Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, Gazi Üniversitesi Çubuk Yerleşkesi’nin Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne devredilmesini değerlendirerek, yerleşke alanına yüksekokul değil ÜNİVERSİTE ve FAKÜLTE yapılmasını beklediklerini söyledi.
Askeri Garnizon’dan boşalan yaklaşık 370 dönümlük alan ile Bağındaş Mevkii’ndeki 1324 dönüm + 183 dönüm olmak üzere toplam 1877 dönüm arazinin daha önce üniversite ve fakülte kurulması amacıyla Gazi Üniversitesi’ne devredildiğini hatırlatan Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, Gazi Üniversitesi’nin fakülte yerine 4 branşta faaliyet gösteren 2 yıllık 2 yüksekokul getirdiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirtti.
Yaman şunları söyledi:
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Esenboğa’daki kuruluşu tamamlandıktan sonra; Üniversite’nin kuruluş yasasında olmasa bile, yasa değişikliği ile Çubuk’ta (Yerleşke de) İlahiyat Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Fakültesi kurulması düşünülüyormuş. 5-10 sene sonra da Bağındaş Mevkii’nde, ilçede hayvancılık ve tarım bittikten sonra Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi kurulması düşünülüyormuş. Rektör Prof. Dr. Metin Doğan bir zamanlar böyle söylüyordu.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin kuruluşunun tamamlanmasının ardından yine ilçe merkezinde bulunan yerleşkeye iki fakülte (Eğitim Bilimleri Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi) kurulması konusunda söz verildiği halde, bu üniversite tarafından 18 branşta 2 yıllık Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu’nun Yerleşke’de kurulacağını ifade etti.
Yaman şöyle devam etti; “Üniversite’nin adı bizim, tadı ise başkalarının olacak. Ne yazıktır ki acı gerçek bu…
Gazi Üniversitesi Yerleşke’de kalmalı, Beşevler’de sıkışan fakültelerini buraya getirmeli… Bağındaş Mevkii’ndeki arazide ise veterinerlik ve ziraat fakültelerini kurmalı…
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de bulduğu yerde fakültelerini kurmalı. Böylece iki üniversite arasında bir rekabet ortamı oluşur. Ancak o zaman Çubuk, “Üniversite Kenti” olur.
Yoksa Çubuk Kuzey’de kör bir nokta olarak kalmaya devam eder. Kent “Esenlik Şehri” değil, nüfusu hızla artan ; işsizler, güçsüzler ve başıboşlar kenti olmaya aday oldu.
“Yatırımlar İlçenin Kuzey’ine Yapılmalı…”
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ilçenin Güney’ine yapılmasının hiçbir faydası olmayacağını iddia eden Yaman, “Üniversite, fakülte ve yüksek okullar ilçenin Kuzey’ine gelirse ilçe ekonomisine faydalı ve yararlı olur. Şu anda Gazi Üniversitesi’ne bağlı yüksek okulların 6 bin öğrencisi var. Bu öğrenciler Ankara’dan otobüslerle gelir, okulda yer, içer, döker, saçar ve Hastane önünden otobüslere binerek evlerine giderler.
Neden? Çünkü o kadar öğrenciyi ilçede barındıracak yurt ve evler yok. Sosyal mekânlar ve aktiviteler yok. Niye ilçede kalsınlar ki?
Gazi Üniversitesi Yüksek Okullarında öğrenim gören öğrencilerin katkıları bu kadarken, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Yerleşkeye ne kadar öğrenci geleceğini biliyor muyuz? Hayır.
O halde Yerleşke’deki mevcut düzen Gazi Üniversitesi ile devam etmeli. Bu okulun öğrencilerinin Çubuk’ta kalması için yatırımlara hız vermeliyiz. Burada ilçedeki işadamlarına ve müteahhitlere tarihi bir görev düşüyor. Onları öğrencilere yönelik konut ve sosyal mekânlara ağırlık veren yatırımlar yapmaları için ikna etmeliyiz. Bu görev de ilçedeki etkililere, yetkililere ve siyasilere düşüyor.
Ayrıca; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Esenboğa Mahallesi’nde kurulması Çubuk’a ne katkı sağlayacak düşünebiliyor musunuz? Hangi öğretim görevlisi, hangi öğrenci, Esenboğa Mahallesi ve çevresi veya Ankara varken, Çubuk’a gelir? Çocuk mu kandırıyorlar?
12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesi hatırlayınız; Esenboğa Kavşağı-Çubuk Yolu arasındaki bil boardlarda, “Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Çubuk’ta Kurulacaktır... Recep Tayyip Erdoğan-Başbakan” yazılı afişler dikkatinizi çekmiştir.
Ama Üniversite Esenboğa Mahallesi’nde kuruldu. Yani ilçenin güneyine, ulaşımı kolay olsun diye Esenboğa Havaalanı’nın yanı başına…
Hani üniversite kurulacaktı? Sadece fakülteler kurulacak. O da 20 yıl içerisinde tamamlanacak.
Esenboğa’da kurulacak fakültelerin sadece çevredeki 5-6 mahalleye ( köye) faydası olur. İlçemizin diğer mahalle ve köylerine hiçbir faydası olmayacak. Oysa İlçede 7 merkez mahallesi 29 köyden mahalle, 28 orman köyü ve 19 köyü var.
Esenboğa Havaalanı’nın Çubuk’a ne kadar faydası varsa, 20-30 yıl sonra Esenboğa Mahallesi ve çevresine kurulacak fakültelerin de ilçeye o kadar faydası olacaktır.
Çubuklular elma şekeri, horoz şekeri ile kandırılmaya devam ediliyor. Şimdilerde bunlara bir çocuk bile kanmaz.
Bu zihniyetle gidilirse gerek Gazi Üniversitesi ve gerekse Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yetkilileri Çubuk Halkını kandırmaya devam edecek.
Üniversite olmadı, fakülte verelim, fakülte olmadı, (2 yıllık) yüksek okul verelim. Bu ne demek?
Çubuk Platformu olarak, daha önce Gazi Üniversitesi tarafından ilçemizde kurulması düşünülen üniversite ve fakültelerle ilgili sözlerin tutulmasını (Çünkü onlara 1877 dönüm arazi verildi),
YÖK’ten kurulmasına izin verilen 3 fakülte ile birlikte 18 branşta eğitim verecek Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu’nun İlçenin Kuzey’inde bir yerde kurulmasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden istiyoruz ve yetkililerden bekliyoruz. Çubuklu siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin de bu konuda hareket etmesi en büyük temennimizdir.
Bunlar olmayacaksa arazilerimizi geri versinler ve gölge etmesinler.
Çubuk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip Yaman sözlerini, “İlçenin akilleri, sivil toplum örgütleri ve özellikle de siyasileri ne iş yaparlar?
Askeri Garnizon’un, Askerlik Şubesi’nin ve üniversite ve fakültelerin ilçeden gidişine seyirci kalan, tarım ve hayvancılığın bitirilişine göz yuman, Şehir Stadı’nın atıl duruma düşmesine sebep olan, ilçe gençliğinin dejenere olmaları ve onların çeşitli maddelerin esiri olmaları karşısında çaresiz kalan siyasiler, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde halkın önüne hangi yüzle çıkacaklar? Ve siz Çubuk Halkı onlara nasıl oy vereceksiniz? diyerek bitirdi.