CHP'Lİ VEKİLLER AFET BÖLGESİNDE

CHP'li Milletvekilleri Dolu Mağduru Köylerde İncelemelerde Bulundu

        Şuayip YAMAN 

 

CHP’li vekiller, ”Bir siyasi parti olarak değil, bir kardeş olarak geldik”

CHP 2. Bölge Milletvekili Gökhan Günaydın ve 1. Bölge Milletvekili Aylin Nazlıaka İlçede yağıştan zarar gören çiftçilerin durumunu gözden geçirmek için ilçeyi ziyaret ettiler.

Milletvekilleri, 2 Ağustos Salı günü yağan sağanak yağış ve dolunun en çok zarar verdiği Güldarpı Mahallesi ve Akyurt’a bağlı Balıkhisar Mahallesi’nde incelemelerde bulundu ve zarar gören üreticilerin sorunlarını dinlediler.

 2 Ağustos’ta meydana gelen sağanak yağış ve dolu, başta Güldarpı Mahallesi olmak üzere Aşağı Çavundur, Akkuzulu, Yenice, Esenboğa, Yazır, Sünlü, Taşpınar ve Dumlupınar Mahalleleri’nde yaklaşık 750 hektar (7500 dönüm) alanda bulunan sebze ve meyvelere zarar vermiştir. 

CHP’li vekillerin, CHP Çubuk İlçe Başkanı Ali Naci Yeşiltepe ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ilk durağı, İlçe Ziraat Odası Başkanlığı oldu. CHP’li vekiller, Oda Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak ve Güldarpı Mahallesi Muhtarı Burhan Önal’dan afetle ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.  

Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Çiftçilerin sorunları çok. Öncelikle sigorta yapamıyorlar. Genel seçimlerden önce onlar bizleri dinlediler. Şimdi dinleme sırası bizde. Onların sorunlarını Meclis’e kararlılıkla taşıyacağız.” 

Milletvekili Gökhan Günaydın, “İlçe tarım Müdürü zarar tespiti yapıp ilgili bakanlığa bildirecek. Bakanlık da çiftçi sigorta yaptırmışsa ödeme yapılacak, yoksa yapılmayacak. Mevcut yasalar üreticiyi mağdur edecek cinsten. Çünkü, bölge olursa zarar ödemesi yaptırıyor, birkaç yer olursa ödeme yapılmıyor. “

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, “ Yağıştan zarar gören yerleri Tarım Müdürü ile inceledik. Yaklaşık 1000 dekar ekili alan zarar görmüş. Tahıldan zarar gören yok. Bu bölgeler sebze bölgesi. Turşu malzemesi olan salatalık ve domates tarlaları.. Güldarpı’da, sağanak yağış, dolu ve hortum zarar verdi.

Zarar gören 64 üretici var. Güldarpı Mahallesi en fazla zarar gören yer. Sigorta yaptıran üretici çok az. ÇKS (Çiftçi Kayıt Belgesi) ‘den dolayı üretici sorun yaşıyor. 64 üreticiden ancak 3-5 tanesi sigortalı. Arazilerin çoğunun mirasçıları çok, İntikalleri yapılmamış. Bu nedenle üreticiler devletin yasalarından yararlanamıyorlar. Komisyon kararı çıkmadan şu kadar zarar var diyemeyiz. Ekonomik bir kararı daha çıkartamadık. Biz zarar oranının belirleyeceğiz.”

Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak, “Ankara Valisi geldi. Afet bölgesinde incelemelerde bulundu ve  “zararları tespit edin” dedi. Komisyon tarafından zarar tespiti yapılıyor. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimizin zararı sigorta tarafından tazmin edilecek. Ancak çiftçimizin büyük bir çoğunluğunun sigortası yok.

Vakıf, sosyal güvenlik ve Valilik tarafından zararlar tazmin edilecek. Ayrıca zarar görenlerin banka borçlarının da ertelenebileceği öngörülen çözümler arasında. Ek Kararname ile de zararlar tazmin edilebilecek.”

 Milletvekili Gökhan Günaydın, “Tespit tutanağında üreticinin zarar gören mal bedeli budur dersek, zara tazmin edilebilir. Bu da kararname ile tanzim edilir.”

Güldarpı Mahallesi Muhtarı Burhan Önal, “Yağıştan en fazla zararı biz gördük. Yaklaşık 1000 dönüm ekili alan zarar gördü.  80-100 milyar harcayıp da daha bir kuruş alamayan üreticiler var. Mahalle de elektrik sorununu çözdük, su sorununu ise çözmek üzereyiz.”

Milletvekili Gökhan Günaydın, Muhtar’a, “insanlar niye sigorta yaptırmıyor?”

Muhtar Burhan Önal, “Vatandaş düne kadar tahıl ile uğraşıyordu. Sebzeciliğin 4-5 yıllık mazisi var. ÇKS sorun oluyor. Arazileri ekenlerin çoğunluğu sahibi değil, icarcılar. Bunlar da doğal olarak sigorta yaptıramıyor.”

Milletvekili Gökhan Günaydın, “Türkiye’de insanlar ÇKS’den değerlendiriliyor. Çiftçi ekin üzerinden prim alıyor, mercimekten alamıyor. ÇKS’yi alanları görerek düzenlemeliyiz. Üretici buğdayı birkaç yıldır 50 kuruşa satıyor. Mazot ise 1 lira iken 3,5 liranın üzerine çıktı. Mazot 1,5 liraya mal oluyor. Sen 2 lira vergi alıyorsun. Vergi en garibandan değil, en zenginden alınmalı.. Köylü desteklenmiyor. Köylü vergilendiriliyor. Dolaysıyla tarım vergilendiriliyor. Tarım ürünlerini ABD, Kanada ve Fransa’dan alıyoruz. Bu ülkeler aynı zamanda sanayide de en üst düzeyde. Biz ise sanayileşeceğiz diye tarımı öldürüyoruz. Bu çok yanlış bir politika…Tarıma çok ciddi bakmalıyız.”

Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, “Çubuk kurudan (tahıl) suluya (sebze) geçti. Çünkü şimdilerde 7-8 metreden su çıkıyor.”

Milletvekili Gökhan Günaydın, “Ama sonradan 80-130 metreden çıkmaya başlayacak. Bu da otomatik olarak elektrik faturasını şişirecek. Üretimde eğitim çok önemli.. Su gitmeden eğitim gitmeli.. Ben de  ziraat çiyim. Bir tarım programı üzerinde çalışıyorum. Sizler de göndereceğim.  Tarımda doğruları herkes biliyor. Kimin yaptığı değil, yapılan önemlidir. Kıstas bu olmalı.”

  Ziraat Odası’ndan sonra Güldarpı Mahallesi’ne geçen CHP’li milletvekilleri burada köylüler tarafından karşılandı. Milletvekilleri, Güldarpı Camii önünde zarar gören üreticilere, ”Bir siyasi parti olarak değil, bir kardeş olarak geldik” dediler. Ve onlarla görüştüler. Onların dilek ve isteklerini bire bir dinlediler. Zarar gören üreticilere, şimdiye kadar ilçe tarafından zarar tespitinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, konuyu bir soru önergesi ile Meclis’e taşıyacaklarını ve zararların Bakanlar Kurulu tarafından ödenmesini isteyeceklerini belirttiler.

Sonra da zarar gören, domates, biber, kabak, karpuz tarlalarında ve meyve bahçelerinde incelemelerde bulundular. 

Son olarak Akyurt’a bağlı Balıkhisar Mahallesi’ne geçen milletvekilleri burada salatalık ve kabak tarlalarında incelemelerde bulundular. Üreticilerle görüşerek onların sorunlarını da Meclis’e taşıyacaklarına ve zararlarının tazmin edilmesi için ilgili mercilere gerekli girişimlerde bulunacaklarına söz verdiler.

Balıkhisar Mahallesi’nde zarar gören ekili alan yaklaşık 150 dönüm civarında. 

  HORTUM BU DEFA CAN KAYBINA NEDEN OLMADI

Bilindiği üzere 19 Haziran 2004’te Sünlü’de meydana gelen hortumda can kaybı yaşanmıştı. Bu felakette 3 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Neyse ki bu defa can kaybı olmadı. Tek tesellimiz bu… 

Güldarpı Mahallesi sakinlerinden birisi, “Böyle bir afet görmedim. Hava birden karardı. Sağanak yağmurla birlikte, erik büyüklüğünde dolu yağmaya başladı. Kavak ağaçları kökünden kırıldı. Elektrik trafosu yıkıldı. Balıkhisar tarafından yuvarlanarak bir şey gelmeye başladı. Bunun sonradan hortum olduğunu gördüm.  Bir anda iki metre önümü göremedim. Her taraf simsiyah oldu. Korkuyla eve girdim. Dünya batıyor sandım. Neyse ki bu kabus biraz sonra bitti. Yaşadığıma şükrediyorum” dedi.

Balıkhisar Mahallesi’nde oturan bir vatandaş, “Akşamüzeri sağanak yağışla birlikte dolu yağmaya başladı. Bunu yuvarlanarak gelen hortum takip etti. Birde baktım ki bir çocuğu önüne kattı ve sürüklemeye başladı. Tarlanın yanındaki çadırdan bir kadın çıktı. Koşarak çocuğun üzerine atladı ve kapaklanarak çocuğu kurtardı. Sonradan annesi olduğunu öğrendim. Bu olayı ömrümün sonuna kadar unutamayacağım” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Çubuk'ta Taş Fırın Hizmete Açıldı
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliği
Çubuk'ta Otluk Alanda Yangın Çıktı
Uluağaç Mahallesi'nde Yaptırılan Taş Fırın Hizmete Açıldı
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNÜ ÇOŞKUYLA KUTLADIK...