Çubuk'ta, ‘Dilin Kadarsın’ projesi kapsamında yayın yönetmenliğini ve yazarlığını öğrencilerin yaptığı 35 ayrı kültür ve sanat dergisi yayınlanmaya başladı.
Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan‘Dilin Kadarsın’ projesi kapsamında ilçede bulunan ilk, orta ve liselerde kültür, sanat ve edebiyat dergisi yayınlanmaya başladı.
İlçe genelinde 35 ayrı derginin yayınlanırken, toplam 33 bin adet dergi basılarak öğrencilere ve ailelerine dağıtıldı. Ayrıca yayınlanan dergiler bir araya getirilerek kitapçık halinde getirildi.
Yayın yönetmenliğini ve yazarlığını öğrencilerin yaptığı dergilerin ilk sayısının yayınlanması nedeniyle düzenlenen törene Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Tuncay Acehan, İlçe Müftüsü Bilal Kara, Yazar Hüseyin Su, dergi yazarları öğrenciler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nde ilk sayıları yayınlanan dergilerin tanıtıldığı programın sonunda Yazar Hüseyin Su tarafından küçük yazarlara nasıl yazar olunacağı hakkında bir konferans verildi.
Yazar Hüseyin Su, söyleşi, kompozisyon, deneme, fıkra, makale ve şiir alanında öğrencilere önemli bilgiler verdi. Öğrencilik yıllarının Çubuk’ta geçtiğini anlatan Su, anılarını ve hatıralarını öğrencilerle paylaştı.
Memleketi Maraş'da yaşayanların okuma sevgisini ve geçmişte Kahraman Maraş’da okuma salonların durumlarını salonda bulunan minik yazarlarla paylaşan Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, okumanın ve yazmanın önemine işaret etti. Projede emeği geçenleri ve öğrencileri kutlayan Kaymakam Şahin, projenin Türkiye’ye örnek gösterilecek bir proje olduğunu söyledi.
-Çubuk’ta Türkiye’ye bir örnek daha, her okulun kendi edebiyat dergisi var
Projeyi bizzat kendisinin takip ettiğini söyleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, ‘Dilin Kadarsın’ projesinin nasıl doğduğunu ve hangi aşamalardan geçtiğini anlattı. Eğitimin özünün dil olduğunu aktaran Aslan, dilde bir farkındalık oluşturmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
“Doğrusu biz eğitimin özünün dil olduğunu düşünüyoruz, düşünmenin özününde dil olduğunu düşünüyoruz. Dil yoksa düşünme yoktur. Bu nedenle dilde bir farkındalık oluşturmak istedik, dili vurguladık. Bu yılı 2014- 2015 eğitim öğretim yılını dil yılı ilan ettik. Bu kapsamda yaptığımız bazı faaliyetler var. Özellikle Çubuk ta her gün öğrencilerimiz sektirmeksizin ve ciddiye alarak bir saat okuyoruz Çubuk olarak. Birde okumakla birlikte okumanın bir ürünü olmalı bir ürünü ortaya çıkmalı oda yazmadır. Sırf öğrenci ürünlerinden oluşan tüm okullarımızda birer dergi çıkarmaya karar verdik. Birinci dönemin başında itibaren tüm okullarımızdan ürün akışı söz konusu oldu kültür komisyonumuza. Ben bizzat kendim ilgilendim, mesaiden sonra, hafta sonları, özellikle kültür komisyonumuzdan arkadaşlarımızla ilgilendik. Çok güzel 35 tane dergimiz çıkmış şuanda oldu. Bu dergilerimiz tabi ki bir başlangıç, ikinci dönem ikinci sayısında daha dolu dolu dergiler çıkaracağız. İçerikli dergiler çıkaracağız tüm okullarımızda bu işin nasıl yapılması gerektiğini görmüş oldular anlamış oldular. Bu dergiler tüm öğrencilerimize dağıtılacak.”
-Hedef Kitlemiz Geleceğimizin Teminatı Çocuklar ve Gençler Olacak
Belediyecilikte hedeflerinin insana yatırım olduğunu vurgulayan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, bunun için kültürel ve sosyal etkinliklere çok daha fazla önem verdiklerini kaydetti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte çok güzel etkinliklere imza attıklarını aktara Başkan Acehan,”Bizim en önemli hedef kitlemiz çocuklarımızdır. Dolayısıyla sosyal ve kültürel çalışmalarımızın da ana öğesi çocuklar ve gençler olacaktır. Özellikle bu hafta kültür ve sosyal çalışmalar açısından milli eğitim müdürlüğümüzle ortak olarak çok güzel çalışmalar yaptık. Bugün değerli konuşmacımız Hüseyin Su abimiz ile birlikte belki 40 yıla yakın bir yolculuğumuz var. Bu yolculukta da özellikle belli bir düşüncenin davanın mücadelecisi olarak yol aldık. Bunu yaparken da biz daima insanın, çocuklarımızın, toplumun iki dünya saadetini temel olarak bir mücadele yürüttük. Bugün yapılacak bu çalışmada da bunların bir parçasıdır. Dil konusu gerçekten toplumu kültürel ve edebiyat yönünden temsil eden en önemli unsur durumundadır. Bugün kendimizi ifade edebilmenin, toplumun dertlerini ifade edebilen, kişiliği belirlemenin en önemli unsuru dildir. Kültürümüzde edebiyatımız da dilimizde de olan yozlaşma ve iletişim çağında yaşadığımız iletişimsizlik, birbirimizden kopukluk, artık aileleri bırakıp aile içerisinde ki fertlere kadar, bu bozulma dağılma ve çözülme devam etmektedir. Bu konuda ben milli eğitim müdürlüğümüzün yaptığı bu çalışmayı bir milat olarak değerlendiriyorum” dedi.
-Minik Yazarlara Teşekkür
Çalışmaya katılan başta minik yazarları, öğretmenlerini ve ailelerini tebrik eden Başkan Acehan, belediye başkanlığı süresince daha çok çocuklar ve gençler üzerine yoğunlaşarak hizmetler yapmaya çalışacaklarının müjdesini verdi.
Dergilerin hazırlanması aşamasında teknik olarak öğrencilere destek olmaya çalıştığını ifade eden Öğretmen Tayfun Öztürk ise, “Dergilerimiz yaklaşık 600 öğrencinin katılımıyla 600 tane eseri içeren her okulumuza 35 okulumuza ayrı ayrı dergiler hazırlandı. Bunların hepsi bir araya getirilerek bir kitap hazırlandı. Yaklaşık 250 okul personelimiz, öğrencimiz bu ‘Dilin Kadarsın’ projesi için dergide desteklerini verdiler. Toplam 30 bin civarında dergi basıldı. Bunlar okullarda öğrenci sayıları kadar dağıtım yapılacak. Her eve her veliye, muhtemel o okulun çevresindeki her esnafa dergi ulaştırılmasını hedeflendi” diye konuştu.