1-Göreve başladığınızda Çubuk ile ilgili öncelikle yapılmasını istediğiniz ne vardı? Görev süreniz boyunca bu düşüncenizi gerçekleştirdiniz mi?
İlçemiz 1902 yılında ilçe olmasına ve Türkiye’nin Başkentine çok yakın olmasına rağmen Ankara’daki ve ülkemizdeki gelişmelerden çok fazla yararlanamamıştır. Elbette göreve talip olduğumuzda ilçemizin tüm sorunlarını ve çözüm yollarını da çok iyi bir şekilde tespit etmiştik. Bu nedenle de göreve geldiğimiz günden başlayarak belki birçok belediye başkanının cesaret edipte yapamayacağı sorunları çözmek için elimizi taşın altına koyduk.
Göreve geldiğimizde ilçemizdeki tabloyu şöyle kısaca anlatmak istiyorum. Nüfus olarak hızla büyüyen ilçemizde göreve geldiğimizde; 1986 tarihinde yapılan ve o zamanki nüfusa göre planlanan sadece merkezin bir kısmında alt yapı vardı ve o da adeta çökmüş ve yağmur suyu hatları olmadığı için az bir rahmetle cadde ve sokaklar gölcüklere dönüyordu. Sadece bu mu? Hayır, yine 1986 tarihinde yapılan içme suyu hattı, insan sağlığına zarar verdiği kanıtlanmış ve artık su tesisatlarında kullanılması yasaklanmış asbestli borulardan oluşmaktaydı. Doğalgaz ise sadece bir mahallemizin küçük bir kısmında kullanılmaktaydı. Ankara Çubuk yolu ilçemize yakışmayan, bugün bağlantı ve köy yollarında kullanılan satih kaplamalı ve 2 şeritli yoldan oluşmaktaydı. İlçede halen kadastro parsellerin olması nedeniyle birçok yol açılmamış, açılan yollar ise 3-4 metre yollardan oluşmaktaydı. İmarı yapılan yerlerde ise birçok ev ve bahçe yola tecavüzlü konumdaydı. Daha önce yapılan imar planlarında yeterince sosyal donatı alanları ayrılmadığı için oyun parkları ve oto parklar bulunmuyordu. İmarda yeterince denetim yapılamadığı için rast gele binalar yapılıyor, yapılan bu binaların çoğunluğu iskansız olduğu için hem güvenlik hem de estetik ve kaliteli yapılar değildi.
-ÖNCELİKLE İŞİMİZ ALT YAPI OLDU
Bu nedenlerden dolayı göreve gelir gelmez öncelikli işimiz alt yapı oldu. Merkezden başlayarak ilçemizi adeta yeniden inşa edercesine tüm altyapı tesisatlarının değiştirilmesi sağlandı. Pissu, yağmur suyu, içme suyu, doğalgaz, enerji hattı, aydınlatma direkleri ve haberleşme hatlarının büyük bir kısmı yenilendi.
-ÇUBUK – ANKARA YOLU OTOYOL KONFORUNDA OLDU
Önceliklerimizden bir diğeri ise Çubuk Ankara yolu idi. Yaptığımız girişimler sonucunda Ankara Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan Çubuk Ankara yolu 6 şeritli Avrupa standartlarında otoyol konforunda bir yol olarak hizmete girmiştir. Toplam uzunluğu 18 kilometre olan yol, aydınlatması, yağmur suyu, yeşillendirilmiş orta refüjü, kaldırımları ve sinyalizasyonu ile ilçemizin yeni yüzü olmuştur. İlçemizdeki ticari hareketliliği artıran yeni yol ile birlikte Çubuk’un kaderi de değişmeye başlamıştır.
-TÜM CADDE VE SOKAKLAR ASFALTLANIYOR
Alt yapı çalışmaları yapılan ilçemizde elbette istemeyerekte olsa var olan yollarda bozulmuştur. Bu nedenle çalışmaların devam ettiği süreçte vatandaşlarımız istenmeyerek mağdur edilmiştir. Öncelikle bu sabır ve hoş görülerinden dolayı tüm vatandaşlarıma sizler aracılığı ile bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Tüm ilçe halkımızla birlikte bunca yıl birikmiş sorunların üstesinden gelebilmek için sabrettik, ama bugün ilçemizde cadde ve sokaklarda dünya standartlarında, otoban konforunda yollara kavuştuk. Elbette ilçenin her yerinde yol çalışmalarımız tamamlanmadı, eksiklerin olduğunu da biliyoruz. İnşallah birkaç ay içerisinde bu eksiklerin büyük bir kısmını da tamamlamış olacağız.
-İMAR ÇALIŞMALARIYLA MÜTEAHHİTLER ÇUBUK’A AKIN ETTİ.
Üzerinde çok fazla ve titizlikle durduğumuz konuların başında ise elbette İmar düzenlemeleri ve uygulamaları gelmektedir. İlk olarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzü teknik personel açısından güçlendirirken, imarı olmayan mahallelerimizde de imar çalışmalarımız devam ettik. Bu çalışmalarımızı vatandaşlarımızla birlikte yapmaya özen gösterdik. Merkez mahallelerimizde imar ve imar revizyon çalışmalarımız tamamlanırken, Güldarpı, Yenice, Sünlü, Ömercik, Yazır, Kargın, Taşpınar, Esenboğa, Dumlupınar, Ağılcık, Aşağı Çavundur, Gökçedere, Kızılca ve Melikşah mahallerimizde ise imar çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Yapılan bu imar çalışmalarının ardından bugün ilçemizde inşaatlar adeta mantar gibi çoğaldı. Ankara'nın tüm ilçelerinden müteahhitler ilçemize akın etti. Ankara'nın en istikrarlı büyüyen ilçesi olduk.
-ÇUBUK, 45 YENİ PARKA 8 HALI SAHAYA VE 47 KORULUĞA KAVUŞTU
Bir taraftan alt yapı çalışmaları devam ederken, diğer taraftan da ilçemizin yaşanabilir olması ve vatandaşlarımızın rahat bir nefes alması için ilçemizde yeşil alan ve park sayılarını artırdık.
‘YEŞİL VADİ’ REKREASYON PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Yeşil Çubuk Parkı ile Çubuk 2 Barajı’nın arasında kalan yaklaşık 330 hektarlık alanda ‘Yeşil Vadi’ rekreasyon projesini hayata geçirdik. Etap etap hayata geçireceğimiz projenin 1. etap çalışması devam ediyor. İlçemizin çehresini değiştirecek olan proje aynı zamanda bölgemizin de en büyük rekreasyon projesi olacaktır.
-ÇUBUK’TA İLK BİLGİEVLERİ KURULDU
Alt yapı ve üst yapı çalışmaları yaparken, en önemli hizmetin eğitime yapılan hizmet olduğunu da unutmadık. Bu nedenle ‘En büyük hizmet, insana ve eğitime yapılan hizmettir’ anlayışı ile yola çıktığımız halka hizmet yolunda, özellikle gelir seviyesi düşük ailelerimizin çocuklarının sınavlarda başarılı olmaları için açtığımız bilgi evleri de elde ettikleri başarılarla ilçemizin eğitim kalitesinin her geçen gün artmasını sağlamıştır. Bu anlamda ilçemizde 2 Bilgi Evi ve 1 Gençlik Merkezi açılırken, açılan yeni okullar ve meslek edindirme kurslarıyla da eğitime tam destek vermekteyiz. İlçemizde 2 si özel okul olmak üzere 5 yılda 8 yeni okul açılması sağlanırken, 5 adette yurt açılması sağlanmıştır. Açılan yeni okullarla birlikte bugün derslik başına düşen öğrenci sayısı 29 olmuştur.
-YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ ÇUBUK’TA KURULUYOR
Bilindiği üzere Ankara’nın tüm ilçelerinin talip olduğu ve ilçelerine kurulması için adeta bir biriyle yarıştığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, hem bizim azim ve kararlılıkla mücadele etmemiz hem de 7’den 77’iye tüm ilçe halkımızın büyük gayretleri ile Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleriyle ilçemizde kuruldu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Hukuk, Tıp, İnsan ve Toplum Bilimleri, İslami İlimler, İşletme, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri ile Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Fen, Sağlık, Sosyal Bilimleri Enstitüleri, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Yabancı Diller Yüksek Okulu bulunmaktadır. Üniversitenin ilçemizde kuruluyor olması bin yıllık geleceği olan bir yatırımdır. İlçemizde sosyo- ekonomik anlamda gelişim yaşanacak olan bu yatırımla, Çubuk’un makus talihi de Allah'ın izniyle değişecektir. Artık Çubuk bir üniversite kenti oluyor.
-ANKA TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ÇUBUK’TA KURULACAK
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ardından inşallah ANKA Teknoloji Üniversitesi de ilçemizde kurulacak. ANKA Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Hakan Sağlam ve beraberindeki heyet ile bir iyi niyet protokolü imzaladık. İnşallah bu üniversite kampüsü de Çubuk’ta olduğunda Çubuk merkezle çok daha hızlı bir şekilde bütünleşmiş olacak ve üniversite kimliği ile bilinen marka bir şehir oluşacaktır.
-TERMAL ALANLARIMIZ YATIRIMA HAZIR
İlçemizin yeraltı kaynaklarından da maksimum derecede yararlanmak istiyoruz. Bunun için Özlüce Köyümüzde MTA tarafından çıkartılan termal suyun fizibilite çalışmalarını yaparak ihaleyle suyun kullanımını satın aldık. Özellikle Ankara’yı Sağlık Turizminin de Başkenti yapmak isteyen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın projeleri doğrultusunda ilçemizde kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğinde termal suyu sağlık turizmine kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla 18 bin hektarlık alanı yatırımcıya açarak, istihdam ve ekonomik anlamda ilçeye girdi sağlamak en büyük hedefimizdir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.
-BELEDİYENİN VE İLÇENİN İMAJI YENİLENDİ
Göreve geldiğimizde daha önceki dönemde yaşanan bazı olaylar sebebiyle personel adeta travma yaşamıştı. Üstelik çalışan personele ödenmesi gereken ikramiyeleri yıllardır ödenmediği için neredeyse personel, üst yönetimlere karşı isyan eder duruma gelmişti. Bu nedenle de belediye faaliyetleri nerdeyse durmuş durumdaydı. Yıllardır mal alınan esnafa alacakları ödenmemişti. Belediyenin ve ilçenin imajı hem ilçede hem de ilçe dışında zedelenmiş, hizmet noktasında alınması gereken malzemeleri temin edecek firma bulunamaz hale gelmişti. Alacaklarını zamanında alamadıkları için yapılan ihalelere girmekten esnaflar kaçar duruma gelmişti.
-PERSONELE OLAN BORÇLAR ÖDENDİ
Öncelikle tasarruf tedbirleri, önemli kararlar, personelimize yönelik uzun süren eğitimler ve kurumsallaşma gibi yapısal değişiklikler neticesinde Elhamdülillah belediyecilik anlamında önemli mesafe kat ettik. Aldığımız ISO belgesi sayesinde toplam kalite standartlarına uyarak belediyemizin müşteri memnuniyetini arttırdık. Geçmişten günümüze esnafımıza ve personelimize olan borçlar ödenirken, kurumlara olan borçlarda yapılandırıldı. Şuan belediyemiz yatırımını yapan, hizmetini veren, borcunu ödeyen ve her yerde itibarı olan bir kurum haline geldi.
-CADDE VE SOKAKLAR ARTIK DAHA TEMİZ
‘Temizlik Medeniyettendir’ anlayışı ile ilçe genelinde başlattığımız temizlik harekatıyla örnek bir çalışma sergiledik. İlk olarak temizlik faaliyetinin özelleştirilmesiyle başladığımız çalışmamıza, yeni temizlik araçlarının alınması ile devam ettik. İlçemizde yaşayan küçük büyük tüm vatandaşlarımız bu konudaki değişimi ve çalışmaları kesinlikle fark ediyor.
-TARİHİMİZE VE GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
İlçemizin tarihine ve geçmişine sahip çıkmak amacıyla tarihi Bekir Ağalar’ın Konağını restore ettik ve yakın bir zamanda Çubuk Şehir Müzesini inşallah hizmete açacağız. Çubuk Ovası'nda yapılan 1402 Ankara Savaşı'nın da anlatılacağı Çubuk Şehir Müzesiyle, ilçe halkımızın anıları abideleştirilerek, geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe köprü kurmayı amaçlıyoruz. Bekir Ağalar’ın Konağının ardından Kültür Bakanlığımız tarafından tescillenen tarihi binalardan 3 tanesini daha belediyemiz tarafından kamulaştırdık ve restorasyon çalışmalarıyla birlikte buralar içinde yeni projelerimiz olacak.
-ŞEFKAT EVİ HİZMETE HAZIR
İlçemizde 1998 yılında o günkü yöneticilerimiz tarafından temeli atılan ve günümüze kadar atıl bir durumda bekleyen Şefkat Evi, girişimlerimizle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredilerek tamamlanması sağlanmıştır. İnşallah önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak.
-ÇUBUK ÇAYI ISLAH PROJESİ BAŞLADI
İlçe merkezimizden geçen Çubuk Çayının yaklaşık 4 kilometrelik alanında DSİ ile yaptığımız anlaşma neticesinde yenileme çalışması yapılıyor. Ayrıca çay üzerine daha önce yıkılan İmam Hatip Lisesi önündeki köprüde yeniden yapılarak halkımızın hizmetine sunulacaktır. Bunun yapılma nedeni ömrünü dolduran beton yapının her hangi bir doğal afet durumunda büyük yıkımlar yaşanmaması içindir.
- 1500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK 2 L TİPİ VE 1 YARI AÇIK CEZAEVİ PROJESİ HAZIR
Mahalle arasında kalması ve fiziki şartlarının yetersizliği gibi nedenlerden Yavuz Selim Mahallemizde bulunan Çubuk Cezaevi girişimlerimizle kapatılarak, Tahtayazı Mahallemizde bulunan yaklaşık 530 dönümlük alana 2 L tipi ve 1 yarı açık toplam bin kişiden fazla hükümlünün kalabileceği bir cezaevi yapılması çalışmaları başlatılmıştır. İnşallah yeni cezaevi hizmete girdiğinde yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlayacağı gibi ilçe ekonomisine de büyük katkıda bulunacaktır.
-YENİ CANLI HAYVAN PAZARINI PROJESİ HAZIR
Merkezdeki yoğunluğu azaltmak ve gelişmesini sağlamak amacıyla artık ilçe merkezinde kalan Canlı Hayvan Pazarını, sektördeki esnaf temsilcilerinin de görüşlerini alarak hazırladığımız yeni projeyle Çubuk Şabanözü Yoluna taşımaya karara verdik. İlçe merkezine yaklaşık 6 km mesafede ve organize hayvancılık bölgesine ise 3 km mesafede bulunan 37 bin metrekare alan içerisinde kurulacak yeni tesiste hizmet binası, padok alanı, sosyal tesis ve borsa binası bulunacak. Avrupa standartlarında yapılacak yeni canlı hayvan pazarı, inşallah hizmete girdiğinde haftanın her günü açık olacaktır. Bu projeyle ilgili yer tahsisini yaptık.
- KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ HAZIR
Mevcutta Terminal alanı olarak kullanılan yaklaşık 5 bin metrekarelik alana Kültür Merkezi yapmak için çalışma başlattık. Projesi hazırlanarak fizibilite çalışması yapılan Çubuk’un en önemli ihtiyaçlarında biri olan Kültür Merkezi, Selçuklu Mimarisinde yapılacaktır. İçerisinde gençlik merkezi, hanımlar lokali, düğün salonu, kongre salonu ve çok amaçlı salonların bulunacağı Çubuk Kültür Merkezi, ilçemizin en önemli prestij projelerinden biri olacaktır.
-ÇUBUK AGAT TAŞI DÜNYAYA AÇILDI
Dünya literatüründe Çubuk Agat taşı olarak bilinen, ilçede bu güne kadar bilinmeyen ve sadece Çubuk’ta çıkan Agat taşının işlenerek çeşitli takılarda kullanılması sağladık. Bu gün Çubuk’tan çıkan ve Çubuk’ta işlenen Çubuk Agat taşından yapılan kolye, yüzük, küpe gibi takılar, İstanbul’da bulunan toptancılar aracılığı ile yaklaşık 12 ülkeye ihraç edilir duruma geldi.
-KARAGÖL YENİDEN DÜZENLENİYOR
İlçemizin en önemli mesire alanlarından biri olan Karagöl’ü Çevre Koruma ve Milli Parklardan ihaleyle alarak tüm vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Mükemmel bir doğal güzelliğe sahip Karagöl’ü doğal yapısına uygun olarak Milli Parklar ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yenileyerek tüm başkentlilerin hizmetine açacağız. Burada yapılan düzenleme ile ilçemiz hafta sonu tatilcilerin mekanı olacak ve ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.
Röportaj'ın İkinci bölümü Salı günü yayında olacak...