Tarihi Bekir Ağalar Konağı’nda kültür ve sosyal etkinlikler devam ediyor. Yapılan etkinlik kapsamında divan edebiyatına gönül veren önemli isimlerinden Hayati İnanç, ‘Can Veren Pervaneler’ isimli şiir dinletisinde Çubuklularla buluşurken, gece boyunca dinleyenlerine önemli mesajlar verdi.
Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen program tarihi Bekir Ağalar Konağı’nın Kültür Salonu’nda düzenlendi. Programa Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Çelebi, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Çubuk Hayri Arslan Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Çetin Sümer, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aysel Neşeli, Çubuk Suffa Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Somuncu, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.
Divan edebiyatının seçkin örneklerini Çubuklularla paylaşan İnanç, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet'in yazmış oldukları divanlardan en güzel beyitleri gece boyunca seslendirirken, dinleyenlerine önemli mesajlar verdi
Programda Divan Edebiyatı'nın en güzel örneklerini hem okuyan hem de içindeki mesajları aktaran İnanç, 2 saati aşkın süren şiir dinletisinde Baki'den Nebi'ye birçok şairin eserlerinden örnekler vererek bu örneklerden çıkarılacak mesajları da dinleyenlerine iletti. Özellikle Türkçe'nin kullanımı konusuna değinen İnanç, dedelerimizden bize miras kalan Türkçe'yi koruyamadığımızdan yakınarak, Türkçe ile birlikte Osmanlıcanın da öğrenilmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasında insanın üç türlü açlıkla karşılaştığını söyleyen İnanç, bunların karın açlığı, beyin açlığı ve gönül açlığı olduğunu söyledi. Karın açlığın Hayati İnanç'ı her insan anlarken beyin açlığının kolay kolay kendini belli etmediğini anlatan İnanç, ’’Karnı acıkan bir ekmek çorbayla halleder açlığını, beyin açlığı belli etmez kendini anlayamazsınız, anladığınızda da tek gıdası bilgidir. Gönül açlığının gıdası sevgidir, aşktır. Onda da bilgi işe yaramaz’’ dedi.
Tarihten gelen hikayeler de anlatan İnanç, önemli padişahların zamanın şairleri ile olan münasebetlerini keyifli bir dille dinleyenlerle paylaştı. Hikayeleri anlatırken kullandığı dille insanlarda tebessüm bırakan İnanç'ın sözleri sık sık dinleyenler tarafından alkışlarla kesildi.
İnanç, konferans sonunda araştırmacıların özellikle Nuruosmaniye, Beyazıt ve Süleymaniye kütüphanelerini mutlaka ziyaret etmelerini istedi. İngiliz kökenli bir Amerikalının 80 yıllık hayatının 52 yılını bu kütüphanelerde geçirdiğini söyleyen İnanç böyle bir kültür mirasından yoksun kalmanın anlaşılamaz olduğunu söyledi.
Çağatay Azkur, Mehmet Aydoğdu ve Kutay Azkur tarafından Türk sanat musikisinden önemli eserlerin de seslendirildiği gecede konuşan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, bu tür kültürel ve sanatsal faaliyetleri artarak devam ettireceklerini söyledi. Geçmişte yaşanan hataların toplumları derinden etkilediğini anlatan Başkan Özden, sanat ve sanatçıların tarihi Bekir Ağalar Konağı’nda yeniden hayat bulacağını ifade etti.
Kültürel etkinliklerin önemine değinen Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş ise, özellikle eğitim camiasının bu tür etkinliklere sahip çıkmalarını ve daha fazla ilgili olmalarını beklediklerini söyledi.
Konuşmasının sonunda Başkan Özden, Hayati İnanç’a teşekkür plaketi verdi.