Çubuk'ta "Yeşil Altın" Hasadı Başladı

Çengelköy bademi denilen salatalıkların yetiştirildiği ve turşu ticaretine başlanıldığı Çubuk'ta yıllık yaklaşık 15 bin ton civarında turşuluk salatalık hasadı yapılıyor

HÜSEYİN YİĞİNER- Ankara'nın Çubuk ilçesinde 'yeşil altın' olarak tabir edilen turşuluk salatalığınhasadına başlandı.

 

Türkiye'nin turşu ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Çubuk'ta, köylülerin bir kısmı geçiminisalatalık üretiminden sağlıyor. Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950 yılından bu tarafa yetiştirildiği Çubuk'ta yıllık yaklaşık 15 bin ton civarında turşuluk salatalık hasadı yapılıyor.

4 bin 200 dekar alanda salatalık ekimi yapılıyor

İlçede turşu üretiminde kullanılmak üzere yaklaşık 4 bin 200 dekar alanda salatalık ekimi yapıldığını söyleyen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak, turşu üretimiyle birlikte bu rakamın her yıl arttığını belirtti.

Salatalık hasadının sektöre ve ilçeye hayırlı uğurlu olmasını dileyen Akbayrak, şunları söyledi:

"Yaklaşık 4 bin 200 dekarlık bir alanda salatalık, yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda domates, bin dekara yakın da biber ekimi yapıldı. 30 Mayıs itibariyle meydana gelen doludan dolayı ilçemizde 35 köy ve mahallemizde özellikle sebzede ciddi anlamda zarar meydana gelmişti. Bu ürünlerin tekrar yeniden ekimi yapıldı. Normal şartlara göre örneğin salatalıkta bir buçuk ila üç ton arasında bir verim beklerken, bu sene bir buçuk ile iki buçuk tona yakın bir verim bekliyoruz. İnşallah istediğimiz ölçülerde bir verim elde ederiz. Çubuk turşusunun hammaddesi olan salatalığın yüzde 80'ine yakını Çubuk'ta yetiştiriliyor. Yaklaşık 20'lik kısım ise dışarıdan ilçemize getiriliyor. Turşunun hammaddesinin tümünü ilçemizde karşılaya bilmek için seracılığı teşvik ediyoruz. Ümit ediyoruz ki dışarıdan turşu malzemesi almak yerine dışarıya turşu malzemesi de göndereceğiz. Tüm çalışmalarımız bu yönde."

Çubuk turşusunun salatalığı özeldir

Kendilerine ilk ürünlerin geldiğini belirten Çubuk Tadım Turşuları Gıda Mühendisi Fatih Taşkesti, hava sıcaklıklarının artmasının bazı bölgelerde hasadı yaklaşık 10 gün erken başlattığını ifade etti.

Her cins salatalıktan Çubuk turşusu olmadığını hatırlatan Taşkesti, "Bize tarladan gelen salatalıklarıboylarına ve genişliklerine göre burada 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırıyoruz. En arkada da turşu olmayan malzemeleri ayırıyoruz ve onları üreticiye iade ediyoruz. Bunları kasalara koyduktan sonra imalat kısmına geçiriyoruz. İlk başta ki süreç bu şekilde işliyor. Yağmur, dolu olmadığı sürece bu yılda iyi bir üretim bekliyoruz" diye konuştu.

Üretici verimden memnun

Gökçedere Mahallesinde turşuluk ürünler ürettiğini kaydeden salatalık üreticisi İsmail Erkan, hasada yeni başlamalarına rağmen verimin oldukça iyi olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 10 yıldır salatalık ekimi yaptığını vurgulayan Erkan, "Turşuluk salatalık ekimi yaprak geçimimizi sağlıyoruz. Her yıl 50 dekar salatalık ve 15 dekar domates ve biber ekimi yapıyorum. Son yıllarda örtü altı sebze üretimi de yapmaya başladık. Ürün hasadı için tarlada 40 işçi çalışıyor. Daha ilk mahsul olmasına rağmen verim normal ve bu yıl tahminime göre 100 tonun üzerinde salatalık bekliyorum" dedi.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Çubuk Kuzey Yıldızı Sanayi Sitesi 2026’da Açılacak
Çubuk'ta Kayıt Dışı İstihdama Dikkat Çekiliyor
Çubuk Basma Peyniri: Gelenekten Sofralara
Çubuk Basma Peynirine Yoğun Talep
Çubuk'ta patlıcan turşusu mesaisi başladı