Belediye Başkanımız Sayın Tuğluca ANKARA-ÇUBUK arası ulaşımla ilgili tüm sorunlarımızda topu Ankara UKOME"ye atıyor. Bu UKOME nedir. Neden Çubuk halkının daha iyi şartlarda işine, okuluna ve il merkezine gitmesini zorlaştırıyor? Radyo Kervan"daki geçen programda ulaşımdan muzdarip halkımızın sorularına yine UKOME kararı deyip geçiştiriverdi. UKOME kimdir kısaca bakalım.
Ülkemizde bütün büyük şehirlerde olduğu gibi Ankara"da da bir UKOME var. Bir alt komisyon ve bir Genel Kurul"dan oluştuğunu söyleyebiliriz.
UKOME ALT KOMİSYONU; Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı Trafik Daire Başkanı, EGO Otobüs Daire Başkanı, EGO Ulaşım Planlama Daire Başkanı ve Zabıta Ulaşım Amiri tarafından müteşekkil. Yani hepsi Büyükşehir Belediyesi personelidir. Görevi, özetle, ulaşımla ilgili UKOME Genel Kurul"unda görüşülecek konuları belirleyip teknik tarafını hazırlamak.
UKOME GENEL KURULU; sayın Melih GÖKÇEK onay makamlı, 32 civarı üyeden oluşuyor. Sekiz üye Ankara içinde İl Jandarma Komutanlığı, TCDD, DHMİ, İl Emniyet Müdürlüğü, TCK 4. Bölge Müdürlüğü gibi merkezi idare teşkilat temsilcilerinden oluşuyor. Altı üye Büyükşehir ve EGO"nun personeli, diğer üyeler ilk kademe ve ikinci kademe belediye temsilcilerinden oluşmaktadır. Çubuk İlçemizi Ak Partili belediye meclis üyesi ve belediye encümeni sayın Kemal KÜÇÜK ağbeyimiz temsil ediyor. Kemal bey aynı zamanda Özel Halk Otobüsü İşletmecisi ve Şoförler Odası II. Başkanı olarak gözüküyor. Yani Kemal ağbeyimiz ulaşımla ilgili bilgi sahibi. Tek bir temsilciyle Çubuk Belediyemiz ne yapabilir denebilir tabi?
Merkezi İdare Teşkilatının sekiz üyesinin dışında kalan üyelerin tamamına yakını Ak Partili belediyelerin temsilci ve bürokratlarından oluşuyor. Kaldı ki bu merkezi idarenin sekiz üyesi de alt komisyon önerisinin dışına çıkma eğiliminde olmayıp, toplantı zamanı teşkilatlarını temsil ederek, alınan karar ve yapılan işlemlerin mevzuata ve kendi çalışmalarına aykırılıklarına bakıyorlar. Başkanımız CHP"li olsa savunmasını çok iyi anlarız. Her dört kişiden üçünün desteklediği iktidar partili bir belediye ve halkının ulaşım sorununu çözmek zor iş olmasa gerek. Mevzuata aykırı, yanlış ve zor bir uygulama beklemiyoruz ki.
Son düzenleme denen 2007/42 sayılı UKOME kararına göre yaklaşık 60 olan otobüs sayımız 80 adet midibüse çıkıyor. 45 kişilik otobüs 30 kişilik midibüse dönüşünce çıkmak mı inmek mi bakalım. Başkanımız geçenlerde sefer sayısını 130"a çıkardık diyordu, ayakta yolcu almadan (ayakta yolcu taşınması yasak) günlük yaklaşık (130x45) 5850 kişi yapıyor. Maşallah her saat otobüslerimiz nerdeyse tam dolu ve genelde de günün her saati ayakta yolcu taşınıyor.
Midibüs olunca sefer sayısı doğru orantıyla 174 olması gerekir. Günlük yaklaşık (174x30) 5220 kişi taşınır. Otobüs personelimiz yoğun saatlerde önden ve arkadan istiflemeyle ayakta 30 kişiyi, midibüsler ise 20 kişiyi çok rahat taşıyabiliyor. Midibüslerin tavanı alçak, koltukları ve koltuk araları çok dar olduğu için otobüslere göre daha havasız ve denge açısından oldukça tehlikeli. Ayakta yolcu taşınmazsa bile günlük yolcu taşıma kapasitesi basit hesapla azalmış oluyor. Ancak ayakta taşıma ve ayaktakilerin sayısını artırarak taşıma sayıları eşitlenebilir.
Yeni Ankara güzergahımız Dışkapıyı atlıyor ama Bentderesi"ne göre daha nezih, METRO istasyonlarından geçtiği, AnkaMALL önünden AŞTİ"ye giden minibüs sayısının fazlalığı, Etlik garajı, TCDD GAR"ı ve ULUS"a yakınlığı ile ilçemiz için olumlu kabul edebiliriz. Özellikle öğrenciler ve OSTİM tarafında çalışanlar için daha olumlu. Hepimize hayırlı olsun. Ama otobüslerin midibüslere dönüşecek olması endişe veriyor. Otobüslerin yeni model Toplu Taşıma Otobüs olmasını beklerken hayal kırıklığı oldu.
Bizi ilgilendiren karar maddeleri:
I.3-Çubuk-Ankara hattı 80 adet,
Çubuk Belediye Meclis Kararı ile Çubuk-Ankara hattında çalışan mevcut 59 araç işleticilerinin EGO ile sözleşmelerini yenilenerek, 21 Araç için ihaleye çıkılarak bu hatta çalışacak toplam araç sayısının 80 olması, bu araçlardan dönüşümlü olarak Yukarıçavundur"dan 1 aracın servise başlayacak şekilde Yukarıçavundur-Çubuk-Ankara hattında çalıştırılmasına,
Çubuk, Sirkeli, Akyurt, Kalecik, Lalahan, Bala, Oyaca ve Kazan Belediyeleri yerleşim alanlarından Ankara kent içine taşımacılık yapan ve sayıları bildirilen mevcut özel araç işleticilerine, taşımacılığı sürdürmeleri yönünde EGO Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak şartname çerçevesinde Muvafakatname alınarak 10 yıllığına kiraya verilmesine ve yapılacak sözleşme tarihinden itibaren bu kararla getirilen şartların 6 ay içinde yerine getirilmesine,
II.2- Bu hatların EGO Genel Müdürlüğünün şartlarını belirleyeceği bir sözleşme ile 10 yıllığına kiraya verilmesi ile işleticilerin sözleşme hükümlerine uyacaklarına dair taahhütname vermelerine,
II.4- Araç modelinin ilk işe başlamasında 0-3 yaş arası, koltuk sayılarının 27 ile 31 arasında olması ve ayakta yolcu taşımamasına,
II.8- Biletlerinin EGO tarafından temin edilerek gerekli oranın veya Durak Katılım bedelinin EGO tarafından belirlenmesine,
Yani ayakta yolcu taşınmaması ve yeni model araç gibi standartlar getirilirken, ilçemiz belediyesinin 2006 yılında 2 Trilyon zarar ettiği kayıt dışı ilçemiz toplu taşımacılığı kayıt altına alınıyor. EGO temin ettiği biletlerden hem kendisine hem de Maliye"ye KDV"sinden pay kesiyor. Gelir vergisi cabası. Benzer adil uygulamayı belediyemiz yıllarca neden yapmadı da gelirlerden mahrum kaldı?
Bu durumda belediyemiz ne yapmalı? Midibüslerin koltukları çok dar ve içi basık olduğu için ayakta yolcu taşınırken klimalar ve havalandırmalar yetersiz kalıyor. Yol yakınken mevcut 59 otobüsün Ankara içinde çalışan son model otobüsler gibi (koltuk yapısı, kliması, havalandırması, inme ve binme kapıları, aydınlatma düzeneği vb.) olması sağlanmalıdır. Kalan 21 otobüs (alınanlara çare bulunur) de normal toplu taşıma otobüsü olarak hemen seferlere başlamalıdır. Yani midibüs yerine 80 adet 40 kişilik modern toplu taşıma otobüsü olmalıdır.
23 bin nüfuslu Akyurt için 37 adet öngörülürken, nerdeyse dört katı olan ÇUBUK için 80 adet midibüs sayıca yeterli midir? Kaldı ki Pursaklara kadar bizden ayrılan ile bizde kalan yol üstü tüm yerleşim yerlerinden yolcu alıyoruz. Mevcut sayıyla yetmeyeceği aşikardır. Bu nedenle minibüs hatları da tekrar gündeme gelerek Dışkapı - Bentderesi istikametine verilmelidir.
UKOME"den önce Belediyemizin istekli olması ve karar vermesi gerekir. Kemal KÜÇÜK ağbeyimize sözümüz yok, UKOME"de taşımacılık sektörü bilgisi ve tecrübesiyle görev verilmiştir. Ama duyuyoruz, insanlar konuşuyor. Otobüs- dolmuş çekişmesini bildiğimiz için kendisinin UKOME temsilciliği eşyanın tabiatına aykırı geliyor. İnanıyoruz ki ÇUBUK BELEDİYESİ gerçekten istese ve sahiplense, Ak Parti ilçe ve il teşkilatlarıyla koordineli çalışarak UKOME"de Çubuk ile ilgili minibüs ve otobüslü toplu taşıma sorunlarımızı mevzuat ve prosedür dahilinde çok rahat halledebilir. Halk olarak hakkımızı talep ediyoruz, zannetmiyoruz ki UKOME karşı çıksın.