ağaçlarının durumu ne olacak? Diye sordu.

 

O zaman zarar-ziyan tespiti yapılacak. Mağdur olan bahçe sahibine ödeme yapılacak. İfadesini kullanan Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen, Aynı tarla içinde oynamalar olabilir. Boru hattının geçtiği yerde zarar ziyan meydana gelirse tespitler yapılıp ödenecek. Bir patlak bir zarara olduğunda tekrar geleceğiz. Tespit yapacağız.”

 

Bir Köylü vatandaş Proje çalışmalarını haber vermeden başlattınız. Oysa çalışmalar öncesi bilgilendirme yapmış olsaydınız daha iyi olmaz mıydı? dedi.

 

Arazi sahiplerine daha önceden haber verdik. Ama yinede arazileri eski haline getireceğiz diyen Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen, “Bir hafta önceden bahçede meyve olarak, ürün olarak ne var. Sayılır Ondan sonrada gerekli ödemeler yapılacak.

 

Tekrar ediyorum çalışmalar esnasında yukarıdan aşağıya ne kadar zarar verildi. Gerekli zarar-ziyan tespiti yapılıp ödenecek. Aynı işlem bundan sonraki çalışmalar içinde geçerli.

 

Yaşlı bir kadın, Ben bir dul karıyım. Benim bahçemin bir tarafından girilmiş, diğer tarafından çıkılmış, ben de bir mağdurum.

 

Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen,, Dere yataklarının kontrolü DSİ’ye aittir.

 

Proje çalışmaları esnasında kime zarar verildi ise tespiti yapılacak. Zarar ziyanı karşılanacak”

 

Zarar ziyanları tespit edelim. Borunun geçtiği hangi arazi de ne zarar varsa “Arsa irtifakı hakkı ödenecek.”

 

Tesviyeler yapılmadan, düzeltmeler yapılmadan firmayı (yüklenici) buradan çıkartamayız.

 

Yüklenici firmanın yetkilisi aksaklıkları giderecek.

 

Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak, İşte biz bu nedenle (zamanında yazılı zarar- ziyan tespit yapılmadığı için) Bilgilendirme Toplantısı istedik.

 

Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen, Bir aksilik çıkmazsa 2 ay sonra biz işimizi bitirip gideceğiz.

 

HDPE Boru’da dönme (esneklik)  imkânı var. CTF Boru da ise bu özellik yok.

Üstelik Köy’ün arazisi de az olduğu için CTF bu kullanılıyor.

 

Bahçe sahibi Mustafa Mercan, Çalışmalar esnasında neden doğru gitmediler de, benim bahçeme girdiler. Benim 100 m2. Bahçem var. Bunun % 60’ını devlet aldı. Bana arsanın  % 40’ı kaldı.

 

Aşağıda yer var. Yukarıda yer var. Bu sudan doğru da gidebilirdi.

Ama Firma yetkilisi, Benim elimde proje var. İstediğim yerden giderim dedi.

 

Ve bahçeme girdiler.

 

Bir köylü vatandaş, Proje, masa başında çizilmiş bir proje. Önceden işaretlenmiş yerler var. O proje öyle değil de, Çay aşağı gitseydi. Daha iyi olurdu. Kimseye zarar vermezdi. Bu durumda kimse mağdur olmazdı.

 

Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen, İşte biz de zararın minimumun daha altında olmasından yanayız. Bunun için çalışıyoruz.

 

Bir köylünün proje bittikten sonra suyun kullanım izni ile ilgili bir sorusuna Bölge Müdür vekili Mahmut Dilmen, Biz burada projeyi bitirdikten sonra Belediye’ye teklif edeceğiz. Belediye kabul etmezse köylüye teklif edeceğiz.

 

Bu nedenle siz köylüler şimdiden uzatma taleplerinizi hazırlayın...

 

Dağıtım esnasında ana boruya kılçıklar atılacak. Köylüler suyu bu kılçıklardan abone olarak alacak.

 

Bilgilendirme Toplantısının ardından DSİ Yetkilileri ile köylüler birlikte çalışmaların yapıldığı arsa ve bahçelere gitmek üzere yola çıktılar. Burada inceleme ve araştırmalarda bulundular...

 

******

 

GÖLET’TE ŞİMDİYE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR İLE İLGİLİ HABERLER…

 

DSİ 5. BÖLGE İLE YÜKLENİCİ FİRMA ARASINDA İHALE YAPIDI...

 

Ankara-Çubuk Yukarı Çavundur Göleti Sulaması İnşaatı İşinin Sözleşmesi İmzalandı...
 

12.01.2015 tarihinde ihale edilen Ankara Çubuk Yukarı Çavundur Göleti Sulaması İnşaatı”nın sözleşmesi Bölge Müdürü Mahmut Dündar ile yüklenici firma yetkilileri arasında 20 Şubat 2015 tarihinde imzalandı.


Yukarı Çavundur Göleti Sulaması ile brüt 370 ha tarım arazisi sulanacaktır.
Sözleşme bedeli 4 605 717 TL'dir. (20 Şubat 2015)  


DSİ 51. ŞUBE MÜDÜRÜ NİHAT OĞUZ PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ...

 

Ankara'nın Çubuk ilçesini ziyaret esen Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı 51. Şube Müdürü Nihat Oğuz, Yukarı Çavundur Barajı Sulaması Projesi ve ilçede yapılması planlanan sulama barajları hakkında bilgi verdi.

 

Ankara'nın Çubuk ilçesini ziyaret eden Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı 51. Şube Müdürü Nihat Oğuz, Yukarı Çavunudur Barajı Sulaması Projesi ve ilçede yapılması planlanan sulama barajları hakkında bilgi verdi.


Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında, mahalle muhtarları ve halkla bir araya gelen Oğuz, bölgede yaklaşık 40 bin dönüm alanı suya kavuşturmak için çalışma yürüttüklerini belirtti.


Sulama projesinin hayata geçirilmesiyle bölgede sulu tarımın yapılabileceğini anlatan Oğuz, "Bu proje ile Yukarı Çavundur başta olmak üzere bölge mahallelerimizdeki çiftçilerimizin yüzü gülecek. Bu alanların suya kavuşmasıyla ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirleri önemli ölçüde yükselecek. Artık şehir merkezine göçler duracağı gibi tersine bir göçte de olacaktır." ifadesini kullandı.


-"Yeni sulama barajları ve göletleri yolda"


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun doğal yaşamı ve yaban hayatını koruma konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Oğuz, Çubuk'ta yaptıkları çalışmaların tarım ve hayvancılığın yanında geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaban hayatının yoğun olarak yaşadığı bilinen bölge için can suyu olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:


Yukarı Çavundur Barajı tamamlandı, sulama kanallarının çalışması devam ediyor. Ayrıca bu projenin yanında Akkuzulu Mahallesi'nde bir sulama göleti çalışmamız var, bunun proje çalışmaları başladı. Küçükali Mahallesi'nde sulama göleti ihalesi yapıldı, şu an planlama aşamasında. Eskiçöte ve Sarısu mahallelerimizde sulama göletleri, planlama ihalesi aşamasında. Yine bu yıl Avcıova ve Akbayır'da da 2 adet gölet etüdü daha yaptık ve ilk inceleme onaylarını verdik. Bunlarla ilgili su ölçümlerine başladık. Hâlihazırda Eskiçöte, Küçükali, Sarısu, Akkuzu göletleriyle ilgili çalışmalar devam etmektedir.


Çubuk'ta Karakavak ve Hil derelerinin ıslahı için çalışmaların başladığını da aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:


“Bu derelerle ilgili proje kısmını Çubuk Belediyesi üstlendi ve biz de projelerin onayını ve inşaatını yapacağız. Bu derelerin takriben uzunluğu 7 kilometredir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi içinden geçen, zaman zaman debisi yükselen Azman Deresi'nin de proje çalışmaları başladı. İnşallah burasını da üniversitemize yakışır bir şekilde yapacağız.

 

Bugün burada yaptığımız toplantıda yeni talepler de geldi. Biz bunların da inşallah ilgili birimlerimizle bir değerlendirmesini yaparak uygun olursa vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için gerekli çalışmasını yapacağız.

 

Tüm çalışmaların tarım ve hayvancılığa büyük bir katkısı olacaktır. Özellikle sulama göletleriyle birlikte ilave istihdam imkânı ve gelir artışı sağlanacak. Tarımda sulama maliyeti önemli ölçüde düşürülüp verimlilik artacağından ülke ekonomisine de katkısı büyük olacak ve yöre halkının ekonomisi güçlenecek.

 

Bunun yanında biliyorsunuz bölge geniş ormanlık ve el değmemiş bakir alanlara sahip bulunuyor. Dolayısı ile İç Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının yaşadığı en canlı bölge konumunda bulunuyor. Bu yaptığımız barajlar ve göletler bu bölgelerde yaban hayatının yeniden canlanmasına da vesile olacaktır.” (AA) 12.02.2017

 

DSİ GÖLETİ ÇEVRESİNE HAYAT VERECEK...

 

Yukarı Çavundur Mahallesi halkının yaklaşık 9 yıldan bu yana hayalini kurduğu bir proje nihayet gerçekleşmek üzere ...

                                

Yukarı Çavundur Mahallesi mücavir alanına yaklaşık 7 km. mesafede ve Aydos Dağı eteklerinde başlatılan DSİ Gölet’inin yapımında sona gelindi.

 

Ankara Çubuk Yukarı Çavundur Gölet’inin temelden yüksekliği 40,5 metre olup, Baraj 1,060.000 M3 1.06 milyon m³ su biriktirme hacmi ile 3.700 dekar zirai alanı sulayacaktır.

 

Gölet çevresindeki yerleşim yerlerine 25 km. Uzunluğunda bir boru hattı döşenecek. Bu suretle 3.700 hektar alan sulanacak.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, Çubuk İlçesi'nin Yukarı Çavundur Mahallesi sınırları içerisindeki Gölet’in yapımı tamamlandığında çevre de tarımsal sulama yapılacak.

 

Sulamadan, Yukarı Çavundur ile birlikte, Hacılar, Okçular, Çit ve Sele başta olmak üzere çevre köyleri de faydalanabilecek.

 

Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yaklaşık 500 dönümlük ekilebilir alana sahip Direkli Mahallesi’ne de boru hattı döşenmesini istiyor.

 

Gölet’in arıtma sistemi kurulduğunda içme suyu olarak da kullanılabilecek.

 

Araziler bu proje ile hayat bulacak; Bu suretle bölgede sulu tarıma geçilmesi ve sulu tarıma uygun sebze ve meyvelerin yetiştirilmesine olanak sağlayacak...

Göletten içme suyu olarak faydalanılabilir; Büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıllarda içme suyu sıkıntısı çekecek olan ilçemiz için bir can simidi olabilir... 

 

Yalnız burada bir sorun ortaya çıkıyor. Şöyle ki;

 

İyi kaynaklardan aldığım bilgiye göre: DSİ Gölet’i, 2017 içersinde bitmiş olacak ve ASKİ’ye devredilecek. Bu suretle ASKİ’ de hazıra konacak, bunu fırsata dönüştürüp vatandaşlardan sulama ücreti alacakmış...

 

Böyle bir uygulama inşallah olmaz...

 

Gölet, bölgenin turizmi açısından da çok önemli bir proje..

 

Ayrıca burası mesire alanı olarak da kullanılabilir; Gölet tamamlandığında etrafı çamlar ve yeşilliklerle güzelleştirilerek muhteşem bir mesire alanına dönüştürülebilir. Sadece bölgenin değil, Başkent’inde mesire ve cazibe merkezi haline getirilebilir.

 

Yalnız bu çalışmalar doğanın ekolojik dengesini bozmadan yapılmalı..

 

En önemlisi de Karagöl’de yapılan tahribatlar burada yapılmamalı...

 

Yeni Sulama Barajları ve Göletleri de Yolda...

 

Geçtiğimiz günlerde Çubuk'u ziyaret eden Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı 51. Şube Müdürü Nihat Oğuz, Yukarı Çavundur Barajı Sulaması Projesi ve ilçede yapılması planlanan sulama barajları hakkında bilgi verdi.

 

Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında, çevredeki mahalle muhtarları ve halkla bir araya gelen Oğuz, bölgede yaklaşık 40 bin dönüm alanı suya kavuşturmak için çalışma yürüttüklerini belirtti.

 

Sulama projesinin hayata geçirilmesiyle bölgede sulu tarımın yapılabileceğini anlatan Oğuz, Bu proje ile Yukarı Çavundur başta olmak üzere bölge mahallelerimizdeki çiftçilerimizin yüzü gülecek. Bu alanların suya kavuşmasıyla ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirleri önemli ölçüde yükselecek. Artık şehir merkezine göçler duracağı gibi tersine bir göçte de olacaktır. Dedi.
 

Çalışmalara Hız Verildi...  (Şuayip YAMAN)   27.02.2017 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Çubuk Kuzey Yıldızı Sanayi Sitesi 2026’da Açılacak
Çubuk'ta Kayıt Dışı İstihdama Dikkat Çekiliyor
Çubuk Basma Peyniri: Gelenekten Sofralara
Çubuk Basma Peynirine Yoğun Talep
Çubuk'ta patlıcan turşusu mesaisi başladı