Çubuk Toplum Sağlığı Merkezi ve Ankara Yenimahalle KETEM iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, Halk Eğitim Merkezinde verilen seminerde kanserin tanımı, nedenleri, belirtileri, tanı yöntemleri, tedavisi ve korunma yollarıyla yöntemleri hakkında bilgi verildi.
"4 Şubat Dünya Kanser Günü" etkinlikleri kapsamında slayt eşliğinde doktor Fethiye Gündüz Menteş ve Hemşire Remziye Halitoğlu tarafından verilen eğitim seminerinde, meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi, serviks kanseri, smear alınması gibi konularda da bilgi aktarıldı.
Kanserin, Türkiye'deki ölüm sebepleri arasında kalp ve damar hastalıklarının ardından 2. sırada yer aldığını söyleyen doktor Menteş, kansere bağlı ölümler artarken getirdiği ekonomik yükünün de fazla olduğuna işaret ederek, "Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Korunma tedbirlerinin alınması ve erken teşhis çok önemlidir. Kanserle mücadelede başarıyı uzun bir zamanda görebiliriz. Özellikle tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınması gerekir" diye konuştu.
Türkiye'de kansere bağlı hastalıkların son yıllarda hızla arttığını ve bu nedenle ilçede çeşitli çalışmalar yürüttüklerini verilen seminerlerin de bunlardan biri olduğunu söyleyen Çubuk Toplum Sağlığı Müdürü Funda Demirhan Çil, "Farkındalık yaratmak adına bu tür eğitimleri vermekteyiz. Ayrıca rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığını, meme kanseri için 40-69 yaş aralığını, kalın bağırsak için de 50-70 yaş aralığındaki vatandaşlarımıza tarama yapıyoruz" ifadesini kullandı.