KENT KONSEYİ’ NDEN İLK İCRAAT:
“ÇUBUKLULAR TEK YÜREK YABANA CAN VERİYOR” KAMPANYASI
Şuayip YAMAN
Çubuk Kent Konseyi tarafından başlatılan "Çubuklular Tek Yürek Yabana Can Veriyor” kampanyası çerçevesinde Çubuk 2 Barajı’nda yaban hayvanları için yem bırakıldı.
Çubuk Kent Konseyi son günlerde etkili olan kar ve tipi nedeniyle aç kalan yaban hayvanlarına yönelik olarak vatandaşlarında destek ve katkısı ile “Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Veriyor” yemleme kampanyası başlatmıştı.
Dernek üyeleri ve katılımcılar, çeşitli araçlarla çıktıkları Çubuk 2 Barajı’nda, kış şartlarından dolayı yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları için çok sayıda saman balyası, ekmek, buğday ve çeşitli yemlerden oluşan yiyeceklerden bıraktı.
Özellikle de Kampanya’nın Onur ve Gurur Konukları 6 yaşındaki kreş öğrencilerinin bu konudaki çabası görmeye değer, son derece de takdire şayan bir davranıştı. Bu davranışlarıyla büyüklere adeta bir ‘doğa ve hayvan sevgisi’ dersi verdiler. Onlara bu onurlu davranışlarından dolayı çok teşekkür eder; Sağlıklı, mutlu ve başarılı nice yıllar dilerim.
Kampanya’ya: Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Çiğtanem Kreş ve GBE (Gündüz Bakım Evi), Başak Pınar Kreşi, Yücelhan Spor Kulübü, Çubuk İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Çubuk Kuran Gençleri, Çubuk Avcılar Kulübü üyeleri, Çubuk Orman Şefliği personel, MHP Çubuk İlçe Teşkilatı temsilcileri ve Çubuk Platformu üyeleri katıldı.
Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, “kampanyamıza katılan sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Öncellikle bu küçük yaşta doğa bilincine ulaşan minik yavrularımızın ailelerine ve öğretmenlerine sonsuz teşekkürler ederim. Çubuklular olarak tek yürek yaban hayatını koruyoruz. Bu nedenle doğaya yem bırakıyoruz.
Kampanyayı birkaç gün içerisinde planlamamıza rağmen, halkımızdan çok güzel katılım oldu.
Bizlere her türlü desteği veren Belediye Başkanımız Sayın Dr. Tuncay Acehan’a teşekkür ederim.
Ayrıca yem bağışlayan, araçlarıyla malzemelerin taşınmasına katkıda bulunan halkımıza teşekkürü borç biliriz. Önümüzdeki yıllarda da aynı etkinliği halkımızın destekleriyle devam ettirmek istiyoruz. Dağlarımızın gerçek sahipleri orada yaşayan hayvanlardır. Onlarda canlıdır, onlarında yemeye ve içmeye hakkı var. Onlara elimizden geldiği kadar yardım etmeliyiz., bir yerlere yem ve yiyecek bırakmalıyız” dedi.
Kampanyaya katılanlara teşekkür eden Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan yaptığı anlamlı konuşmada, “Böyle bir etkinliğe katılmaktan sonsuz mutluluk duydum. Şüphesiz buranın en güzel konukları bugün bize destek verenbu güzel ve hayvan ve doğa sever minik yavrularımız.
Bize sokak hayvanlarını itlaf edin, kısırlaştırın diyorlar. Biz ise onlara yardım diliyoruz ve bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Çünkü onlar da birer canlı.. Şu soğuk Kış günlerinde hayvanlara yem bırakmalıyız “ dedi.
Avcılar Derneği Başkanı Ayhan Şahan ve eski Başkan Mesut Yaşar yemlemenin nasıl yapılacağı konusunda katılımcılara açıklayıcı bilgiler verdiler.
Katılımcılar da bu bilgiler ışığında evlerinden getirdikleri ekmek ve çeşitli yemleri ağaçların altındaki kuru yerlere bıraktılar.
Yemleme sonrası katılımcılara, Avcılar Derneği Başkanı tarafından yapılan etli bulgur pilavı ile turşu, ayran ve su ikram edildi.
Çocuklar yemek sonrası kartopu oynadılar.
XXXXX
Aç Kalan Hayvanlar Zayıf Düşüp Ölüyor
Özellikle ocak ve şubat aylarında yoğun kar yağışı ve düşük sıcaklık hayvanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Kış şartlarının ağır olması açlık şartlarına teslim olan hayvanlar için vücudundaki rezervleri kullanmasına neden oluyor. Hızla zayıflayarak bir noktadan sonra normal fonksiyonlarını sürdüremeyerek hastalıklara, parazitlere yenik düşüyor ya da ölüyor.
Ağır Kış koşullarında açlık nedeniyle hayvan ölümlerinin önüne geçmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlükleri ve Orman Bölge Şeflikleri hayvanların yoğun olarak yaşadığı alanların tespiti ediyor. Ayrıca, alanlara bırakılacak yiyeceklerin temini için çalışılmalıdır.
Çalışmalarla, kınalı keklik, tahtalı, kaya güvercini, çulluk, akbaba, kartal, atmaca, baykuş, yaban domuzu, yaban tavşanı, kurt, tilki, çakal, ayı, kızıl geyik, karaca gibi birçok yabani hayvanın aç kalmaması sağlanmalıdır.
ÖNEMLİ NOT:
Karlı havalarda, kışta kıyamette, kentlerde birlikte yaşadığımız kuşlar ne yapıyor, bu soğuklarla nasıl başa çıkıyorlar? Kentlerdeki kuş dostlarımız sıcak iklimlere de göç edemediklerine, başlarını sokacak sıcak bir yer ve yiyecek bir şeyler bulmakta da zorluk çekebileceklerine göre onlarla dayanışmanın bir yolunu bulamaz mıyız? Karlar kalkana, havalar ısınana kadar birkaç hafta geçebilir ve yeterince yiyecek ve sığınak bulamayan kuşlar açlıktan ve soğuktan ölebilirler. Evlerinizin penceresine, balkonuna veya çatısına konan kuşlar bilin ki aç oldukları için konmuşlardır. Onlara yardımcı olun. Öncelikle onlara yem, hatta ekmek vermenin kötü bir yanı olmadığını söyleyeyim.
Yalnız doğadaki hayvanlara kesinlikle küflü ekmek vermemeliyiz.
Küflü ekmek yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksin etkisi yapar.
Küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin (Aspergilius flavus) uygun şartlarda ekmek ve benzeri tüm besinlerde üreyebileceğini ve çok düşük miktarlarının bile hayvanlarda ölüme neden olabileceğini unutmamalısınız.
Hayvanların yanında insanı örnek verirsek; Bir insanın sağlığını da bozan bu etkiyi, afla toksinin gıda maddesi içerisindeki çok düşük miktarları yapabilmektedir. Ülkemizde gıda maddelerinde bulunmasına izin verilen 5 ppb düzeyi, milyarda 5' in ifadesidir, yani 1 kg.' da 5 mikrogram, 1 tonda 5 miligram, 1000 tonda 5 gram anlamına gelmektedir. 1 kg. gıda maddesinde 1 ppb afla toksin, 0,000001 gram afla toksin demektir.
Sonuç olarak bizim yememiz için tehlikeli olan küflü ekmek vb gıdalar hayvanlar içinde tehlikelidir. Sokak köpeklerine, kuşlara küflü ekmek verirseniz onlara iyilik yapayım derken zarar verebilirsiniz.