DİKKAT! OKUMADAN GEÇMEYİN -SINAV KADAR ÖNEMLİ: TERCİH

Özel Çubuk Sınav Temel Lisesi Kurucu Temsilcisi Aziz Güzel ve Uzman Rehber Öğretmeni Abbas İnanç, öğrenci ve velilere dikkat etmeleri gereken çok önemli bilgiler verdi.

2018 YKS İÇİN NE    DEMELİYİZ?

           

            1 ve 2 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen TYT ( Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavlarında milyonlarca öğrenci yeni uygulanan sınav sistemi ile geleceğe dair umutlarını şekillendirmeye başladı. Zorlu ve uzun bir süreci geride bırakan öğrenciler, bir takım belirsizliklere rağmen yine de geçmiş yılların izlerine bakarak bir yol çizmeye  çalıştılar. 10 yıl kadar uygulanan YGS-LYS’den sonra öğrenciler hem uygulama tarihi  hem de soru sayıları ile yeni bir sınav psikolojisini yaşarken bugünden sonra tercih sürecine kendilerini hazırlamanın telaşı içindeler.

 

SINAV KADAR ÖNEMLİ: TERCİH

           

            Sevgili öğrenciler, 2018 YKS her yönüyle yeni bir sınav anlayışıyla, 10 yıl kadar tecrübe ettiğimiz eski sınav sistemi hakkında tüm bildiklerimizi sıfırlayarak, bu süreçte yine de değişmeyen önemli bir sonucu ortaya koymuştur. O da TERCİH SÜRECİ . Dikkat edilmesi gereken “bazı kurallar” diye anlatamayacağımız, yerine “bir çok kural” diyerek sınırlarını genişleteceğimiz bir  dönem bizi bekliyor. İsterseniz önce bazı istatiksel verileri görüp sonra tercih sürecinin nelerle daha doğru olacağını sizinle paylaşalım.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ OLAN HER YIL

TERCİHLERDE SÜPRİZLER YAŞANDI !!!

Tercih diyerek başladığımız bu paylaşıma önce bir yol haritası ile adım atalım.

Sınava katılım sayıları:

TYT: 2 Milyon 300 bin kişi

AYT: 1 Milyon 900 bin kişi

            Bu sayılar geçmiş yıllarla mukayese edildiği zaman 2018 YKS’ye katılımı en fazla olan bir sınav olarak bakmak gerekir. ÖSYM’nin en kalabalık katılımlı sınavlarından biri olan Üniversite Giriş Sınavları bu yönüyle ciddiyeti üzerine çeken bir uygulamadır. Ancak toplam üniversite kontenjanın   1 milyon kadar olduğu ülkemizde her 2 kişiden birin yerleşme şansı bulabileceğini söylemek yanlış olamayacaktır. Gözden kaçırılmaması gereken bir istatiksel bilgi vardır ki o da sınava girmeyen ve barajı geçemeyen ve tercih yapmayacak öğrenci sayılarıyla bu şans biraz daha artmaktadır. Bu çerçevede öğrenciler TYT’de 150, AYT’de 180 puan baraj uygulaması ile sıralamalarını bu puanların üzerinde tuttuklarında rakiplerini azaltma şansına sahip olacaklardır.

24 Tercih hakkı ile öğrenciler, gelecek planlarını sıkı bir şekilde yapmaya başlarken, kontenjan ve rakiplerinin sayı oranı ile arasında kuracakları bağın, hedeflerine ulaşmanın en mantıklı ve pratik yolu olduğunu söylemek ALTIN KURAL olarak karşımıza çıkmaktadır.

DİKKAT !!!

TYT’de 150 puan barajı

AYT’de 180 puan barajı

 

DİKKAT !!!

31 Temmuz Sonuçlar  Açıklanacak

7—14 Ağustos Tercih Zamanı...

 

TERCİHLERDE,

MESLEKLERİ İYİ TANIYIN

       

            Sevgili öğrenciler, tercih süresince bir çok etkenin baskısı altında kalmak gibi zorluğu yaşayacaksınız. Herkesin çok bildiği veya çok bilmiş tarzıyla sizleri etkilemeye çalışacağı bir sürece kendinizi hazırlayınız. İşin özünde mantık ve akılla beraber gerçekçi düşünceleri bulup uygulamak için size önerim şunlardır.

ÖSYM kılavuzunu iyi okumak,

Arkadaşlar kılavuzu okuyarak doğru anlamak çok önemlidir. Çünkü bundan başka yol haritan olmayacaktır. Bazı durumlarda tercih robotlarına bile güvenmemek lazım. Küçük bir rakam veya bilgi, tercih robotlarınca aktarılırken hata oluşturabilir. Lütfen tercih listeni son haline getirdiğinde ÖSYM kılavuzundan kontrolünü yap…

Uzman rehber öğretmen(ler)den fikir almak (Mesela bizden. ;)

Kılavuzu yorumlamak ustalık ister. Bu açıdan bir veya birden fazla rehber öğretmenden fikir alarak kafanızda bir sınır çizmelisiniz. Ancak bu sene bu bölüm gelmez! bu bölüm gelir! diye yorum yapan rehberlikçiklerden uzak durmayı ihmal etme…

Örnek tercih listeleri oluşturmak

Akıl, mantık ve gerçekçi önerilerle aldığın meslek, bölüm veya üniversite önerilerini lütfen kafanda bir şablona oturtmaya çalış ve bunu asla değiştirme. Onun için birden fazla öneri ve araştırma seni bir noktaya getirir ve artık sen olacaklar bunlar diyerek, oluşturduğun sınırda küçük esnemelerle kendini sonuca hazırla. Aksi durumda kafa karışıklığı yaşarsın...

Üniversite hakkında bilgi almak

Bölüm hakkında bilgi almak

Öğrencilerin ve velilerin en çok sorduğu sorudur, “Üniversite mi, Bölüm mü?” Bakın bu süper tartışma götüren bir konudur. Gerçek şu ki artık öncelik öğrenciler için “ÜNİVERSİTE” olmuş durumda. Neden mi? En iyi bölümü bile öğrencilerin vasat veya taşra olarak nitelendiren üniversitelerde okuma hevesi yok. Bunun yanında öğrenciler “İYİ ÜNİVERSİTE” de vasat bir bölümle gelecek kurabileceğini düşünüyor. “Yabancı dil, erasmus, sosyal beceri kazanımları, proje destekleri, teknokent imkanı, sportif aktivite, kariyer planlaması gibi unsurları iyi üniversitelerde sıradan bir bölümle bile yakalama stratejisi aslında çok da yabana atılacak bir durum değildir. Çünkü artık insanlar diplomalarının yanı sıra başka referanslara sahip olmak zorunda olduklarını bilmeliler. Ama yine de garantici bakan bazı öğrenciler “BÖLÜM” mantığıyla her yerde okunacağını iddia etmelerini de eleştirmemek lazım. Tabloyu da inceleyerek ne anlatmak istediğimi anlarsınız diye düşünüyorum.

Maddi durumu esas almak

Aileniz ile yapacağınız sağlıklı istişareler sizi karar verme noktasında rahatlatacaktır. Çünkü 2-4-5-6 yıllık eğitim hayatınız onların maddi desteği ile geçecektir. Bu konuda zorlanacağınız kararları ertelemekten başka çareniz olmayabilir. Karşılıklı sağlıklı iletişimler her zaman bir KAZANÇTIR...

 

BAZI İSTATİKLERİ GÖRMEK LAZIM !!!

 

            Sevgili öğrenciler, 2018 YKS’nin belki de en büyük problem alanı, bana göre puan türlerinin azaltılması ve öğrenci sıralamalarında yığılma olma ihtimalini içinde barındırması olacaktır. Geçmiş yıllarda uygulanan ve sayısal öğrencilerin de tercih alanı olanı MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 puan türleri bu yıl sadece SAY. puanı olarak karşımıza çıkarken, eşit ağırlık öğrencileri için TM-1, TM-2 ve TM-3 yerine EA. puanı ; sözel öğrencilerin için ise TS-1, TS-2 puan türleri yerine sadece SÖZ. puanı ilan edilecektir. Bu tek puan türleri, görülecek ki yığılmanın nedeni olacaktır. İsterseniz bu nedeni şöyle kısaca tarif edelim, öğrencilerimizin bu yıl ki AYT sınavında alanı olmasa bile diğer derslerin testleri ile ilgili çözdüğü her bir soru, alan dışı puanın hesaplanması için yeterli olacaktır. Örneğin bir eşit ağırlık öğrencisi ikinci oturum olan AYT sınavında, fen bilimleri testinin ister tamamını ister bir sorusunu bilerek veya bilemeyerek işaretlemesi durumunda TM puanını hiçbir şeklide etkilememek şartıyla SAY puanını hesaplatabilecektir. Buradan yola çıkarak, açıklanacak sınav sonuçlarında SAY puanı hesaplanan öğrenciler arasında ne kadar diğer alan öğrencisi olduğunu kestirmek zor olacak ve tercih sürecinde de bazı yanılgılara maalesef neden olacaktır. Yine bir detay olarak şunu söylemek gerekir, geçen yılın 50 bininde yer alan bir eşit ağırlık öğrencisi, bu sene 90 bin bandındaki öğrenci ile aynı konumda olabilmesi kuvvetle muhtemeldir. Çünkü az önce verdiğimiz örnek de  olduğu gibi kendi sıralamasının önünde olan ama bu alana dahil olmak istemeyecek sayısal öğrencisinin sayıca fazla olma ihtimalidir. Yine bu konu ile ilgili son bir fikir vermek gerekirse, sayısalda ilk 100 bin, eşit ağırlıkta ise ilk 180 bin içinde ki öğrenciler rahat bir tercih süreci geçirecekler gibi gözüküyor; çünkü aşağıdaki tablo bu konuda işimize ışık tutacak bilgilere sahip. Sadece birkaç bölüm için oluşturduğumuz tablo, kontenjanlarının artmasıyla kendilerini tercih edecek öğrencilere bir gönül rahatlığı müjdeliyor.

 

İyi bölüm, kötü bölüm yoktur…İyiye ulaşacak, fırsatı yakalayacak birey yada ufku kapalı birey vardır.

               

                Sevgili gençler ve değerli veliler, sınav süreci ve sonrası, önemli bilgilerin paylaşıldığı ve en sağlıklı bilgilerin sizlere anlaşılır bir şeklide aktarıldığı bir yolculuktur. Bu açıdan Özel Çubuk Sınav Lisesi olarak yılların tecrübe ve birikimi ile sizlere, yukarıda anlattığımız bilgilerin daha fazlasını sunmak üzere, bu zorlu süreçte yardım etmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu yazımızın devamı niteliğinde diğer önemli bilgileri, sizlere yakın zamanda sunacağımızı belirterek şimdilik sizlerden üniversite veya bölümleri inceleyip araştırıp kendiniz için bir taslak oluşturmanızı isteyeceğiz. Başarılı ve umutlu günler diliyoruz.

 

BÖLÜM

2017 KONTENJAN

SAYISI

2018 KONTENJAN

SAYISI

ARTIŞ

MİKTARI

TIP

13.642

14.643

1001

DİŞ HEKİMLİĞİ

4.635

6.104

1469

ECZACILIK

2.608

3.366

758

HUKUK

15.745

16.662

917

PSİKOLOJİ

6.942

8.112

1.170

BESLENME ve DİYETETİK

4.622

5.632

1.010

FİZİK TEDAVİ ve REH.

4.836

5.603

767

İNŞAAT MÜH.

12.048

12.872

824

BİLGİSAYAR MÜH.

8.782

9.209

427

MAKİNE MÜH.

10.842

11.601

759

ELEK.– ELKTRON. MÜH.

10.797

11.364

567

HEMŞİRELİK

14.506

14.936

430

Abbas İNANÇ

Rehber Öğretmen

Aziz GÜZEL

Kurucu Temsilcisi

 

      

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

ÇUBUK EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ KERMES DÜZENLEYECEK...
Kaymakam Bakır ve Başkan Demirbaş, okulları ziyaret ederek eğitim durumu hakkında bilgi aldı.
Çubuk'ta Okul Kantinleri Denetlendi
Çubuk'ta öğrencilerden Terör Mağdurları Derneği'ne ziyaret
ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLHAN ERANIL GÖREVİNE BAŞLADI...