Çubuk'ta "Gönül Elçileri" tanıtım toplantısı yapıldı

Çubuk'ta "Gönül Elçileri" tanıtım toplantısı yapıldı

                                                                                                  Şuayip YAMAN

 

 

“Gönül Elçileri Projesi” kapsamında, Hizmet Alanları Yönetim toplantısının ikincisi de Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.

Toplantı’ya kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kadın izleyici katıldı.

Başbakan Recep Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen “Gönül Elçileri Projesi” kapsamında ilçemizde, İlçe Kaymakamı Cemal Şahin’in eşi Dr. Gülay Şahin’in öncülüğünde geçtiğimiz yıl (15.03.2013) çalışmalar başlatılmıştı.  

 

Ankara Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Yekeler, “Koruyucu Aile, Kadınlar İçin Mesleki Eğitim projesi, Aile Eğitim projesi ve yeni hizmete açılan Sosyal Hizmet Merkezlerinin tanıtımı konularında önemli açıklamalarda bulundu.

İl Müdürlüğünün Misyonu ve Vizyonu hakkında da önemli bilgiler veren Yekeler, “Misyonumuz: Birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemektir.

 

Vizyonumuz ise: Türkiye’nin 2023’e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güölü ailelerden oluşa müreffeh bir toplum için, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir bakanlık olmaktır.

 

Sosyal Hizmet Merkezlerimizde; Toplum Merkezleri, Aile Danışma Merkezleri, Gündüzlü Çocuk Merkezleri ve Yaşlı Hizmet Merkezleri olmak üzere dört merkezde hizmet veriyoruz.

 

Sosyal Hizmet Merkezleri hakkında da bilgi veren İl Müdürü Yekeler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koruyucu ve önleyici hizmetleri yeniden yapılandırması kapsamında; yeni bir hizmet anlayışıyla, arz odaklı bir yaklaşımla hizmet sunumuna imkan verecek şekilde oluşturulmuş gündüzlü kuruluşlardır.

 

Vatandaşımızın eğitim, sağlık, güvenlik gibi sosyal hizmetlere de ulaşımını kolaylaştırmak amacı ile daha yaygın bir hizmet ağı ile faaliyet göstermek üzere gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarını tek çatı altında birleştiren merkezlerdir.  

 

İlimizde nüfus yoğunluğu ve merkeze uzaklık durumlarına göre 15 ilçede açılması planlanan Sosyal Hizmet Merkezlerinden; Altındağ, Çubuk, Mamak, Sincan, Gölbaşı, Kazan ve Polatlı faaliyetlerine devam etmektedir. 2014 yılı içersinde de diğer 8 merkezin açılması planlanmaktadır.

 

           

Koruyucu, Önleyici ve Destekleyici Eğitim programları konusunda da önemli bilgiler veren İl Müdürü Yekeler, “Sosyal Hizmet merkezlerimizde; Aile Eğitim Programı (AEP), Evlilik Öncesi Eğitim Programı, 0-3 Yaş Aile Eğitim Programı, 3-6 Yaş Aile eğitim Programı, 7-19 Yaş Etkili Ebeveynlik Programı, Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP), Baba Destek Eğitim Programı (BADEP), Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ve Sigara-Alkol  ve Madde Kullanımını Önleme Eğitimi Programı (MAKEP) verilmektedir.

 

 İl Müdürü Yekeler, Sosyal Hizmet Merkezleri’nde verilen hizmetleri ise; “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri, Çocuk ve Gençlere Yönelik Sosyal Hizmet Faaliyetleri, Engellilere Yönelik Hizmetler, Yaşlılara Yönelik Hizmetler, Kadına Yönelik Hizmetler, Şehit Yakınları ve Gazilere Yönelik Hizmetler, Aile Danışmanlığı, Boşanma Süreci ve Sonrası Aile Danışmanlığı ve Sosyal, Kültürel ve Sportif Etkinlikler olarak, konu başlıkları ile açıklayarak bu konularla ilgili önemli bilgiler verdi. 

 

İl Müdür Yardımcısı Ferhat Türkoğlu, “Dezavantajlı Grupları Bize Bildirin”

Ülkede çok güzel şeyler yapıldığını belirten Türkoğlu, “Ülkedeki hemen hemen her alandaki gelişmeler bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Şehirleşme ve kentleşme sonucu çağdaşlaşma yaşanıyor.

 

Modern binalarda insanların birbirine selam vermemesi, hal hatır sormaması bizleri üzen olaylardır.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Hizmet birimleri ile o kentte çalışan insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Gençlik, yaşlılara hizmet, Aile Danışma, Toplu Hizmet Merkezleri ile insanlara hizmet verilmektedir.

 

Sosyal Hizmet birimlerinde, 4 yıllık yüksek okul mezunları, psikologlar, sosyoloji öğretmenleri sizlere hizmet veriyorlar.

 

İl Müdürlüğü Ankara da 15 Sosyal Hizmet Merkezi açmayı kararlaştırdı. Şimdilik 7 tanesini açtık. Diğer 8’inin ise bu yıl içerisinde açılması planlanmaktadır.

 

Çubuk Sosyal Hizmet olarak hizmet veriyor. Çocuk, genç, yaşlı, engelli dezavantajlı guruba düşmeden onlara hizmet verir

 

Evlat Edinme, suça yönelik çocukların rehabilitasyon hizmeti hakkında da bilgi veren Türkoğlu,”Kadınlara yönelik şiddetin azaltılması statüsünün artırılması, ilgili kuruluşlara yerleştirilmesi sağlanır.

 

Engellilere yönelik olarak; onların bakıma alınması bakım yerlerine yerleştirilmesi, Evde bakım yapılması ve ayrıca yoksulluk içinde olan ailelerin sosyal imkanlarının yükseltilmesi de bizler için çok önemli konulardır.

 

Koruyucu Hizmetler, Evlilik Öncesi Eğitim, Aile Eğitimi, Boşanma, Madde Kullanımını Önleme Faaliyetleri gibi önemli hizmetler veriyoruz. Ankara da bunlardan yararlananların sayısı 22 bin civarında..

 

Ankara da boşanmak üzere olan 234 aile ile görüşülmüş, 135 tanesi boşanmaktan vazgeçmiştir.

 

Acil Durum Bildirge Formu hakkında bilgiler de veren Türkoğlu, “ Dezavantajlı bir olayla karşılaşırsanız. Bunu bize bildirin” dedi.

 

İl Müdür Yardımcısı Osman Doğan,  “Sizde Bir Koruyucu Aile Olabilirsiniz”

 

Koruyucu Aile konusunda açıklamalarda bulunan İl Müdür Yardımcısı Osman Doğan,  “Koruyucu Aile Modeli ve Gönül Elçiliği Projesi gönüllülük üzerine kurulmuştur.

 

Temel gaye, sahip oldukları kaynakların ve bilgilerin Bakanlık olarak çocuk, kadın, engelli grubuna yansıtılmasıdır.

 

Gönül Elçisi olmak isteyenler İl Müdürlüğüne başvurabilir.

 

“Biz Büyük Bir Aileyiz”

 

Gönüllü Elçiler, sahip oldukları birikim ve kaynakları bizimle paylaşacaklar.

 

Gönüllü Aile Modeli, Koruyucu Aile hakkında da bilgi veren Doğan, “Koruyucu Aile hizmetine katılan bir insan, bir çocuğumuzu topluma kazandırırsa hem vicdanen ve hem de manen mutlu olur.

 

Bu model de sorunlar bırakılmamalı.. Bu hizmet güçlü bir hizmettir. İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri’ne müracaat etmek gerekir.

 

“Koruyucu Aile olaya karar verdiğiniz andan itibaren verilecek eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve yüz yüze görüşmelerle birlikte, çocuğun her türlü ihtiyaçları için ekonomik olarak da size destek sağlanacaktır. Hizmet süresince yalnız kalmayacaksınız. Çünkü hep yanınızda olacağız

 

Koruyucu Aile olmak için: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Türkiye’de sürekli ikamet etmek, 25-66 yaş aralığında olmak, En az ilkokul veya ilköğretim mezunu olmak, Düzenli bir gelire sahip olmak, Evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz kişiler olmak gerekir.

 

Komisyonumuz bunu değerlendirir. Ve size, “ Koruyucu Aile Olabilir” diye, olur verir.

 

Burada size bir ay süre verilir. Burada sizler çocukla anlaşıp anlaşamadığınızı görürsünüz. Çocukla iyi bir bağlantı kurarsanız, çocukla eşleştirme yapılır. Sonrasında da sizle, “Koruyucu Sözleşme “ yapılır.

 

Böylece çocuklara uygun aile bulunuyor ve siz de büyük ailenin bir ferdi oluyorsunuz.

 

Çocuk Koruma Kanunu 18 yaştır. Çocuk 18 yaşına gelinceye kadar sizle kalıyor. Biyolojik, eğitim, sosyal, manevi destek veriyorsunuz.

 

Bunlar sizi vicdanen, manevi yönde bireysel anlamda tatmin edecektir. Çünkü toplumsal manada katkı yapıyorsunuz.

 

Ankara da Koruyucu Aile olarak 150 aile var. Çocuk Hizmetleri Şubesi’ne ise 250 başvuru aldık” dedi. Bunları inceliyoruz” dedi.

 

İl Müdür Yardımcısı Fatma Sönmez: “Her Kadın İkinci Bir Şansı Hak Ediyor”

Kadınlar İçin Mesleki Eğitim konusunda sunum yapan İl Müdür Yardımcısı Fatma Sönmez, “Her kadın ikinci bir şansı hak ediyor. Kadın olmak ayrıcalıklı bir statü.. Kadınlar hayatlarının hangi evresinde sorunlar yaşıyorsa oradan sonra ikinci bir hayatları olsun.. Eğitimi yarım kalmış kadınların eğitimlerini tamamlamaları gerekir.

 

Amacımız onların kaldıkları yerden hayatlarına dokunabilmektir. Kadın önce çocuktu. Kız kardeşti. Anne oldu. Sonra da evin büyüğü oldu.

 

Diploma olmazsa bir mesleki eğitim verelim. Kadın evin her şeyi, bir evin toparlayıcısıdır. Mesleki eğitimle kadınlar ekonomik her şeyi yapabilirler.

 

18-60 yaş kadın hizmeti; Kadın şoför, kadın temizlikçi.. Kadın geleceğe mutlu ve umutlu baksın.. Böylece hem kadınlar kazansın ve hem de biz..

 

Kadınlar ikinci bir şansı hak ediyor!

 

Hem kadınlar kazansın hem ülkemiz. Çünkü Biz Büyük Bir Aileyiz.

 

Bugün siz de iyi bir şey yapın. İmkânsızlıklar dolaysıyla okuyamamış bir kadının Mesleki Açık Öğretim liselerinde yeni açılan alanlara kayıtlarını yaptırın. Onlara geçerli bir meslek ve iyi bir iş kazandırın.

 

Her Kadının Bir Mesleği, Her Kadının Bir Geleceği Olsun…

 

Biz kadınlar doğuştan ‘Gönül Elçileriyiz” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...