Doğal Gaz Ne Kadar Ekonomik?

Şakir Arıkan

Doğal Gaz Ne Kadar Ekonomik?

Benim gibi orta ve üst yaştakiler çok iyi hatırlar. Doğal gazın ithalat sebeblerinden biri, 1980’li yıllarda Ankara’da yaşanan ağır hava kirliliğiydi. Bu nedenle, Bulgaristan sınırından Ankara’ya kadar 842 km’lik hat iki yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı ve  doğal gaz konutlarda ilk kez Ankara’da   kullanılmaya başladı.

Tarih 1988.

Tarih 2008.

Çubuk’ta gaz kullanılmaya başlandı. Bağlantı hattının kat ettiği yol  sadece 20 km.  Yani ortada açıkça geçikmiş bir hizmet var. Bu arada Türkiye’nin 63 vilayeti ve onlarca ilçesine gaz arzı sağlandı. Bu gecikmeli hizmeti, lütfen hiç kimse başarı olarak anlatmasın, hiç kimseyi de kandırmasın. Dünü unutup geleceğe bakacaksak da, sokak ve servis hatları ile en kısa zamanda Çubuk genelinde doğal gazın yaygınlaşmanın sağlanması gerekir. Şuan yapılmaya çalışıldığı gibi. Hava kiirliliğinin önlenmesi için de bedava kömür yerine bazı belediyelerde uygulanan gaz yardımı sistemine geçilmesi ayrı bir önem arz etmektedir.

Kim ne derse desin doğal gaz bir medeniyet projesidir. Kendi gazını üreten ve eski doğu bloku  ülkeleri dışında Türkiye gibi gazı ithal ederek kullanan ülkelerin tamamı gelişmiş ülkeler.  İnsanımızın da bu hizmetten en ekonomik şekilde yararlandırılmasını sağlamakda genel ve yerel temel politika olarak pekiştirilerek uygulanmalıdır.

Gelelim doğal gazın ekonomik değerlendirmesine. Böyle bir değerlendirme yazısının Çubuk’lu okurlarımız için hazırlama fikri, Çubuk’ta bir arkadaşımınla yaptığım tartışma üzerine oldu. Arkadaşım büyük bir sitenin yöneticisi ve doğal gaza geçmemekte ısrar ediyordu. Ona göre kömür doğal gazdan çok hesaplıydı. Gelin hesabı bir de birlikte yapalım.

Ankara’da ortalama bir konutun normal oda sıcaklığında, yani 22° C’de ısıtılması için gerekli enerji miktarı yaklaşık 12.300.000 kcal. Standard tip aile yani 4 kişinin yaşadığı varsayılan bu evde  mutfak ve sıcak su ihtiyacı için gerekli enerji miktarı da yaklaşık 2.200.000 kcal’dir. Toplamda 14.500.000 kcal’lik bu enerji için tüketilecek yaklaşık gaz miktarı ise 1.900 m³’dir. Bu gazın bugünkü fiyatdan bedel ise yaklaşık 1.370 TL.

 

Bu konutun eş değer ısınma, sıcak su ve mutfak ihtiyacının karşılanması için gerekli ithal kömür miktarı 2,6 ton, mutfak ve banyoda kullanlacak LPG ise yaklaşık 233 kg, yani yaklaşık 19,4  adet büyük tüp. Kömür ve tüp için ödenecek bedel ise yaklaşık 2.150 TL.

 

Fark %56.  Bir dairenin kolon tesisatı, iç tesisat, kombi ve radyatör  abonelik için ortalama peşin maliyeti 3.500 TL olduğu varsayarsak, doğal gaza geçiş yatırımının geri dönüşümü 4,5 yıl. Yani yatırdığınız 3.500 TL’nin tamamını beşinci yılda cebinize geri koyabilirsiniz.

 

Ortalama bir dairedeki doğal gaz tüketimi binanın izolasyonuna, oda sıcaklığına ve ısıtılan hacim/ bölme  sayısına göre 1200-1500 m³ aralığına kadar düşebilir.  Kömür ve LPG ile yaptığımız karşılatırmada eşdeğer enerji miktarı oransal aynı kalsa da; fark az, gaza dönüşüm yatırımı aynı olacağı için yatırımın geri dönüşü bir miktar uzayabilir, yani 4,5 yıl olmaz da 5 yıl olur.

 

Doğal gazın medeniyet projesi oluşu iddiamızın temelinde ise doğal gazın çevreci olmasının yanında, kesintisiz  ve zahmetsiz emre amade olması ile  soba kullanımı zorlukları yatıyor. İlk yatırım maliyetinde zorlanabilirsiniz ama kısa sürede bu paranın cebinize geri döneceğini ve hayatınıza kayda değer bir konfor ve refah getireceğini dikkate almakta büyük fayda bulunmaktadır.

 

Bu arada Cemal T. arkadaşıma selamlar! Umarım dönüşümü kış iyice gelmeden yetiştirirsin.

 

Türkiye ve dünya gündemine sık sık gelen arz güvenliği, yani gaz kesintisi olur mu sorusunu Ankara’lı konut tüketicisi için %1’in altında olduğunu, işin teknik ve ticari yönünü bilen birisi olarak belirtmek isterim.   

 

Değerli okuyucular, önümüzdeki haftadan itibaren Avrupa’nın doğal gaz arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi kapsamında geliştirilen Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde, tarafıma tevdi edilen yeni görev gereği yazılarıma Viyana’dan devam edeceğim.