Acehan, yaptığı açıklamada, ilçeyle özdeşleşen, "yarı değerli taşlar" sınıfındaki agat taşının, bölgesel özellikleri bakımından "dünyada tek" olduğunu savundu.
Bundan sonraki hedeflerinin ilçedeki atölye sayısını artırmak olduğunu dile getiren Acehan, şöyle devam etti:
"Çubuklu ve bantlı' dediğimiz kendine özgü tek örneği olan karakteristik taşımız, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaret belgesine kavuşturuldu. Yani agat taşımızın patenti alınmış oldu. Dolayısıyla bu taş koleksiyoncular açısından bir kayıt belgesini de elde etmiş oldu. Bundan sonra çalışmalarımızı daha da artırarak bunu endüstriyel bir ürün olarak kullanmaya sıra geldi. Bu taşları küçük atölyelerde kolye, küpe, yüzük gibi takılarda kullanıyorduk. İnşallah bundan sonra bu iş biraz daha büyüyerek endüstriyel hale dönecek. Taşın belgelenmesinden sonra ciddi manada ilgi ve talep arttı."
Acehan, taşın birçok faydasının olduğuna inanıldığını vurgulayarak, "Taşın dokunduğumuz zaman insana huzur veren bir yapısı var. Peygamberimiz de doğuda akik olarak isimlendirilen bu taşlardan, yüzüğünde kullanmıştır. Çölde develerin yanaklarına konulan bu taşların, susuzluğa karşı dayanıklılığı da artırdığı bilgisi var. Bunların haricinde de birçok konuda faydası olduğu rivayet ediliyor." diye konuştu.
Agat taşının, sanayide kullanılmasıyla ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlanacağını söyleyen Acehan, şöyle devam etti:
"Ege Üniversitesinden gemoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Hatipoğlu’nun verdiği bilgiye göre bizim Susuz ve Kuyumcu bölgesinden başlayıp Şabanözü’ne kadar uzanan bölgede yaklaşık 300 milyon ton agat taşı rezervi bulunuyor. Bu rezervi doğru şekilde işlediğimizde ülke ve ilçe ekonomisine yaklaşık 30 milyar dolar gelir sağlanmış olacaktır. Yakın bir zamanda agat taşımızın ilçemizin en önemli bir gelir kaynağı olacağına inanıyorum.’’
Başkan Acehan, daha önce de "Çubuk turşusu"na coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını anımsattı.