Çizgi Medeniyeti, Yeni Yol

Şakir Arıkan

Çizgi Medeniyeti, Yeni Yol

Viyana Okumaları-2

 

Duydum ki bugün, Sayın Başbakan Çubuk’ta bir dizi açılış yapacakmış 27 Aralık’ta. Hastane, Emniyet Binası,  Su Arıtma Tesisleri, bir de Çubuk yolunu.  Rektörü atanan da üniversitenin de verecekmiş muştusunu.

 

Bu yazının konusu tahmin edileceği gibi, Çubuk yolu. Sanarsınız ki havaalanına yan yana iki pist yapıldı. Eskisine bakarak, hele hele 10 yıl öncesine  göre kıyaslanmayacak kadar güzel, ama ben beğenmedim.

 

Her şeyden önce yapılışını beğenmedim. Uyduruktan alınan iş güvenliği  önlemleri, daha doğrusu hiç olmayan önlemler kaç kişinin malına ve canına mal oldu. Esasında bu yazının esin kaynağıda  daha  fazla can ve mal kaybı olacağı kaygısı.

 

Plansızlıktan ve gerekli projelendirmeyi yapmadan  kaynaklanan israf Türkiye’nin daha fazla kalkınamamasının önündeki en büyük engel. Bu nedenle cumhuriyet tarihimizde heba olan kaynaklarımızla Türkiye’nin tüm altyapısının iki defa elden geçirilebileceğini söylemek abartı olmaz. Örnek bu yol. Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan masrafın güzergah genişletmekten öte bir faydası olmadı.

 

Evet, ben şu an için çillob  gibi görünen o yolu beğenmedim.  Beğenemedim çünkü burada Avrupa’da  bir yılda kat ettiğim binlerce kilometrelik  yol ve  trafik tecrübesi,  bana bunu söylemeyi zorunlu kılıyor. Avrupa’da trafik demek çizgi demek. Bu anlamda burası bir çizgi medeniyeti.  Sosyal medeniyetin çıkmazlarını atlayarak,  bu medeniyetin trafik yansımalarını şöyle kısaca bir sıralayalım:

  • Sıkı bir kamera ve bölgesel hız kontrolü var.
  • Hız limitleri  yola ve sürücü hataları dikkate alınarak hassasiyetle belirlenmiş. Şehir içinde 30-50 olan hız otoban da 130;a kadar çıkıyor.
  • Şehir merkezlerinde ve belirli bölgelerde sokağa 10 dakikadan uzun park etmek paralı.Kontrolü primli çalışan  zabıtalar yapıyor. Sıkı ise park parası ödeme.Saati 1.2 Avro. Her yerde  ayrıca kapalı otoparklar var. Ne değnekçi ne de biletçi var, parayı sadece makinelere ödeyebiliyorsun.
  • Özürlülerin toplu park yerlerinde  özel ve evlerinin önünde plaka tahsisli park yerleri var.
  • Sağ ve sola dönüşlere kavşağa gelmeden  en geç 100 metre önce  karar verip kendi şeridine geçerek yapıyorsun. Şerit çizgileri takip etmezsen karşında sola dönecek araba ile kafa kafaya çarpışman işten bile değil.
  • Yollarda bakım yapıldığı zaman,  beton bloklar ile çalışma şeridini emniyete alma, ihmal edemeyeceğiniz kadar sıklaştırılmış hız düşürme işaretleri, ışıklı yönlendirme var. Bakım yapan aracın elli metre önünde ve arkasında koruma ve yönlendirme yapan iki araç daha göev yapıyor.
  •  

Biliyorum, bunların bir kısmı ülkemizde kural olarak var ama uygulama da  kim ne kadar uyuyor.  Ben burada on üç ayda ölümlü hiçbir kaza görmedim ve duymadım.( insaallahta hiç görmem). Toplam gördüğüm hazarlı kaza sayısı 7-8’ den fazla değil. Bunların sadece  iki tanesi ciddiydi.

 

 

Geçenlerde EGO Genel Müdürü Çubuk’ a geldiğinde  demiş ki kazalarda ana unsur şoför. Ne münasebet efendim. Türkiye’de kazalarda ana unsur altyapıdır. Yanlış tasarım ve yanlış planlama ve yanlış tasarım düzenleme ve kalitesiz malzeme ve uygulamadır. Ama bunların tamamı kamu tarafından yapıldığı için kimse kamu kurumunu kusurlu göstermez. Sayın müdürün beyanındaki fecaat örnekleri de bu tezimizi öyle destekliyor ki…  Mesela sinyalizasyon . Yol yapılırken konulmayan ve şimdiki uygulamasından da projesinde olmadığı anlaşılan sinyalizasyon ve  hız sınırları bakalım daha kaç kişinin canını yakacak.

 

İnanın  birkaç saat ara ile önce Avrupa’da sonra bu yolda  birkaç defa araba kullandım. Farkı  sıcağı sıcağına yaşayıp ve yapılan işin plansız, kalitesiz, özensiz  ve de tedbirsiz  olduğunu bariz görüyorsunuz ki, kimin kadim kültürün de insanın eşref-i mahlukat olduğunu karıştırıyorsunuz.

 

Biliyorum yapılan yolun genişliğini,  bugünkü görece kalitesini  bakıp benim ne müşkülpesent olduğumu düşünebilirsiniz. Olması gerekene  değil de size verileni sorgulamadan rıza gösteriyorsanız sizin için çok fazla söylenecek bir şey yok!

 

Ne demek istediğimi inşaat süresince bu yolda kaç kaza olduğunu ve kaç kişinin öldüğünü veya yaralandığını ilçe istatistiklerini bırakıp sadece bu gazetenin   kısa arşivine bile baksanız anlarsınız.Zamanında alınmayan tedbirlerin ve tasarım yanlışlıklarının devam ettiği takdirde daha kaç kişinin canı yanacağı  ise meçhul.

 

Sayın Lokman Özden’i Kıbrıs Caddesini araçsız cadde ilan etmesinden dolayı tebrik ediyor ve buranın  güzel bir proje ile inansımızın nefes alacağı yer olmasını temenni ediyorum.

 

Bu vesile ile tahliyesini öğrendiğim eski Belediye Başkanı Adem Tuğluca’ya geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.