Şuayip YAMAN
Sempozyum Protokolü’nün imza töreni, tarihi Bekir ağalar Konağı’nda yapıldı.
‘Bütün Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Uluslararası Sempozyumu’ 10-12 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılacak.
Sempozyum (bilgi şöleni) tarihi aynı zamanda, 11. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali’ nin yapılacağı tarihe rastlamaktadır.
Başta 1402 Ankara Savaşı olmak üzere Hititler’den günümüze Çubuk ve çevresinin tüm yönleriyle dünyadaki gelişmelere etkisi gibi birçok konu başlığı etraflıca ve bütüncül bir yaklaşım ile incelenmesi beklenmekte olan sempozyuma, özellikle Türk Cumhuriyetleri’nden çok sayıda bilim insanı katılacak.
Sempozyum Koordinatörü Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin yaptığı açılış konuşmasında, “Göreve geldiğimiz 2014 Nisan ayından beri yaptığımız diğer hamlelerin yanı sıra Çubuk’un sosyal ve kültürel hayatına da katkı sağlamak amacıyla birçok çalışma gerçekleştirdik.
Özellikle 2014 yılı Eylül ayındaki “10. Uluslar arası Çubuk Kültür Festivali” kapsamında yaptığımız etkinliklerden ilham alarak yönümüzü doğuya, Türk dünyasına çevirdik.
Bu kapsamda; Çubuk Belediyesi olarak bir master planı hazırladık. Bu plan çerçevesinde de yapacağımız çalışmaları belirledik. Şimdi burada yapacağımız bu çalışmalar hakkında kısaca sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Kazakistan’ın Türkistan, Özbekistan’ın Hive ve Türkmenistan’ın Merv şehirleri ile ‘Kardeş Şehir’ ilişkisi kurulması çalışmalarını başlattık. Bununla ilgili olarak Nisan ayında Belediye Meclis kararlarımız çıktı ve ilgili ülkelerin büyükelçiliklerine müracaatta bulunduk. Bu her 3 şehirde Çubuk tarihi açısından oldukça önemli şehirlerdir.
2003 yılında kurulan ve 28 ülkeden 1103 üyesi bulunan Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne üye olmak amacıyla Mayıs Ayında Belediye Meclisi kararı çıkarılmıştır. Birliğe üyelik için İstanbul’da bulunan Genel Sekreterlik nezdinde müracaat ettik.
Baraj yönünde Çubuk Çayı kenarında 12 bin m2’lk bir alanda Türk Dünyası Dostluk Parkı yapılması amacıyla bir proje çizdik. Yapılan bu projeye göre 10 ayrı ülkeye içinde bir otağ çadırı ve 70 m2’lik sergi salonu bulunan alanlar yapılacak. Bu alanlarda ülkeler kendi kültürlerini tanıtıcı sergi salonları açabilecekler ve kendilerine özgü mutfak kültürlerini yansıtabileceklerdir.
Karagöl yolu üzerinde Çubuk’a hâkim bir manzara üzerinde 30.000 m2’lik bir alan üzerinde 6.000 m2 kapalı alana sahip olacak Ahmet Yesevi Eğitim ve Kültür Merkezi projesi tamamlanmıştır.
Merkez içerisinde Cami, çilehane, Türk Cumhuriyetlerinin değerlerini sergileyecekleri mekânlar, kafeteryalar, sosyal alanlar, kütüphane, aşevi gibi sosyal donatılar bulunacaktır.
Bu yıl 11.si düzenlenecek olan Uluslar arası Çubuk Kültür Festivali ile aynı tarihlerde olmak üzere, Türk Dünyası etkinlik günleri düzenlenecektir. Bu kapsamda başta Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan olmak üzere 100’den fazla gösteri gruplarına yer verilecektir.
Ayrıca, 2014 yılında düzenlenen Türkvizyon Şarkı Yarışması’nda birinci olan Kazakistanlı sanatçı Zhanar Dugalova davet edilmiştir. Türkî Cumhuriyetlere yayın yapan Türk Müzik Birliği’nin televizyon kanalı da gösteriler boyunca canlı yayınlar yapacaktır.
Festival tarihlerinde olmak üzere bugün burada protokol imzalayacağız. Tüm Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Uluslar arası Sempozyumu düzenlenecektir.
Diğer bir kültürel etkinliğimiz de başta Kazakistan ve Özbekistan’da yaygın olarak oynanmakta olan Mangala oyunu ile ilgilidir. Bu oyunun Çubuk’ta yaygınlaştırılması ve ileriki dönemde Türk Cumhuriyetleri ile yarışmalar yapılması hedeflenmektedir. Bununla ilgili olarak geçen hafta Çubuk Mangala Derneği kurularak faaliyete başlamıştır. Derneğimiz gençlerimizi ve çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla yaz boyunca burada kurslar verecek ve turnuvalar düzenleyecektir.
Öğretmenlerin okullarda mangala oyununu öğretmesi ve yaz boyunca kurslarda hocalık ve hakemlik yapmaları amacıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile görüşmeler devam etmektedir.
Türk Dünyası ile ilişkileri yürütmek üzere Belediyemiz bünyesinde Dış ilişkiler Şubesi kurulmuştur.
Dış İlişkiler Müdürlüğü şahsıma bağlandı. Çubuk Belediyesi Başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın gösterdiği yol ve verdiği destekler sayesinde bu müdürlük marifetiyle önümüzdeki günlerde birçok çalışmaya imza atacağız.”
İnsan ve Toplum Bilim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. DR. Ahmet Kankal, “Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin ve aksakallı İsmail Bal’dan Sempozyum talebi geldiğinde çok heyecanlandım.
Sempozyumla Çubuk ve bölgesinin din, kültür, tarih, sanat, ulaşım, sanayi, turizm gibi konularda aydınlatılması sağlanacaktır. Tabi ki bunun coğrafyası, tarihi Çubuk civarının daha sonra yerleşme nüfus açısından idari ve sosyal yapısı ekonomisi bunun içinde sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık, turizm ve hizmet sektörü gibi başlıklar yer alacak.
Eğitim, kültür, sanat başlığı adı altında musiki, mutfak, giyim - kuşam, gelenek - görenek ve mimari yapısı yer alacak. Bu bir ilk olması hasebiyle bu sempozyum bir nevi envanter çalışması niteliği taşıyacak.”
Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, “Bütün kardeş Türk devletleriyle işbirliği içerisinde Çubuk’un çok önemli tarihi değerlerini ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Özellikle 1402 Ankara Savaşı’nı her yönüyle araştırmak istiyoruz.
Bu savaşla ilgili tarihi çalışmalar birkaç defa yapıldı. Ama biz bunu daha kapsamlı olarak üniversitemizin de katkısıyla yapmak istiyoruz. Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi kardeş ülkelerimizle beraber bütün açıklığıyla tarihi gerçekleri ortaya koyacağız.
1402 yılında Timur ile Yıldırım Beyazıt arasında Melikşah Mahallesi’nde gerçekleşen savaş hem Osmanlı tarihinde hem Anadolu tarihinde çok büyük etkiler göstermiştir. Sonuçları itibariyle de çok önemli bir savaştır.
Bu savaşla ilgili tarihi çalışmalar birkaç defa yapıldı. Ama biz bunu daha kapsamlı olarak üniversitemizin de katkısıyla yapmak istiyoruz.
Ankara Savaşı’nın yapıldığı 28 Temmuz 1402, tarihi Türk Cumhuriyetleri Birlik ve Kardeşlik Günü Olacak.
Nasıl binlerce kişi Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Anzak Koyu'na gelerek Çanakkale Kara Savaşları’nda ölen atalarını anıyorlar, onlar için şafak ayini yapıyorlar ve kardeşlik günü olarak kutluyorlarsa, bizde Ankara Savaşı’nın olduğu 28 Temmuz gününü bir kardeşlik günü olarak, Türk kardeşlerimizle beraber kutlamak istiyoruz.
Bizde bu acı olayı birlik ve beraberlik günü olarak hep birlikte, her yıl kutlamak istiyoruz ve bunu da inşallah gerçekleştireceğiz.
Gençlerimizin ve yaşlılarımızın kendi tarihlerini, kültürlerini öğrenmeleri çok önemli bir olay.
Tarihi geçmişimizi 1071’ e dayandırıyoruz.. Tarihimizin ve kültürümüzün bilincinde olacağız Tarihi köprüleri, binaları restore edeceğiz. Sempozyumlar düzenleyeceğiz.
Çubuk ve civarının tarihi ve coğrafyası, kültürü, eğitimi, ulaşımı, ve diğer yaşam tarzları çok önemli.. Süreç içerisinde beraberliğimiz devam edecek.
Kırgısıztan, Özbekistan ve Kazakistan Büyükelçileri de burada..
Ankara’da 1, Türkiye’de 6 üniversitenin kurulması müjdesini alınca çok memnun olduk. Üniversiteyi çok kazamız istiyordu. Havaalanı’nın da katkılarıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi adresinin Çubuk olduğu açıklandı. Bu bizim için bayramdı.
Bazı çevreler, “Çubuk ‘Hayvancılık Bölgesi’, siz üniversiteyi ne yapacaksınız” demiştir.
Oysa üniversite, eğitim, kültür ve aydınlanma demekti.
Bu büyüme ekonomik anlamda değil, sosyal ve kültürel çalışmalarda rehber olacaktır.
1402 tarihinde gerçekleşen Ankara Savaşı hem Osmanlı ve hem de Dünya tarihine damga vurmuş bir olaydır. Kardeş ülkelerimizle beraber 28 temmuz 1402‘ de yapılmış bu savaşı 28 Temmuz’larda kutlamak istiyoruz.
Bu iki Türk komutanının acı olayı, bir barış ve kardeşlik olayı olarak anacağız.
1402 Ankara Savaşı olmasaydı, İstanbul 50 yıl önce fetih olunacaktı.Rusya ortadan kalkacaktı.Bu yüzden Ankara Savaşı çok önemli
Çubuk’ta kuracağımız Ahmet Yesevi Kültür Merkezi herkesi kucaklayacak. Başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere herkesi kucaklayacağız.
Belediyecilik sadece yol, su, asfalt, alt yapı, kanalizasyon yapmaktan geçmiyor. Kültür, tarih, örf, adet, gelenek, görenekleri de yaşamaktan da geçiyor.”
Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Rüstem İsayev, “Başkanımızın güzel sözlerinden sonra söyleyecek bir şey kalmadı. Türkçe konuşan ülkelerin gelecekte birlik ve berberlik içerisinde hayatlarını devam ettirmeleri açısından düzenlenecek sempozyum çok önemli olacak.
Türkçe olarak konuşmak, kardeşlik ve dostluk, birlik ve beraberlik içinde olmak, yürekten konuşmak çok önemli.
Türkiye ileri giden demokratik bir ülkedir. Bizde de böyle demokrasi olsun.Rusya’dan ayrılmış bir ülkeyiz. Demokrasi anlamında adımlar atıyoruz.
Bu işbirliğin her yönden artırılması gerekir. Türkiye bize her zaman bir lokomotif görevi üstlendi. Türkiye gerçekten demokrasi yolunda çok önemli güzel adımlar atıyor. İnanıyorum ki bizler birlik ve beraberlik içerisinde bu yolda ileri doğru devam edeceğiz. Çubuk Belediye Başkanımız Sayın Tuncay Acehan Bey bu anlamda güzel bir adım atarak işbirliği yaptı. Bizler bu anlamda yanınızda olacağız ve destek vereceğiz.
Çubuk belediyesi güzel adımlar attı. İşbirliğimizi ileri götüreceğiz.
Örf, adet, gelenek, göreneklerimiz aynı. Fikirlerimiz aynı, niyetlerimiz aynı. Çevremizde düşmanlarımız var. Birlik ve beraberlik bizim gücümüzdür. Bu toplantı güzel toplantı oldu.
Dostluk ve kardeşlik anlamında sizleride aramızda görmek istiyoruz. Türkiye’de her yerde kardeşlerimi görüyorum. Dostlarımı görüyorum.
Çubuklu işadamlarını ve öğretim görevlilerini Özbekistan’a davet ediyoruz. Örf ve adetlerimiz aynı, fikirlerimiz aynı, niyetimiz aynı. Bugün dünyada, çevremizde dost düşman var. Eğer bizler birlikte ve beraber olmazsak ne olacağını Allah biliyor.
Ben sizleri Özbekistan’a davet ediyorum, Bugün oradaki topraklar sadece Özbekistan halkının, Kırgızistan halkının toprakları değildir. Bizim hepimizin kökenleri birdir ve hepimizindir. İnşallah vaktiniz olur da o tarafları da bir ziyaret edersiniz. Gerçekten bir görmek lazımdır.”
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, “Bugün iki kere mutluyum. Sayın Büyükelçi güzel bir konuşma yaptı. Geçtiğimiz günlerde Özbekistan’a gittim. Tarihi çok yeri ziyaret etme fırsatı bulduk.Aslında tek milletiz.Bizde oradan gelmişiz.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hem bu bölgeye hizmet etmekte ve hemde Türk Dünyası’na hizmet etmektedir. Özbekistan’da bir ‘Kemik İliği Nakli’ Hastanesi’ kurduk. Bir benzerini de Kazakistan’da kurmak istiyoruz.
Türk Dünyasında hemen her alanda çalışmalar yapmak gerek. Kardeşlik ve barışı artırmak gerek. Çünkü kültürlerimiz aynı..
Çubuk’un köy potansiyelini artıracak projelerimiz var.
Tarihi ve kültürel bağları yaşatmak açısından yapılan sempozyum çok önemli. Sempozyumla Çubuk ve çevresinin sadece tarihi yönden ele alınmayacak. Aynı zamanda kültürel, ekonomik, sosyal, sağlık, turizm gibi diğer değerlerinin de ele alınacak.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Çubuk sınırları içerisine kuruldu ve savaşın geçtiği bölgenin tam ortasında kuruldu. Bu nedenle sempozyumun bizim için gerçekten çok önemli bir anlamı var. Hem bu sempozyum açısından baktığımızda hem Çubuk açısından baktığımızda hem de tarihi kültürel ilişkiler açısından baktığımızda bu sempozyumun başarılı geçeceğine inanıyorum.
Üniversite de ÖSYM başkanımızla bir ‘Sınav Merkezi’ kuracağız.
Esenboğa Yerleşkesi’ndeki inşaatlar yıl sonuna kadar tamamlanacak. Bir tarftanda alt yapı ve kanalizasyon çalışmaları devam ediyor.
Metro Üniversite kampusuna kadar gelecek. Geriye 5 km. kalıyor. O da size (Çubuklulara) ait. O zaman Çubuk, ‘Merkez İlçe’ olacak.
Merkezde (Çubuk Yerleşke’sinde) Sağlık meslek Yüksek Okulu hizmete girecek. Okul 35 branşta eğitim verecek. Orada zamanla 5-6 bin öğrencimiz olacak.
Rektör, ilçede Köy projesinin yanında tarihi bir evin de restoresinin yapılması teklifine hayır demedi. Teklifi olumlu karşıladı.
Konuşmaların ardından İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, 10-12 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Bütün Yönleriyle Çubuk ve Çevresi Uluslar arası Sempozyumu’na ilişkin protokolü birlikte imzaladılar.